Xiaomi pred pár týždňami na Slovensko priniesol nové vlajkové lode, Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro, ktoré nás ohromili v niekoľkých rôznych oblastiach. Sú to dospelé telefóny s dospelým softvérom, krásnym spracovaním a starostlivosťou, akou sa môže pochváliť len veľmi málo firiem na svete. Sú naozaj také dobré ako sa o nich hovorí? Okrem samostatnej recenzie sme dôvody, prečo si nový rad kúpiť, zhrnuli aj v tomto článku.

Hneď na začiatku pripomenieme, že Xiaomi 13Xiaomi 13 Pro sú už v ostrom predaji, kúpiť si ich môžete v oficiálnom obchode mi-store.sk za 999 € (Xiaomi 13), resp. za 1 299 € (Xiaomi 13 Pro).

Xiaomi 13 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

1. Displej

OLED | Vysoké rozlíšenie | Obrovský jas | 120 Hz

Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro sú výkladnou skriňou ambiciózneho čínskeho výrobcu. Hneď na prvý pohľad je evidentné, že veľká časť sústredenia bola smerovaná na displej, na s ktorým budete prichádzať do styku azda najčastejšie.

Zariadenia sú vybavené pokrokovými LTPO OLED panelmi. Čo to znamená? Zariadenia dokážu ponúknuť to najlepšie z oboch svetov. Na jednej strane chcete mať samozrejme k dispozícii panel s rýchlou 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Vtedy vyzerajú najlepšie nielen hry, ale aj systémové animácie. Sú to tieto malé detaily, ktoré robia obrovský rozdiel medzi lacnejšími a prémiovými telefónmi.

Na druhej strane chcete mať k dispozícii aj telefón, ktorého batériu displej nevybrakuje za pár hodín. Inžinieri Xiaomi preto veľmi správne nasadili technológiu LTPO, ktorá dokáže inteligentne a úplne autonómne ohýbať rýchlosť obnovania tak, aby priniesla ideálny kompromis medzi plynulosťou a energetickou náročnosťou. Napríklad, pri čítaní článku na internete nepotrebujete plných 120 Hz, pri hrách zas áno. Telefón to vie, preto pri článkoch zníži frekvenciu, čím šetrí batériu a následne ju zvýši len vtedy, keď je to skutočne potrebné.

To, že panel na Xiaomi 13 Pro okrem toho dokáže dosiahnuť ohromný jas až 1 900 nitov ani nehovoríme. To je obrovská hodnota, ktorá zahanbí aj slnko, ktoré sa snaží presvietiť.

Xiaomi 13 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

2. Fotoaparáty

1″ senzor | Technológie LEICA | Optická stabilizácia obrazu

Dá sa povedať, že všetky dnešné vlajkové lode majú schopné fotoaparáty. Xiaomi sa však snaží posunúť latku ešte o stupeň vyššie, a to nielen implementáciou prvotriednych snímačov a technológií, ale aj prostredníctvom prínosných strategických partnerstiev. Narážame tým na spoluprácu so spoločnosťou Leica, ktorá figuruje ako popredný svetový výrobca fotoaparátov, kamier a objektívov.

Vplyv tohto partnerstva pocítite najmä pri farebnom spracovaní snímok. Na výber máte z dvoch fotografických štýlov, a to Leica Authentic a Leica Vibrant.

  • Leica Authentic – sleduje prirodzený obraz, ktorý je špecifický pre kamery, fotoaparáty a objektívy spoločnosti Leica. Zachováva prirodzený kontrast svetla i tieňov, čím výsledným fotografiám dodáva pocit trojrozmernej hĺbky s charakteristickou dokonalosťou časom overenej estetiky Leica.
  • Leica Vibrant – pozostáva z prvkov, ktoré vznikli zo spolupráce medzi Leica a Xiaomi. Tento štýl kombinuje dlhoročné skúsenosti Xiaomi s dlhoročnou estetikou spoločnosti Leica.

Samozrejme, kvalita fotoaparátov v modeloch Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro nezávisí len od spolupráce s Leica. Základom sú objektívy, ktoré pri oboch zariadeniach prichádzajú v štvorčlennej zostave.

Obrovské senzory zachytia každý detail

Pri Xiaomi 13 Pro zohráva hlavnú úlohu 50 Mpx snímač iMX989 s uhlopriečkou 1“, ktorý bol prvýkrát uvedený spoločne s modelom Xiaomi 12S Ultra v lete minulého roku. Jeho unikátna veľkosť mu umožňuje poskytovať vysoký dynamický rozsah, ako aj vynikajúce schopnosti v oblasti zachytávania svetla, čo vedie k jednoduchej produkcii vysoko kvalitných záberov.

Objektív funguje na báze spájania pixelov (pixel-binning), konkrétne vo formáte 4 : 1. Špičkové fotografie tak dokáže zhotoviť aj v podmienkach s horším či minimálnym osvetlením. Čo sa týka užitočných technológií, za zmienku stojí prvotriedna optická stabilizácia obrazu (HyperOIS), rýchle a spoľahlivé zaostrovanie (Xiaomi ProFocus) či možnosť natáčania videí v rozlíšení 8K (4K v nočnom režime).

Zostava ďalej zahŕňa 50 Mpx teleobjektív s clonou f/2.0, OIS, Xiaomi ProFocus a podporou pre plynulý prechod medzi jednotlivými fokálnymi vzdialenosťami (Focal Shift). Tretím členom zostavy je 50 Mpx ultraširokouhlý senzor s širokým 115-stupňovým zorným poľom, vďaka čomu máte možnosť zachytiť nádherné scenérie, ako aj skupinové fotky pokojne aj s desiatkami osôb. Samozrejme, netreba zabudnúť ani na 32 Mpx selfie objektív, ktorý poslúži nielen na fotenie vysoko kvalitných selfies, ale napríklad aj na plnohodnotné vlogovanie či videohovory.

V rámci foto výbavy pritom nezaostáva ani základný model. Xiaomi 13 sa namiesto 1“ IMX989 pýši 50 Mpx objektívom IMX800 s clonou f/1.8, rýchlym automatickým zaostrovaním a OIS. Hlavnému objektívu sekunduje 10 Mpx teleobjektív s ohniskovou vzdialenosťou 75 mm, automatickým zaostrovaním, OIS a 3,2-násobným optickým zoomom. Posledným členom zadnej trojice je 12 Mpx ultraširokouhlý senzor s ešte širším 120-stupňovým zorným poľom.

Summa summarum, nech už siahnete po ktoromkoľvek modeli z dvojice, môžete rátať s prvotriednom zážitkom s fotenia, či už občasného alebo aktívneho. Spolupráca s Leica, špičkové komponenty, prvotriedne technológie – to všetko prispieva k maximálnemu používateľskému zážitku, nech už fotíte čokoľvek alebo kohokoľvek.

Xiaomi 13 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

3. Dizajn

Elegantné spracovanie | 2,5D sklo | Dizajnový fotomodul

Podobne ako väčšina Android výrobcov, aj Xiaomi pri svojich vlajkových lodiach obmieňa dizajnový jazyk. A jeho posledné kúsky rozhodne nie sú výnimkou.

Pri Xiaomi 13 Pro a Xiaomi 13 možno povedať, že Xiaomi to zahralo bezpečne, resp. minimalisticky. To však rozhodne netreba hneď vnímať ako negatívum. Práve naopak, obidve zariadenia vďaka novému kabátu už na prvý pohľad pôsobia prémiovo a elegantne, čo väčšina zákazníkov rozhodne ocení.

Model Xiaomi 13 Pro je dostupný v dvoch farebných prevedeniach, a to keramickej bielej a keramickej čiernej. Farby sú to jednoduché, no neutrálne, čo znamená, že sadnú širokému spektru používateľov. Pri základnom modeli Xiaomi trochu zaexperimentovalo a k čiernej a bielej prihodilo zelené spracovanie. No žiadny strach, ani to nie je príliš extravagantné. Rozhodne sa však za ním na verejnosti otočí nejedna hlava.

Čo sa týka foto modulov, aj pri tých to Xiaomi zahralo čo najbezpečnejšie. Pri oboch zariadeniach sa rozhodlo pre tmavý štvorec s oblými rohmi a náročky viditeľným nápisom „LEICA“.

Viac sa zariadenia odlišujú v rámci prednej strany. Pri Xiaomi 13 Pro možno rátať s plným 3D zakrivením pre zachovanie uniformného vzhľadu. Displej je tak po stranách mierne zahnutý, čo dodáva na prémiovosti aj užitočnosti, nakoľko zaoblený displej umožňuje jednoduchšie ovládanie prostredníctvom gest. Základný Xiaomi 13 má plochú obrazovku ohraničenú plochými okrajmi, pričom v oblasti zadnej strany Xiaomi zvolilo 2,5D zakrivenie.

Zariadenia po dizajnovej stránke naozaj nesklamali. Predsa len, kto povedal, že minimalizmus a elegancia nemôžu ísť ruka v ruke?

Xiaomi 13 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

4. Aktualizácie

Aktualizácie až po Android 16 | 5 rokov bezpečnostných záplat

Hoci si to mnohí pri výbere nového smartfónu neuvedomujú, dĺžka softvérovej podpory je jedným z najdôležitejších aspektov každého mobilného zariadenia. Našťastie, Xiaomi na to nezabudlo, a preto Xiaomi 13 aj Xiaomi 13 Pro vybavilo dlhoročnou životnosťou, aj čo sa aktualizácií týka.

Pri oboch zariadeniach sľubuje až 3 roky aktualizácií operačného systému, čiže Androidu, a 5 rokov pravidelných bezpečnostných aktualizácií. To znamená, že Xiaomi 13 aj Xiaomi 13 Pro môžete bez obáv z bezpečnostných hrozieb používať až 5 rokov, pričom z hľadiska operačného systému môžete rátať s aktualizáciami až po Android 16. A to sa naozaj len tak nevidí.

5. Výkon

Snapdragon 8 Gen 2 | Vysoká energetická efektita

Výkon je samostatná kapitola. Ako sme vyzdvihli v recenzii, novinky od Xiaomi sú absolútne monštrá, ktorých kremíkové srdiečka dokážu obrazne povedané roztrhať akúkoľvek hru, aplikáciu a vyťažiť z nej maximum. Všetko bez toho, aby sa pri tom zapotili, resp. zahriali.

Xiaomi 13 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Výkon má pod palcom priam zázračný čipset Snapdragon 8 Gen 2, ktorý je nielen mimoriadne výkonný (prekonáva aj dlhoročného kráľa výkonu – iPhone), ale aj starostlivo úsporný. Je to ako keď si sadnete do Tesly. Ich elektromotory sú vyladené s citom tak, aby boli úsporné, no keď potrebujete, prekvapí vás tá hrubá sila, ktorou disponujú. To isté platí aj pri Xiaomi 13 a 13 Pro. Sú ohľaduplné k batérii, no s dostatočnou húževnatosťou primäť akýkoľvek kúsok kódu poslúchať na slovo bez toho, aby ste si to všimli.

6. Batéria

4 500 mAh / 4 820 mAh batéria | Viac ako celodenná výdrž

Pri displeji a výkone sme sa niekoľkokrát opreli do batérie, ktorá je hlavným bodom zlomu mnohých telefónov. V prípade Xiaomi 13 a 13 Pro môžete mať istotu, že sa to nestane. V telefónoch sa totiž nachádzajú objmené akumulátory s kapacitami 4 500 mAh (Xiaomi 13), resp. 4 820 mAh (Xiaomi 13 Pro).

Čo to znamená v praxi? No povedzme to takto. Zatiaľ čo minuloročné generácie telefónom naháňali nezmyselný výkon bez ohľadu na zvyšok dňa, Xiaomi 13 a 13 Pro vzali do úvahy celú rovnicu. Vysoký výkon a pokrokový displej totiž majú priamy dopad na výdrž batérie. Vďaka všetkým inováciám, ktoré sa podarilo Xiaomi vtesnať do tak elegantného telefónu si môžete byť istí (dávame ruku na srdce), že vám telefón vydrží pri živote dlhšie, než skutočne potrebujete. To je dobre, pretože vás určite stretnú dni, ktoré môžu prekvapiť aj vás samých.

Xiaomi 13 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Sú to presne dni, pri ktorých si budete o jednej ráno hovoriť, ešte že mám telefón, ktorý to nevzdal už o ôsmej večer a budete sa vedieť dovolať, poslať správu či zaplatiť. Presne na takej úrovni sú aj novinky od Xiaomi. Sú výkonné, krásne a pretkané umelou inteligenciou, no nezabúdajú ani na absolútny základ – ostať nabité tak dlho, ako len budete potrebovať.

7. Rýchle nabíjanie

120 W káblové | 50 W bezdrôtové | 10 W reverzné nabíjanie

Zažili sme to už asi všetci. Niekam sa ponáhľate a zistíte, že telefón má posledných 5 % batérie. Čo vám teda ostáva? Pripojiť ho k nabíjačke a dúfať, že sa batéria za 10 % dostane aspoň na dvojcifernú hodnotu.

Je to ďalšia obava, z ktorej už dnes pri niektorých výrobcoch nemusíte mať strach. Jedným z nich je pochopiteľne aj Xiaomi, ktoré sa vymyká z príliš opatrného naratívu a svoje telefóny vybavilo bleskovým 120 W nabíjaním. Jedno číslo vám toho často veľa nepovie, no tie ďalšie určite áno. Z 0 % na 100 % za približne 20 minút. Ak si k tomu pripočítate to, že sa nabíjanie ku koncu spomaľuje, môžete mať istotu, že za 10 minút bude pri batérii svietiť 60+ % batérie. To stačí na menej náročný deň alebo niekoľko hodín poriadnej záťaže.

Aby toho nebolo málo, podobne rýchle sú aj ostatné formy nabíjania. Čo tak 50 W bezdrôtové nabíjanie, kedy sa nemusíte starať ani o pripojenie kábla? Pripomeniem, že bezdrôtové nabíjanie na Xiaomi 13 a 13 Pro je rýchlejšie, než nabíjanie káblom na sérii Galaxy S23, na iPhonoch nehovoriac.

No a to najlepšie? Takto výkonnú nabíjačku si nájdete v balení telefónu. Nemusíte míňať peniaze navyše, jednoducho ju len vyberiete a môžete používať. Vďaka, Xiaomi!

8. Softvér

Android 13 | MIUI 14

Prémiový telefón nemôže byť prémiovým bez kvalitného softvéru. Našťastie, časy chýb, sekania, nedoladených funkcií a mnohého ďalšieho sú už dávno preč. Dnes sú operačné systémy stabilné, rýchle, efektívne a rovnako to platí aj pri používateľských rozhraniach.

Xiaomi je známe svojim MIUI, v prípade série Xiaomi 13 ide o najnovšiu verziu MIUI 14, ktorá je položená na najnovšom Android 13. To v praxi znamená, že v rukách budete mať nielen krásny, ale aj bezpečný telefón plný moderných funkcií.

Ak ste už niekedy mali telefón od Xiaomi, určite viete, o čom rozprávame. MIUI je vyzretý systém, na ktorom firma pracuje dlhé roky a je to poznať. Tento rok navyše došlo k nádhernému vylepšeniu rýchlosti animácií, k oprave chýb, ktoré mohli mať neblahý vplyv na výdrž batérie a mnohé ďalšie. No a potom tu máme ešte takmer legendárnu softvérovú podporu, ktorou je výrobca tak dobre známy.

9. Odolnosť

Gorilla Glass Victus | IP68

Od drahého telefónu samozrejme nečakáte len vysoký výkon, dlhú výdrž a super foťáky, ale aj perfektné dielenské spracovanie. Je preto dobrou správou, že v Xiaomi nezanedbali ani tento aspekt. Oba telefóny totiž prešli tvrdými testami a vďaka vrstve Gorilla Glass 5, resp. Gorilla Glass Victus sú aj poriadne chránené.

Okrem toho sú oba telefóny vďaka certifikácii IP68 perfektne chránené voči vode a prachu. Či už teda náhodou zmoknete alebo sa dostanete do “púštnej búrky,” ktoré sa vyskytli aj na Slovensku, nemajte obavu, telefón to zvládne.

10. Servis

Prémiový mimozáručný servis | Platný vo viac ako 40 krajinách

Čo ak sa váš Xiaomi 13 alebo Xiaomi 13 Pro poškodí, prípadne budete potrebovať niečo vymeniť? Žiadne obavy. Xiaomi v tomto ohľade myslí aj na menšie trhy, vrátane Slovenska. U nás má priame zastúpenie v podobe obchodov Mi-Store, ktoré nájdete v Bratislave, Žiline, Košiciach a Prešove.

Xiaomi v záujme ďalšieho zlepšenia celkovej popredajnej skúsenosti ponúka medzinárodný záručný servis smartfónov na viac ako 40 trhoch po celom svete. Čo sa týka modelu Xiaomi 13 Pro, používatelia, ktorí spĺňajú záručné podmienky zariadenia, môžu využívať záručný servis na celom svete u ktoréhokoľvek určeného autorizovaného poskytovateľa servisných služieb Xiaomi.

A ešte čerešnička na torte – používatelia Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro získajú možnosť jednej mimozáručnej opravy bez nákladov na prácu počas prvých 12 mesiacov od zakúpenia. Inými slovami, zaplatíte len za súčiastku a prácu za vás “cvakne” Xiaomi.

11. Ekosystém

Základ smart domácnosti | Ovládacie centrum pre inteligentné zariadenia

Xiaomi sa okrem iného pýši jedným z najprepracovanejších a najbohatších ekosystémov spomedzi všetkých výrobcov smartfónov. Ak máte doma nejaké inteligentné spotrebiče, byť to napríklad vysávač či ryžovar, je vysoko pravdepodobné, že pochádza práve od Xiaomi.

Súčasťou tohto ekosystému sú aj smartfóny, ktoré slúžia ako ústredné riadiace centrum pre všetky kompatibilné zariadenia, vrátane inteligentnej domácnosti. V tomto ohľade zohráva kľúčovú úlohu vopred predinštalovaná aplikácia Mi Home.

Prostredníctvom Mi Home môžete ovládať úplne všetko, a to doslova. Môžete dávať pokyny svojmu vysávaču, môžete nastaviť automatické zapínanie a vypínanie svetiel, môžete si nechať roztiahnuť či zatiahnuť závesy, môžete si nastaviť teplotu na termostate, môžete si pozrieť záznamy z bezpečnostných kamier. To všetko a mnoho ďalšieho cez jednu jedinú aplikáciu, ktorá je ešte k tomu všetkému prehľadná a veľmi jednoduchá na používanie.

Cez Xiaomi 13 aj Xiaomi 13 Pro máte možnosť svoju domácnosť plne zautomatizovať. To vám ušetrí obrovské množstvo času, ktorý tak môžete stráviť produktívnejšie i pohodlnejšie, a to nikdy nie je na škodu.

12. Ekologický prístup

Citlivý prístup k prírode | Minimalizácia plastov | Šetrné nabíjanie

Nakoľko Xiaomi pôsobí globálne a svojimi produktmi teší milióny spokojných zákazníkov, je jasné, že jeho aktivity majú dopad na životné prostredie. Našťastie si to uvedomuje a náležite tomu prispôsobuje svoje procesy. A platí to aj pre Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro.

Xiaomi pri svojich nových vlajkových lodiach vykonalo analýzu uhlíkovej stopy LCA, s čím mu pomohla nezávislá organizácia na analýzu a certifikáciu údajov o uhlíkovej stope. Gigant chce využitím tohto partnerstva vytvoriť nový komplexný model, ktorý bude monitorovať a vyhodnocovať dopad smartfónov na životné prostredie.

Zdroj: Xiaomi

Analýza LCA skúma produkciu uhlíkovej stopy naprieč celým procesom, od výroby smartfónu až po jeho distribúciu, skladovanie a likvidáciu. Xiaomi ako príklad použilo práve rad Xiaomi 13, konkrétne model Xiaomi 13 Pro. Ten vraj počas celého životného cyklu vyprodukuje 62,8 kg CO2. Ambíciou je túto hodnotu v priebehu času znižovať.

Xiaomi 13 aj Xiaomi 13 Pro sa snažia minimalizovať svoj negatívny dopad na životné prostredie viacerými spôsobmi. Jedným z tých hlavných je balenie, ktoré neobsahuje plasty a je plne recyklovateľné. Ďalej možno v tomto ohľade hovoriť aj o energetickej efektivite technológie rýchleho nabíjania Xiaomi, ktoré v roku 2022 dokázalo znížiť produkciu škodlivých emisií o vyše 24 000 ton. Napokon tu máme program vrátania starého zariadenia, ktorý je momentálne dostupný na viacerých európskych trhoch. Do budúcna sa bude tento zoznam rozširovať.

Xiaomi 13 Pro
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

13. Pomer ceny, kvality a výbavy

999 € / 1 299 € | Špičkové technológie | Fantastické foťáky | Bezkonkurenčný výkon

Mnohí si pri cene, ktorá začína na 999 € povedia, že ten telefón za to jednoducho nestojí. V mnohých prípadoch je však realita iná a keď sa pozriete na všetko to, čo za tieto peniaze dostanete, zistíte, že pomer ceny, kvality spracovania, výkonu, špičkových fotoaparátov a mnohého ďalšieho je v skutočnosti veľmi prívetivý.

Ak patríte medzi tých, ktorí chcú mať k dispozícii telefón, ktorý dokáže všetko a nechcete platiť 1 400+ eur ako v prípade Apple, ste na správnej adrese. Séria Xiaomi 13 síce patrí do prémiovej kategórie, no z dobrého dôvodu. Okrem toho, že máte k dispozícii špičkovú technológiu expertov z Leica a ohromný výkon, získavate aj istotu ekosystému, starostlivosti o vaše zariadenie ak sa mu niečo stane a softvérovú podporu, aká sa nielen, že nevidí často, nevidí sa skoro nikdy.

Je upokojujúce vedieť, že keď miniete nemalé finančné prostriedky, dostanete za to produkt, ktorý si ho zaslúži a pri ktorom postupne odhalíte všetky navonok skryté benefity.

Ak vás telefóny zaujali, kúpiť si ich môžete priamo od Xiaomi na webe mi-store.sk.