Do našej redakcie sme hneď po nasťahovaní sa hľadali nový, reprezentatívny televízor, ktorý by spĺňal niekoľko dôležitých kritérií. Mal by mať pekný dizajn, šikovné funkcie a čo je azda pri každom televízore najdôležitejšie – mal by mať krásny obraz a skvelý zvuk aj bez nutnosti použiť dodatočné zariadenia.

Ak nás sledujete pozorne, iste viete, že takýto televízor sme našli v modeli Philips 65OLED936, ktorý je nielen krásny a vyrobený z kvalitných materiálov, má aj fantastický obraz a vynikajúci zvuk. Ako sa to ale výrobcovi podarilo a v čom je tento konkrétny televízor najsilnejší?

Začnime však pekne poporiadku – technológiou OLED – keďže tú si mnohí mýlia so šikovne vymyslenými marketingovými označeniami iných technológií.

Časti seriálu (postupne pribúdajú)

Philips
Televízor dokáže samostatne ovládať každý jeden pixel. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Čo je to OLED a prečo je tak obľúbený?

OLED alebo „Organic light-emitting diode – organická elektroluminiscenčná dióda“ je technológia, ktorá v laboratóriu pod záštitou chemikov Ching W. Tanga a Stevena Van Slyka zo spoločnosti Eastman Kodak vznikla ešte v roku 1987. Kým sa zdokonalila a prepracovala do prvého televízoru prešlo dlhých 20 rokov. Dnes je už OLED veľmi obľúbená technológia, ktorá sa objavuje nielen v televízoroch, ale aj ďalších zariadeniach, napríklad v smartfónoch či smart hodinkách.

Philips si je obrovských výhod OLED panelov veľmi dobre vedomý, preto do svojich špičkových modelov, medzi ktoré patrí aj 65OLED936 vyberá presne takéto obrazovky.

V čom je ale OLED tak dobrý a prečo je okolo neho taký „boom“? Dôvodov je viacero, no sú to hlavne tieto.

Philips
OLED panely majú najhlbšiu čiernu, vďaka čomu ponúkajú neprekonateľný kontrast. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Lepšia kvalita obrazu

OLED má veľmi veľkú výhodu v jednej oblasti. Dokáže totiž ovládať každý jeden pixel zvlášť. To znamená, že ak chce zobraziť tmavú čiernu, dané pixely jednoducho vypne. Konkurenčné technológie sa pritom spoliehajú na podsvietenie, ktoré presvecuje celú plochu, a preto čierna nikdy nie je tak čierna, ako pri OLED paneloch.

Spotrebujú menej energie

Energia je hlavne v dnešnej dobe veľmi dôležitá téma, ktorej čoraz viac ľudí začína venovať pozornosť. Len nedávno sme pritom hovorili o tom, aký dopad môžu mať prísne nariadenia Európskej únie na tie najlepšie televízory. Vďaka schopnosti povypínať tie pixely, ktoré televízor pre danú scénu nepotrebuje, výrazne šetrí na spotrebe.

Viditeľné je to aj na celkovej spotrebe. Len pre predstavu – zatiaľ čo Philips 65OLED936 v režime SDR spotrebuje 135 kWh / 1000h a v režime HDR dokonca len 99 kWh / 1000h, konkurenčný televízor od veľkého výrobcu v špecifikáciách avizuje spotrebu 140 kWh / 1000h, resp. až 252 kWh / 1000h. Ide teda o nezanedbateľný rozdiel, ktorý dokáže rodine ušetriť nemalé prostriedky.

Philips
OLED panely sú tenučké. Nepotrebujú totiž zadné podsvietenie. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Tenké ako to len ide

OLED panely sú navyše extrémne tenučké. Vďaka tomu, že nepotrebujú podsvietenie a s tým spojené komponenty, dokážu byť takéto televízory extrémne tenké. Len sa pozrite na hrúbku 65OLED936. Pri pohľade zboku panel ledva vidieť, samozrejme, až kým sa nedostanete do miesta, kde má televízor uložené všetko, čo na svoj chod potrebuje.

Čistá kvalita obrazu

Philips OLED936 má, čo sa OLED technológií týka, vynikajúco jasný panel. O spracovanie obrazu, ostrosť, kontrast a nastavenie jasu sa stará piata generácia P5 AI procesora (zložený z dvoch čipov), vďaka čomu televízor neprekvapí naozaj nič. Problém mu nerobí žiaden typ obsahu, či už film, seriál, obľúbený televízny program či šport.

Ak patríte medzi fanúšikov konzolových hier, ani v tomto smere vás OLED936 nesklame. Vďaka hernému režimu a 120 Hz obnovovacej frekvencii (VRR) si televízor veľmi dobre rozumie so všetkými hernými konzolami. Tie dokonca dokáže automaticky detegovať a obraz nastaviť tak, aby ste mali v hre výhodu. Vďaka technológii OLED a rýchlej obnovovacej frekvencii máte výraznú výhodu. Vidíte totiž úplne všetkých nepriateľov, dokonca aj tých, ktorí sa schovávajú v tieni.

Čip P5 dokáže automaticky detegovať, čo práve pozeráte, na základe čoho upraví všetky nastavenia tak, aby vám poskytol čo najlepší zážitok. Pustite si film a televízor vám ponúkne možnosť pozrieť si ho v režime Filmmaker, ktorý je navrhnutý presne na takýto obsah. Chcete trochu živšie farby? Vyskúšajte režim Home Cinema.

Philips
Philips 65OLED936 má špeciálny senzor, ktorý sleduje hladinu okolitého osvetlenia. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Malé detaily tvoria veľký rozdiel

Aby Philips dokázal vyladiť každý jeden detail do dokonalosti, televízor 65OLED936 vybavil senzorom, ktorý sníma okolité osvetlenie. Za pomoci zozbieraných dát dokáže podobne ako telefón upraviť jas celej obrazovky tak, aby ste mali k dispozícii nemeniacu sa kvalitu obrazu, či už televízor pozeráte počas slnečného dňa alebo uprostred hlbokej noci.

Rovnaká technológia sa podpisuje aj pod ďalšiu fantastickú vlastnosť – adaptívny režim HDR10+, ktorý sa spúšťa vtedy, keď televízor zistí prítomnosť HDR10+ obsahu. Vzhľadom na to, že veľké služby ako Netflix či Disney+ HDR10+ nepodporujú, sa s takýmto obsahom (zatiaľ) často nestretnete, no milovníci filmov ho môžu objaviť na Amazon Prime alebo priamo na YouTube.

Čo vás však uchváti azda najviac je celkový kontrast a dynamický rozsah televízora. Vďaka vysokému jasu v jednej časti obrazovky a úplnej čiernej v druhej časti dostanete obraz, ktorý doslova kričí. Maximálny jas pri HDR dosahuje takmer 950 nitov (pri 10 % okne), čo je na OLED televízor fenomenálny výsledok.

Philips
Látkou potiahnutý soundbar so zvukovým podpisom špecialistov z Bowers & Wilkins. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Najlepšie znejúci Philips OLED

Súčasťou TV sú: 2x 10 W (ľavý a pravý kanál) | 5 W stred | 2x 12,5 W výšky | 20 W subwoofer

Philips 65OLED936 je jednoznačne najlepšie znejúcim OLED televízorom od tohto výrobcu. Je pravda, že vo výbave má „len“ 3.1.2 zostavu, no akú! Pod zvukový aj dizajnový profil televízora sa podpísali špecialisti z Bowers & Wilkins. Áno, sú to presne tí istí experti, ktorí zvukovým systémom vybavili najnovšie vozidlá BMW a dokonca aj Maserati.

Tento 70 W systém je tak jednoducho nádherný po zvukovej aj dizajnovej stránke. Schopný je ozvučiť našu 190 m2 redakciu a nielen to. Dokáže to spraviť s gráciou, aká bola doteraz vyčlenená len pre tie šikovnejšie soundbary.

Opäť sa dostávame k tej istej filozofii, ktorú sme načrtli vyššie. Philips pri svojich televízoroch myslí na všetko dôležité, a to ako na obraz, tak aj na zvuk. Pri tomto modeli si samostatný soundbar kupovať nemusíte, televízor ho má vstavaný a pre väčšinu ľudí bude ideálnym riešením. Ak by ste ale chceli zvukový zážitok posunúť vyššie, všetkými desiatimi odporúčame túto zostavu. Nedávno sme ju testovali a popravde, nič lepšie sme odvtedy na test nemali.

Philips
Čistý dizajn pokračuje aj za televízorom. Vystačí si s jedným káblom. Zvyšok je skrytý. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Bez káblov a vo vysokej kvalite

Vďaka integrovanému soundaru si užijete nízke hĺbky aj čisté výšky tak, ako to ich tvorcovia zamýšľali a v žiadnom prípade sa už nemusíte starať o to, aké ďalšie zariadenie si máte kúpiť. Jednoducho, Philips sa postaral o všetko pre to, aby ste si na televízore mohli vychutnávať váš obľúbený obsah bez akýchkoľvek ďalších investícií.

Soundbar má niekoľko šikovných funkcií. Na výber máte tri režimy – Movie, Music a Dialóg, ktoré so zvukom pracujú citeľne rozdielne.

Napríklad, pri režime Movie sa pravý a ľavý kanál starajú o hudbu, zatiaľ čo stredný reproduktor (tá malá kupola presne v strede reproduktoru) pracuje s rozhovormi. To všetko sa deje popri tom, ako televízor spracováva presné informácie z technológií Dolby Vision a Dolby Atmos.

Philips
Centrálny reproduktor v tvare malej kupoly je určený pre čo najčistejší dialóg. Celá zostava má výkon 70 W. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Režim Music sa zas zameriava na pestrosť a hĺbku každej jednej skladby s dôrazom na jemné, no nie prehlušujúce basy. Ak ste fanúšikmi skutočne hlbokých basov, možno sa vám k televízoru bude pýtať aj samostatný subwoofer, my sme nad takýmto riešením zatiaľ neuvažovali, keďže to nepovažujeme za nedostatok. Nakoniec, režim Dialóg sa hodí pre sledovanie bežných programov, napríklad televíznych správ a podobne.

Záver

Ako by som teda zhodnotil kvalitu obrazu a zvuku na Philips 65OLED936? Jedno je isté, ak sa rozhodnete pre tento (alebo novší) model, užijete si extrémne jasný OLED panel s takmer bezchybnou kvalitou spracovania a podania obrazu, ktorá vás doslova posadí na gauč a nebude chcieť pustiť.

V kombinácii s nádherne čistým a bohatým zvukom, ktorý vychádza z dizajnového soundbaru prekrytého látkou, pod ktorý sa podpísali špecialisti z renomovanej firmy Bowers & Wilkins, dostanete konečne televízor, ktorý „vie všetko“. 70 W 3.1.2 systém dokáže pohltiť a poradiť si nielen so seriálmi a filmami, ale aj s hudbou či podcastmi.

Čerešničkou na torte je fakt, že sa nemusíte trápiť s takmer žiadnymi káblami. Televízor si postačí len s jedným – tým čo ide do elektrickej zásuvky. Pripočítajte si k tomu podporu pre všetky moderné štandardy ako HDR10 a HDR10+ Adaptive, HLG a Dolby Vision či Dolby Atmos a získate výsledok, ktorý jednoznačne stojí za pozretie a vypočutie.