Mäso bude na Slovensku zrejme drahšie. Dôvodom je výskyt slintačky a krívačky a nedávno sa k tomu pridal aj africký mor ošípaných. Mäsiari tak nemajú dostatok slovenského mäsa, čo môže ceny vystreliť smerom nahor. Bravčové mäso je medzi Slovákmi mimoriadne populárne, no ako sme naznačili, treba sa pripraviť na to, že ceny slovenskej bravčoviny stúpnu.
Ako uvádza portál tvnoviny.sk, pre výskyt slintačky a krívačky (SLAK) aj afrického moru ošípaných naďalej platia na území Slovenska viaceré núdzové opatrenia. Hoci opatrenia sú už miernejšie než v začiatkoch, môže to ovplyvniť vývoj cien mäsa.
Drahšie bravčové mäso
Africký mor ošípaných sa vyskytol na farme na juhu Slovenska. A ako uvádza portál, zrejme to bude mať vplyv na ceny mäsa a to aj napriek tomu, že Slováci nakupujú v obchodoch mäso neslovenského pôvodu. Dôležitejšie je preto sledovať ceny na veľkých burzách. Napríklad na nemeckej za posledné týždne ceny vzrástli z 1,70 eura na 2 eurá za kilogram. To sa rovná zdraženiu o približne 16 percent. Burza reflektuje viaceré faktory a medzi jeden z faktorov patrí aj výskyt a šírenie infekčných ochorení medzi zvieratami. Riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai pre TV Markíza uviedla, že výskyt afrického moru ošípaných vo veľkoobchode spôsobí nedostatok živých ošípaných pre potreby bitúnkov. Aj preto odborníci predpokladajú nárast cien bravčového mäsa, ktoré má slovenský pôvod.
Zlikvidujú sa tisíce kusov ošípaných
Zasiahnutá farma v Dolných Semerovciach musí kvôli výskytu afrického moru ošípaných utratiť viac ako 18-tisíc kusov ošípaných. Predstavuje to 5 percent z celkovej slovenskej produkcie. Ak by sa infekcia rozšírila do iných fariem, bola by to pre Slovensko veľká rana. Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová slovenských spotrebiteľov ubezpečila, že v obchodoch kúpia len nezávadné mäso. Doplnila, že naďalej platia mimoriadne opatrenia, ktoré sa týkajú aj kontroly a testovania vzoriek mäsa. Dodala, že ak spotrebiteľ nakupuje slovenské mäso, nemá sa čoho obávať, pretože toto mäso je stopercentne bezpečné.
Zdrojom vírusu sú diviaky
Africký mor ošípaných môže ohroziť aj domáce chovy. Hlavným zdrojom toho vírusu sú diviaky, a preto sa očakáva, že dôležitú úlohu tu zohrajú poľovníci. Poľovnícke združenia odoberajú vzorku každému jednému diviakovi, ktorý bol odlovený alebo uhynutý, a tieto vzorky následne posielajú veterinárom. V roku 2019 sa objavil africký mor ošípaných na východe Slovenska, avšak teraz sa ohnisko presunulo na západ.
Bývalý riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš pre TV Markíza povedel, že poľovníci zohrávajú významnú úlohu pri eradikácii moru. Veterinári zároveň chovateľom a farmárom odporúčajú, aby urobili všetko pre to, aby sa vírus nedostal k ich hospodárskym zvieratám. V opačnom prípade treba zlikvidovať celý chov. Nakazený diviak môže nákazu zaviesť všade, kadiaľ prechádza. Pričom diviak počas ruje môže prejsť až 300 kilometrov, čo znamená, že v ohrození nie sú len chovy na juhu Slovenska.