Televízor pre mnohých predstavuje akési centrum voľného času. Rodina sa pred ním schádza večer, cez víkendy, počas športových udalostí a tak podobne. Vo väčšine domácností teda naozaj ide o nenahraditeľnú súčasť výbavy. Ktorý si ale vybrať? Vianoce sú ideálnou príležitosťou venovať takto veľký darček celej rodine. Vzhľadom na to, že kúpa televízora je finančne náročná záležitosť treba byť pri výbere veľmi opatrný.

Ako si ale vybrať televízor, ktorý vám bude robiť radosť dlhé roky? Mnohí si televízory kupujú len na základe prepočítania veľkosti uhlopriečky a ceny, poprípade do rovnice prihodia aj rozlíšenie. V krátkodobom horizonte možno ide o výhodné zmýšľanie, v tom dlhodobom už začnú narážať na problémy. Lacné modely sú vybavené menej kvalitnými obrazovkami, procesormi a často majú horší dizajn či výkon.

Televízor sa väčšinou kupuje na 5+ rokov a s tým by malo byť spojené aj uvažovanie o tom, ako sa bude tento kľúčový kus zábavného centra domácnosti správať. No a keď si rozpočítate mierne drahší telefón na všetky tie mesiace, ktoré vám bude robiť radosť, zistíte, že ten rozdiel je naozaj malý. Na čo si teda dávať pozor?

Philips OLED
OLED panel dokáže vypínať jednotlivé pixely a dosiahnuť tak úplnú čiernu a šialene dobrý kontrast. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Kvalitný panel: Tu sa naozaj neoplatí šetriť

Zobrazovací panel je základom každého televízora. Ak si kúpite televízor, ktorý nie je vybavený dobrým panelom, budete s tým musieť žiť až kým televízor nevymeníte. Na výber máte z niekoľkých rôznych typov obrazoviek, z ktorých každá má výhody aj nevýhody. Je len na vás či si chcete užiť absolútne špičkový obraz, ktorý poskytujú OLED panely alebo si na úplnej čiernej nezakladáte a postačí vám aj LED panel.

Nie je OLED ako OLED, nie je LED ako LED

Tu sa oplatí podotknúť, že nie je OLED ako OLED a nie je LED ako LED. Zamerať by ste sa mali najmä na vernosť farieb, jas, rýchlosť obnovovacej frekvencie (dôležité pre hry), procesor, ktorý spracováva obraz a mnoho ďalšieho.

Pri OLED máme v redakcii fantastickú skúsenosť s modelom Philips OLED936 a OLED937. Sú to špičkové modely, ktoré majú úplne všetko, čo je dôležité. Najlepší OLED panel, 120 Hz obnovovaciu frekvenciu a HDMI 2.1, čo je v spojení s PlayStation 5 alebo Xbox Series X ako raj a procesor P5 AI Dual, ktorý spracováva obraz tak presne, že sa vám pred oči dostane vždy dokonalý obraz.

Ak je pre vás OLED podmienkou (nečudujeme sa), aktuálne môžete využiť akciu, pri ktorej vám Philips vráti 200 € späť na účet, ak si ho kúpite aj s niektorým zo soundbarov. Celú ponuku nájdete tu.

Keď LED, tak s Ambilight

Pri LED televízoroch zas môžeme odporučiť niektorý z modelov série The One (napríklad PUS8807), ktorý má taktiež 120 Hz obnovovaciu frekvenciu, procesor P5 AI, 4K rozlíšenie, HDMI 2.1 a tú najdôležitejšiu konektivitu vrátane WiFi 5 a Bluetooth 5.0. Nechýba ani podpora pre HbbbTV 2.0.3 a mnoho ďalšieho.

Z hľadiska vynikajúcej výbavy, Ambilight, kvalitného obrazu a rýchlosti by ste mali zvážiť napríklad model Philips PUS8507 s 3-stranným Ambilight podsvietením, špičkovým procesorom P5 Perfect Picture Engine a veľkou, 4K obrazovkou. V kategórii televízorov do 1 000 € ide jednoznačne o nášho favorita.

Rovnako ako pri OLED modeloch, aj modely The One sa dajú kúpiť lacnejšie. 80 € späť na účet môžete získať, ak si ich kúpite s vybraným soundbarom. Celú ponuku nájdete tu.

Android TV
Všetky aplikácie a dokonca aj zabudovaný Chromecast. Android TV je fantastický operačný systém. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Softvér: Ako ostať moderný aj o pár rokov

Mnohí si to neuvedomujú, no je to práve softvér, resp. jeho chýbajúca podpora, ktorá z televízorov po pár rokoch robí technologické relikvie. Smart televízor by mal smart televízorom ostať aj dlhšie než len prvé dva roky. V tomto smere sa nám najviac osvedčil jeden jediný systém, ktorý v sebe nesie najlepšie aplikácie, svižnosť a dizajnové rozhodnutia, ktoré dávajú zmysel – Android TV.

Android TV je perfektný hlavne vďaka tomu, že je rýchly, má podporu pre všetky dôležité aplikácie (a dokonca aj hry) a hlavne je navrhnutý pre dnešnú dobu. V redakcii dlhú dobu testujeme televízor Philips 65OLED936 so systémom Android TV, ktorý má navyše vstavanú funkciu Chromecast. To je veľmi dôležité, pretože tie aplikácie, ktoré nemajú natívnu verziu pre Android TV majú často aspoň možnosť prenosu obrazu cez Chromecast. Ja konkrétne som to najčastejšie využil pri prenose obrazu z aplikácie F1 TV.

Ambilight
Ambilight dokáže vyčarovať naozaj perfektnú atmosféru. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Dizajn: Ako dosiahnuť „wow efekt“

Často prehliadaný aspekt televízorov je ich dizajn. Možno si poviete, že sú len veľké čierne plochy, s čím sa nedá nič spraviť. Opak je však pravdou a ako som zhrnul v samostatnom článku, na dizajne naozaj záleží či je televízor vypnutý alebo zapnutý.

Absolútne najväčší wow efekt, aký sme kedy pozorovali pri návštevách alebo pri samotnom testovaní, predstavuje funkcia Ambilight, ktorá rozžiari nielen televízor, ale aj jeho okolie. Tým určitým spôsobom rozšíri veľkosť uhlopriečky a hlavne pôsobí „ľahšie“ na oči. Vďaka rôznym nastaveniam – konštatná farba, farba kopírujúca obsah alebo zvuk – patrí Ambilight medzi tie funkcie, bez ktorých by sme televízor už asi ani nechceli.

Najlepšie zapracovanú funkciu Ambilight (po všetkých 4 stranách) majú napríklad modely OLED937, OLED807, po troch stranách zas modely OLED907, OLED707, 8807, 8507 či 8007. Práve model OLED807 predstavuje azda najlepší pomer kvality, ceny a funkcií, aký momentálne počas Black Friday, resp. Cyber Monday môžete zohnať. Výrobca televízor dočasne zlacnil z 2 499 € na oveľa atraktívnejších 2 099 €.

Philips OLED807
Zdroj: Philips

Televízor ako súčasť domácnosti

Pri výbere televízora je očividne veľmi dôležité zamerať sa na rôzne aspekty. Časy, kedy ľuďom stačilo, že sa televízor zapol a pustili si na ňom svoj obľúbený kanál sú dávno za nami. Dnes už musia plniť niekoľko dôležitých úloh – od pozerania TV, streamovania obľúbených seriálov z rôznych služieb až po hranie next-gen hier pri 120 Hz. Je toho naozaj veľa a okrem toho ešte samozrejme chceme, aby to celé aj pekne vyzeralo.

Ktorý televízor sa páči svojou výbavou, dizajnom a cenou najviac vám?