Najnovšie smartfóny Redmi uchvátili Slovákov podobne ako po iné roky. Redmi Note 12 a Redmi Note 12 Pro 5G na prvý pohľad vyzerajú nenápadne, no vďaka šikovným funkciám a starostlivo nakonfigurovaným špecifikáciám opäť dominujú predajným rebríčkom. Prečo tomu je tak? V redakcii sme sa na zariadenie pozreli bližšie, aby sme túto víťazný recept rozpitvali.

Čo robí z telefónu predajný hit?

Výrobcovia majú často v portfóliu smartfóny rozdelené do rôznych cenových kategórií. Najčastejšie sa síce píše a hovorí o tých najlepších, najvýkonnejších a najdrahších modeloch. Pravda je však taká, že väčšina ľudí siahne po lacnejších modeloch. Práve táto kategória už dlhodobo patrí medzi najviac konkurenčné, čo znamená, že rok od roka sú lacnejšie smartfóny čoraz lepšie a lepšie.


TIP: Redmi Note 12 Pro si momentálne môžete kúpiť v zľave za 334 €

INFORMÁCIA: Cena je aktuálna v čase písania tohto článku.


Pre Xiaomi víťazný recept pripravila divízia Redmi, ktorá má na Slovensku ohromne silné zastúpenie. Ich výrobky preferujú ľudia, operátori, jednoducho všetci. Prečo tomu to tak je? Týchto 8 dôvodov je jasným dôkazom, že vyrobiť dobrý telefón na papieri nie je ťažké. V skutočnosti je to väčšia drina, než si väčšina ľudí myslí.

Redmi Note 12 Pro
Zdroj Lukáš Zachar

1. Dizajn

Zákazníci sú často ako straky a zhlukujú sa pri tom, čo je pekné. Prvý dojem je veľmi dôležitý nielen pri ľuďoch, ale aj pri produktoch. Výrobcovia preto veľmi citlivo pristupujú aj k dizajnu, ktorý musí pôsobiť sviežo, kvalitne a zaujímavo.

Redmi Note 12 a Redmi Note 12 Pro túto požiadavku spĺňajú do bodky. Majú prevažne hranatý displej mierne zaoblený v rohoch pre lepšiu ergonómiu, pekne nadizajnovaný fotomodul a farby, ktoré sa zapáčia väčšina ľudí. Biela, čierna a svieža modrá pre tých odvážnejších pôsobia pekne nielen na fotkách, ale aj naživo.

Redmi Note 12 Pro
Zdroj Lukáš Zachar

2. Displej

Druhou prísadou v recepte na fantastický telefón, ktorý je zároveň cenovo dostupný je jednoznačne niečo, na čo sa budete pozerať najčastejšie – displej. Ten musí byť nielen veľký, no musí mať aj dostatočne vysoké rozlíšenie a jas. Redmi Note 12 Pro napríklad ponúka až 6,67-palcový OLED (veľmi dôležité) panel. To, že má novinka OLED panel je dôležité preto, pretože OLED spotrebuje menej energie a hlavne kvôli tomu, že má ďaleko lepšie podanie farieb, než LCD displeje.

Navyše, Redmi Note 12 Pro má jas až 900 nitov, čo v bežnom živote znamená, že bude krásne čitateľný aj na priamom slnku. Nutnosť schovať sa do tieňa, aby ste si prečítali SMS-ku alebo prelistovali vašu obľúbenú sociálnu sieť tak úplne zanikne.

Redmi Note 12 Pro
Zdroj Lukáš Zachar

3. Výkon

Nie je nič horšie, ako pekne vyzerajúci telefón, ktorý po prvom zapnutí nestíha lapať po dychu. Našťastie, Redmi Note 12 Pro je ako jeden z prvých smartfónov na trhu vybavený špičkovým procesorom Dimensity 1080, ktorého súčasťou je aj grafický čip Mali-G68.

Tieto označenia opäť prenesieme do praxe. Keď sme telefón testovali, trochu sme sa obávali toho či si poradí s najnáročnejšími aplikáciami a hrami. Nič také sa nestalo. Telefón si hravo poradil nielen s aplikáciami, ale aj s graficky neporovnateľne náročnejšími hrami.

Navyše, vďaka 6 GB RAM je svižný aj samotný systém, ktorý pre mnohé lacnejšie telefóny sám o sebe predstavuje problém. Tu sa toho naozaj nemusíte obávať. Redmi Note 12 Pro ukazuje, že aj za málo peňazí môžete dostať veľa muziky. Inžinieri Xiaomi skutočne spravili všetko pre to, aby rozpočet využili naplno.

Redmi Note 12
Zdroj Lukáš Zachar Techbytesk

4. Odolnosť

Stáva sa, že výrobcovia pri lacnejších telefónoch „zabúdajú“ na prémiovejšie vlastnosti zariadenie. Tie si zvyčajne schovávajú pre dvakrát či trikrát drahšie modely. Je preto prekvapivé, že Xiaomi do Redmi Note 12 Pro zakomponovalo aj odolnosť voči vode, prachu a dokonca aj poškriabaniu.

Zariadenie totiž prešlo certifikáciou IP53, ktorá značí, že telefón hravo zvládne pošpliechanie vodou. No a ak si myslíte, že kde by vás mohla pošpliechať voda, stačí počkať na prvý letný lejak. S týmto novinka naozaj nebude mať problém.

Poteší aj odolnosť voči prachu, s ktorým sa ľudia stretávajú v mnohých zamestnaniach. Opäť, ani s týmto nemá Redmi Note 12 Pro žiaden problém.

Čerešničkou na torte, a to poriadne veľkou, je krycia vrstva Gorilla Glass 5 na displeji. Gorilla Glass od spoločnosti Corning patrí medzi to najlepšie, čím môžu byť displeje prekryté.

Redmi Note 12 Pro
Zdroj Lukáš Zachar

5. Fotoaparáty

Žijeme v dobe, v ktorej nemáme problém za deň spraviť desiatky fotiek. Hlavne počas rodinných stretnutí, osláv či bežnej výchove detí. Keď niečo neodfotíte, neostane vám žiadna spomienka, no nie?

Redmi Note 12 Pro sa hodí aj na takéto účely. A ešte ako! Jeho zadnú stranu zdobí hneď niekoľko snímačov. Tým hlavným je senzor s 50 Mpx rozlíšením a optickou stabilizáciou obrazu. Tá vám pomôže hlavne pri natáčaní videí, ale aj pri fotení, ak nemáte ruky chirurga.

Práve na videá si Xiaomi dáva veľmi záležať. Redmi Note 12 Pro preto hravo zvládne natáčať aj 4K zábery, za ktoré budete o 2, 5 či 10 rokov ďakovať. Technológie postupujú, preto je dobre vytvárať spomienky v čo najvyššej kvalite.

Vo výbave sa tiež nachádza 8 Mpx ultraširokouhlý senzor ideálny pre fotenie krajiniek, skupín ľudí či unikátnych záberov, kde hlavný snímač nedokáže zachytiť všetko, čo by ste chceli. My ho často využívame v interiéroch, keďže vďaka nemu všetko pôsobí väčšie a vzdušnejšie.

Nakoniec sa v telefóne nachádza aj taký malý bonus – 2 Mpx makro snímač. Tu ide skôr o tzv. „hobby senzor,“ ktorý pravdepodobne nevyužijete každý deň, no na pár unikátnych záberov je ideálny. Vďaka nemu môžete napríklad odfotiť hmyz naozaj zblízka alebo preskúmať najjemnejšie detaily na čomkoľvek inom.

Redmi Note 12 Pro
Zdroj Lukáš Zachar

6. Bezkonkurenčné nabíjanie

Ďalšou technológiou, ktorou vás výrobcovia doteraz nútili investovať do drahších modelov je rýchlonabíjanie. Schopnosť doplniť batériu z 0 % na 100 % do pár minút už ale nie je ich výsadou. Presne tým sa pýši Redmi Note 12 Pro. Jeho batéria totiž zvládne nabíjanie pri výkone až 67 W, čo v praxi znamená, že sa za niečo vyše 30 minút nabije doplna.

No a ak ste ako ja a zabudnete telefón nabíjať v noci a uvedomíte si to až ráno, za kratučkú štvrťhodinu sa nabije na 50 %.

Redmi Note 12 Pro
Zdroj Lukáš Zachar

7. Batéria

Keď už sme spomenuli nabíjanie, musíme spomenúť aj samotnú batériu. Tá je často kameňom úrazu aj tých najdrahších telefónov, preto je veľmi pozitívne, že v Redmi Note 12 Pro sa nachádza až 5 000 mAh článok, ktorý pri striedmejšom používaní kľudne vydrží až 2 – 3 dni na jedno nabitie. Pri naozaj horlivom používaní budete mať čo robiť, aby ste ho vyšťavili za jeden deň. Vieme, o čom rozprávame, skúšali sme to.

Okrem toho, spomínali sme, že v balení sa nachádza aj nabíjačka? To je na dnešnú dobu naozaj nezvyčajné a zároveň niečo, čo vám ušetrí financie, keďže ju nebudete musieť dokupovať.

Redmi Note 12
Zdroj Lukáš Zachar Techbytesk

8. Cena a dostupnosť

V poslednom bode budeme hovoriť nielen o cene ako takej, ale aj o dostupnosti. Tá je v segmentoch nižšej a strednej triedy mimoriadne dôležitá.

Redmi Note 12 Pro bežne stojí 379 €, čo znamená, že v tejto cenovej kategórii je jednoznačne jeden z najlepšie vybavených telefónov vôbec. Je skutočne prekvapivé, že sa Xiaomi podarilo do tejto cenovky vtesnať všetky tie vlastnosti, ktoré sme popísali vyššie. Navyše, do 14. mája má Xiaomi na Slovensku perfektnú akciu v rámci Xiaomi Fan Festival.

Redmi Note 12 Pro si môžete kúpiť v zľave 45 €, čo znamená, že finálna cena sa zastavila na 334 €. Ak hľadáte nový telefón, toto je azda najlepšie rozhodnutie, aké môžete spraviť.

Telefón je za nižšiu cenu dostupný v oficiálnom obchode mi-store.sk. Dobrou správou ale je, že Xiaomi má skutočne širokú palety partnerov, vďaka čomu sú tieto telefóny dostupné aj u všetkých operátorov. Ak by ste si vyberali nový paušál, viete, ktorý telefón sa oplatí „poťažkať“.

🤝 Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Xiaomi.

author avatar
Lukáš Zachar Editor-in-chief
Šéfredaktor a spoluzakladateľ TECHBYTE.sk. Tech geek s vášňou pre vedu, foto a videografiu.