Na trhu sú desiatky, ak nie stovky modelov televízorov. Vybrať si ten správny je veľmi ťažké, o čom sme sa presvedčili aj my sami. Jeden model ale žiari jasnejšie, než ostatné.

Do našej redakcie sme hneď po nasťahovaní sa hľadali nový, reprezentatívny televízor, ktorý by spĺňal niekoľko dôležitých kritérií. Mal by mať pekný dizajn, šikovné funkcie a čo je azda pri každom televízore najdôležitejšie – mal by mať krásny obraz a skvelý zvuk aj bez nutnosti použiť dodatočné zariadenia.

Ak nás sledujete pozorne, iste viete, že takýto televízor sme našli v modeli Philips 65OLED936 z vlajkovej série OLED+,ktorý je nielen krásny a vyrobený z kvalitných materiálov, má aj fantastický obraz a vynikajúci zvuk. Navyše, ide o Ambilight TV, ktorý prináša nový zážitok vďaka zabudovanému podsvieteniu reagujúcemu na prehrávaný obsah. Ako sa to ale výrobcovi podarilo a v čom je tento konkrétny televízor najsilnejší?

Časti seriálu

android tv
Android TV vám poskytuje rýchly prístup k všetkým dôležitým službám.

Čo je to Android TV?

Android TV je verzia Androidu, ktorá bola špeciálne navrhnutá pre televízory. Vôbec prvýkrát ju Google uviedol v roku 2014, pričom najnovšia verzia (Android TV 13) prišla v decembri 2022. Podobne ako iné smart TV systémy, aj Android TV vám umožňuje používať všetky streamovacie služby ako Netflix, YouTube, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video a ďalšie. Android TV dokonca podporuje niekoľko jednoduchých hier, čo sa môže hodiť hlavne v rodinách s deťmi.

Android TV poslednou dobou s príchodom Google TV prešla veľkou dizajnovou zmenou, ktorá priniesla hlavne väčšie ikonky, na ktoré sa ľahšie pozerá a viac animácií. Z funkčného hľadiska určite poteší možnosť zmeniť predvolené rozlíšenie pre HDMI zdroje. Okrem toho, nová Android TV dokáže rozumieť pripojeným zariadeniam, ktoré môžu signalizovať, že sa chcú prepnúť do režimu stand-by. Televízor túto informáciu spracuje a vypne sa spolu s nimi.

Android TV
Android TV podporuje všetky známe služby ako Netflix, HBO Max, Disney+ a ďalšie. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Google asistent

Som si vedomý, že na Slovensku Google asistenta veľa ľudí nepoužíva, no nájdu sa aj takí, ktorí si naň zvykli a inak už svoju smart domácnosť používať nechcú. Vďaka tomu, že je Android TV priamo od Google, prichádza s plnou podporou hlasového ovládania. Cez Android TV tak môžete pozastaviť prehrávanie filmu, meniť hlasitosť, otvárať aplikácie a mnoho ďalšieho.

Okrem toho ale samozrejme dokáže oveľa viac. Spýtajte sa ho, koľko rokov má váš obľúbený herec, dajte mu príkaz, aby vypol svetlá a podobne. Je to prakticky to isté, čo nájdete na telefónoch, akurát v televízore.

Chromecast
Výhodou Philips OLED936 je, že funkcionalita Chromecast je zabudovaná priamo v televízore. Takéto samostatné zariadenie tak nepotrebujete. Zdroj: Google

Najväčšia výhoda? Zabudovaný Chromecast

Ak radi pozeráte na telefóne YouTube alebo inú službu, ktorá je vybavená kompatibilitou s Chromeast a chceli by ste si svoje obľúbené video pustiť na veľkej obrazovke, vďaka Android TV môžete. Môžete to aj bez toho, aby ste si Chromecast, ako samostatné zariadenie, museli dokupovať. Televízor má totiž túto funkciu zabudovanú.

Ako príklad si môžeme vziať aplikáciu F1 TV, ktorú používam veľmi rád, keďže preferujem komentár zahraničných komentátorov. Na Android TV oficiálna aplikácia nie je, no nepredstavuje to žiaden problém. Aplikácia v telefóne alebo tablete totiž podporuje Chromecast, čo znamená, že jedným ťuknutím si obsah môžete presunúť na veľkú obrazovku.

Nemenej dôležité je tiež perfektné prepojenie s aplikáciami Google, napríklad s Google fotkami. Ak k vám príde na návštevu rodina, fotky jednoducho prenesiete na televízor a môžete ich pozerať spoločne.

Google TV
Google TV je nadstavba Android TV. Prináša zväčša dizajnové zmeny a odporúčania obsahu. Zdroj: Google

Čítal som aj o Google TV. Aký je v tom rozdiel?

Google TV je akási nadstavba Android TV, ktorá je priamo napojená na Google asistenta a Google Knowledge Graph (vedomostný model Google, ktorým spája dôležité súvislosti). V praxi používateľom umožňuje nájsť relevantný obsah z rôznych streamovacích služieb jednoducho a rýchlo. Ak televízor Google TV nadstavbu nemá, nič vážne sa nedeje.

Philips je v tomto smere veľmi opatrný a to z dobrého dôvodu. Na ich televízoroch nájdete Android TV (zatiaľ bez Google TV), keďže práve s novou nadstavbou malo niekoľko ďalších výrobcov nezanedbateľné problémy. Špičkoví inžinieri spoločnosti TP Vision na integrácii pracujú a podľa najnovších správ by prvé modely s Google TV mali prísť už v tomto roku.

Android TV
Systém poháňajúci Philips OLED936 má perfektnú podporu pre herné konzoly, 120 Hz obnovaciu frekvenciu a mnoho iného. Okrem toho sa ku všetkým nastaveniam dostanete mimoriadne rýchlo a intuitívne. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Android TV na Philips: Zhrnutie

Televízor bez Android TV by sme si po niekoľkých mesiacoch s Philips OLED936 zo série OLED+ neradi predstavili. Zvykli sme si na prehľadné a mimoriadne rýchle používateľské rozhranie, podporu pre stovky aplikácií, zabudovaný Chromecast a krásne spracované nastavenia. Hlavne tie najdôležitejšie. Najnáročnejší používatelia iste ocenia hlbokú integráciu s Google asistentom a celkovú odozvu systému, ktorá vám umožní extrémne rýchlo dostať sa presne tam, kam chcete.