Belgičania si v hre FIFA 19 už nebudú môcť dokúpiť obsah za reálne peniaze

Marek Urban
2 min
Zdroj: EA

Prísne belgické zákony o hazardných hrách donútili spoločnosť EA odstaviť v hre FIFA 19 nákup herných bodov za reálne peniaze. Tieto body je možné vymeniť za náhodne generovaný dodatočný obsah.

Body v hre FIFA 19 môžete zarobiť hraním alebo si ich kúpiť pomocou platobnej či debetnej karty. V hernom režime Ultimate Team tieto body vymeníte za balíčky, v rámci ktorých môžete získať nových hráčov rôznej úrovne.

Ak sem tam nejakú hru hráte, či už mobilnú, počítačovú alebo konzolovú, s niečím podobným ste sa už pravdepodobne stretli. Takzvané mikro transakcie sa stali pomerne bežnou súčasťou moderných hier.

Kým v niektorých prípadoch za ne nakúpite priamo konkrétne položky, vďaka ktorým získate výhodu nad hráčmi, ktorí neplatia, resp. tým podporíte svoje napredovanie v hre, v iných prípadoch vnorené nákupy vyváženosť hry neovplyvňujú.

fifa 19

Kúpiť sa však dajú napríklad rôzne vzhľady pre postavy či iný súvisiaci obsah, ktorý je často hráčovi poskytnutý formou náhodnej odmeny. Práve na takúto formu predaja cieli zákon, ktorý belgická vláda zaviedla minulý rok. Jednoducho ju považuje za nelegálnu hazardnú hru.

Štúdio EA svoju komerčnú koncepciu najskôr obhajovalo s tým, že nejde o hazard, ale o etický spôsob predaja. Spoločnosť sa však po diskusii so zodpovednými úradmi podriadila zákonu a predaj bodov za skutočné peniaze ruší od zajtra, t. j. 31. januára 2019. Prirodzene, len v Belgicku.

Postavenie belgického trhu s videohrami je zanedbateľné oproti takej Ázii, zvyšku Európy, poprípade Severnej Amerike. V každom prípade ale miesta legislatíva rieši to, o čom sa už v niektorých väčších krajinách diskutuje dlhšie. Prevláda totižto obava, že mladí ľudia, hráči hier, sa môžu stať závislými na systéme náhodného odmeňovania.

Belgický zákon o hazardných hrách, samozrejme, ovplyvní aj iné herné tituly, ktoré využívajú podobný systém odmeňovania za skutočné peniaze.

Zdieľaj tento článok
Leave a comment