Veľké plány: MediaTek plánuje investovať 3 miliardy dolárov do výskumu a vývoja

Roman Drexler
2 Min Read
Ilustr. obr. | Zdroj: MediaTek

MediaTek, jeden z lídrov na trhu s čipsetmi, má skutočne veľké plány. Riaditeľ spoločnosti, Cai Lixing, počas nedávneho brífingu prehlásil, že plánuje investovať 3 miliardy dolárov do výskumu a vývoja. Na novinku upozornil server Gizmochina.

Výrobca tak prekonáva čiastku, ktorú do výskumu a vývoja investoval minulý rok. Vtedy dosahovala výšku 2,7 miliardy amerických dolárov.

Navýšenie latky ide ruka v ruke s excelentnými finančnými výsledkami za predchádzajúci rok. Zárobok spoločnosti v roku 2020 totiž činil 10,9 miliardy amerických dolárov, pričom v každom z produktových radov zaznamenala dvojciferný percentuálny nárast.

Riaditeľ spoločnosti ďalej predpovedá, že počet expedovaných 5G smartfónov prekoná hranicu 500 miliónov, čo je viac ako 2,5-násobok počtu, ktorý sa expedoval minulý rok. Viac ako polovica týchto smartfónov má pochádzať z Číny.

mediatek
Foto: MediaTek

MediaTek rastie spolu s dopytom po lacnejších smartfónoch

MediaTek si na trhu s 5G minulý rok pripísal až 40-percentný podiel. Ako jednému z mála sa mu počas čias, kedy celý priemysel so smartfónmi upadal, darilo rásť a posilniť svoje postavenie.

Ku koncu minulého roka dokonca prekonal všetkých konkurentov a stal sa najväčším výrobcom čipsetov na svete. Konkrétne si pripisoval 31,7-percentný podiel na trhu. Tesne za ním sa umiestnil Huawei s 27,2-percentným podielom, pričom Qualcomm s 25,4-percentným podielom obsadil až tretiu priečku.

Dôvod rastu popularity čipsetov od MediaTeku je pomerne jednoduchý. Poväčšine ich totižto možno nájsť v cenovo dostupných smartfónoch, po ktorých bol v poslednej štvrtine 2020 enormný dopyt.

Share This Article
Follow:
Ahojte, som Roman. Rád píšem o technológiách, vede, vesmíre a občas aj ekonomike. Vo voľnom čase sa venujem vareniu, hraniu hier, športu a výchove psa. Samozrejme, môj denný harmonogram zahŕňa aj hľadanie pútavých tém, o ktoré sa s vami následne delím. Členom tímu TECHBYTE.sk som od roku 2017 a dúfam, že ma tu ešte mnoho rokov čaká 🤞.
Leave a comment

Pridaj komentár