Huawei predstavil HarmonyOS 2.0. V smartfónoch sa má objaviť už budúci rok

Roman Drexler
2 min
Harmony OS

Spoločnosť Huawei nám počas Huawei Developers Conference 2020 predstavila novú verziu vlastného operačného systému HarmonyOS. Nesie označenie HarmonyOS 2.0.

Pôvodná verzia HarmonyOS, určená pre hodinky, smartfóny, televízory a dokonca aj automobily, nám bola odhalená ešte minulý rok. OS Android však v prostredí telefónov nenahradila.

HarmonyOS 2.0 predstavený. Aký je plán?

To sa ale dnešným dňom mení. Výrobca nám predstavil HarmonyOS 2.0 a spolu s ním aj plány o postupnom sprístupňovaní.

Beta verzia HarmonyOS 2.0 je od dnešného dňa, 10. septembra, dostupná pre smartwatch, televízory a ďalšie zariadenia. Čo sa týka smartfónov, SDK nástroje a simulátory novej verzie operačného systému by mali byť sprístupnené na konci tohto roka.

“Možno už budúci rok uvidíme prvé smartfóny poháňané systémom HarmonyOS,” prehlásil Richard Yu, CEO Huawei.

Zdroj: HDC 2020 (via Android Authority)

Spoločnosť taktiež odhalila svoje plány týkajúce sa projektu OpenHarmony, open-source verzie HarmonyOS, upozorňuje Android Authority.

Tvrdí, že od dnešného dňa bude podporovaná zariadeniami so 128 kB až 128 MB operačnej pamäte. Zariadenia s väčšími kapacitami získajú podporu v apríli a októbri budúceho roku. Huawei uvádza, že HarmonyOS plne sprístupní ešte pred októbrom 2021.

Šéf Huawei nám poodhalil aj niektoré z hlavných vlastností operačného systému. Dočkať sa máme plne adaptívneho užívateľského rozhrania, vylepšeného systému rozpoznávania hlasu, podpory pre rýchlejší prenos súborov medzi zariadeniami a mnohých ďalších noviniek.

Len pre Čínu?

Je tu však jeden háčik. Ako píše server 9to5Google, slová generálneho riaditeľa mierne naznačujú, že HarmonyOS bude dostupný len pre čínsky trh. O vydaní globálnej verzie HarmonyOS 2.0 nepadla žiadna zmienka.

Zdieľaj tento článok
Leave a comment