Predtým, ako prišiel Samsung Galaxy S23+ sa mohlo zdať, že Samsung prestali zaujímať klasické smartfóny a všetok svoj čas venoval skladacím telefónom. Je to aj jeden z dôvodov, prečo mnohých nezaujal minuloročný model. Tento rok ale píše úplne iný príbeh a S23+ je toho jasným dôkazom. Je to telefón, ktorý splnil mnohé očakávania a mnohé dokonca prekonal natoľko, že musím hneď na začiatku spraviť vec, ktorú v úvode nerobím nikdy – odporučiť ho. Ak chcete vedieť, prečo, čítajte ďalej.

Samsung ma mimoriadne milo prekvapil v mikroskopicky presnej implementácii zmien, ktoré z Galaxy S23+ robia Android smartfón, ku ktorému by mali vzhliadať všetci výrobcovia telefónov. Má ideálne rozmery, skvelú ergonómiu, fantastickú výdrž, nezadržateľný výkon a veľmi rešpektovateľné fotoaparáty so zmenami k lepšiemu.

Pri mierne vyššej cene začínajúcej na 1 199 € spôsobenej infláciou a vyššími cenami energií nepochybne ide o prémiový smartfón, ktorý si vašu peňaženku a srdiečko musí zaslúžiť. Ako asi tušíte, vyššiu cenu Samsung odôvodnil niekoľkými veľmi silnými argumentami. Nižšie vám vysvetlím, prečo si myslím, že aj pri vyššej cene je to jedna z najlepších kúp vo svete Androidu.

Samsung Galaxy S23+
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Samsung Galaxy S23: Špecifikácia

ŠpecifikáciaSamsung Galaxy S23+
Displej6,6“ Infinity-O, 2340×1080 pixelov, 393 ppi, 48-120 Hz Dynamic AMOLED 2X, Gorilla Glass Victus 2
ProcesorSnapdragon 8 Gen 2 for Galaxy
Pamäť8 GB
Úložisko256/512 GB bez microSD
Fotoaparáty50 Mpx (f/1.8) hlavný 10 Mpx (f/2.4) 3x zoom 12 Mpx (f/2.2) ultraširokouhlý
Batéria4 700 mAh
Nabíjanie45 W drôtové, rýchle bezdrôtové
Rozmery a hmotnosť76,2 x 157,8 x 7,6 mm, 196 gramov
Operačný systémAndroid 13, One UI 5.1
Konektivita5G, LTE, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3
Cena1199 € (256 GB), 1 319 € (512 GB)

Samsung Galaxy S23+: Dizajn a konštrukcia

Dizajn Galaxy S23+ prešiel mnohými výraznými úpravami. Zmizol napríklad fotomodul, ktorý jasne oddeľoval časť telefónu určenú pre fotenie od zvyšku šasi. Každý z objektívov je od zadnej strany oddelený samostatnou obručou, ktorá z tela vyčnieva len minimálne. Celý telefón tak pôsobí elegantnejšie, jednoduchšie a čistejšie.

Vzhľadom na to, že dizajn je azda najviac subjektívna záležitosť, sa to niekomu môže páčiť, inému to zas po chuti nemusí byť. Mňa tento dizajn oslovil, hlavne keď telefón vidíte naživo.

Zariadenie má úplne plochú prednú aj zadnú stranu. Mierne zaoblený (smerom von) je len rám zo zliatiny hliníka. Samsung sa tak rozhodol pravdepodobne kvôli lepšej ergonómii. Musím povedať, že sa mu to podarilo, keďže Galaxy S23+ je jedno z najpohodlnejších zariadení na prácu. Drží sa výrazne pohodlnejšie než napríklad iPhone 14 Pro, ktorý je podstatne hranatejší.

Samsung nenechal nič na náhodu a Galaxy S23+ vybavil všetkými dôležitými vlastnosťami, ako napríklad certifikáciou IP68 (odolnosť voči vode a prachu), stereo reproduktormi, snímačom odtlačkov prstov v displeji a podobne.

Z dizajnovej stránky spomeniem aj farebné prevedenia, ktoré sa tento rok nesú v matnom štýle. Na výber máte klasickú čiernu, krémovú (bielu), zelenú a fialovú (lavender). Ide o jemné farby, ktoré sa nemusia páčiť tým, ktorí obľubujú výrazné telefóny. Opäť, za mňa sú tieto farby fantastickou voľbou, ktorá z telefónu robí elegantný prístroj.

Samsung Galaxy S23+
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Samsung Galaxy S23+: Prvotriedny displej

Prednú stranu Galaxy S23+ zaberá nádherný 6,6-palcový FullHD+ Dynamic AMOLED 2X Infinity-O displej. To je veľa rôznych názvov pre niečo, na čo sa budete radi pozerať v každých podmienkach. Navyše, Samsung opäť nasadil technológiu, ktorá dokáže meniť rýchlosť obnovovacej frekvencie medzi hodnotami 48 – 120 Hz. Pripomeniem, že najprémiovejší Galaxy S23 Ultra dokáže túto frekvenciu meniť ešte trochu lepšie, a to medzi 1 – 120 Hz.

Samotný panel ale jednoznačne, tak ako každý rok, patrí medzi to najlepšie, čo si momentálne môžete kúpiť. Má fantastický jas, úžasný kontrast, rýchlu odozvu a rozlíšenie, ktoré pri veľkosti displeja zobrazí 393 pixelov na jeden palec.

Samsung Galaxy S23 a Galaxy S23 Plus
Samsung Galaxy S23+ (vľavo) a Galaxy S23 (vpravo) Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Výrobca je na svoje displeje patrične hrdý a pri Galaxy S23+ ukazuje, ako by mali vyzerať zobrazovacie panely pre rok 2023. Len pre príklad, minimálny jas, ktorý využijete napríklad vtedy, keď sa v noci zobudíte a budete chcieť skontrolovať aktuálny čas, dokáže podliezť hranicu 1 nit. Maximum sa zas hravo vyšplhá až na hranicu 1 100 nitov. To je obrovská škála, pre ktorú bol displej vyladený.

Samsung Galaxy S23+: Výkon

Pri tejto kapitole mi neostáva napísať nič iné, ako KONEČNE. Po dlhých rokoch, počas ktorých Samsung rozdeľoval svoje smartfóny na dve príchute (Exynos a Snapdragon) prichádza s riešením, s ktorým môžeme byť spokojní všetci. Séria Galaxy S23 je totiž prvou, ktorá zjednocuje využívaný procesor.

Firma sa totiž rozhodla pre riešenie od spoločnosti Qualcomm. V novom Galaxy S23, S23+ a S23 Ultra tak nájdete len Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Ide o absolútnu vlajkovú loď medzi čipmi, ktorá bola navyše vyladená špeciálne pre Galaxy smartfóny. To v praxi znamená vyšší výkon, lepšiu energetickú efektivitu a podľa slov Samsungu aj implementáciu extra čipov pre funkcie, ktoré používajú Galaxy smartfóny. Ide o pozitívnu zmenu, keďže Exynos verzie Galaxy smartfónov často trpeli horšou výdržou batériou, nižším výkonom či dokonca nekvalitnejším spracovaním fotografií.

Samsung Galaxy S23+
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Telefón je vďaka novému čipu extrémne svižný bez akýchkoľvek zaváhaní. Čip totiž dosahuje výkon, ktorý vám dáva voľnosť v používaní akejkoľvek aplikácie či hry bez strachu z toho či to „rozbehá“ alebo nie. Výsledky z benchmarkov, koniec koncov, ukazujú, že Samsung skutočne spravil dobré rozhodnutie, keď svoj Exynos vymenil za Snapdragon.

Neporovnateľne viac sily

Výkon v Galaxy S23+ hravo prekonáva minuloročné generácie (často aj dvojnásobne) a čo je veľkým zadosťučinením, testy v aplikácii 3DMark nasvedčujú, že je dokonca výkonnejší než iPhone 14 Pro s Apple A16 Bionic. Ak ste hľadali poriadne výkonný Samsung, práve ste ho našli.

Pri výkone spomeniem aj úložisko a RAM. Tam S23+ pracuje s 8 GB operačnou pamäťou a v našom prípade 512 GB úložiskom. Tu upozorním, že v našom prípade čistý systém zaberá až 63 GB miesta. Ani po niekoľkých týždňoch nie je úplne jasné, prečo tomu tak je. Je možné, že Samsung nastavil využitie miesta tak, aby predĺžil životnosť pamäťovým čipom. V telefóne totiž nie sú nainštalované žiadne, ani skryté aplikácie, ktoré by mohli spôsobovať tak veľa obsadeného priestoru.

Samsung Galaxy S23+
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Samsung Galaxy S23+: Softvér

O tom, akým kvalitným softvérom je One UI sme sa venovali v celej sérii článkov. Z nich je zjavné, že One UI patrí medzi naše obľúbené systémy, ktoré sú premyslené do posledného detailu. Samsung zároveň neustále vylepšuje responzívnosť, resp. rýchlosť celého systému, čo sa krásne odzrkadlilo práve na novej sérii Galaxy S23.

Všetko, od rýchlosti animácií, cez plynulosť až po logiku umiestnenia funkcií a nastavení. One UI 5.1 postavený na operačnom systéme Android 13 je radosť používať v každodennom živote, aj v situáciách, ktoré vyžadujú použitie špecializovanejších funkcií, ako napríklad tých založených na technológii Knox.

V One UI 5.1 sa ale objavilo aj niekoľko funkcií, ktoré sú novinkou vo svete Androidu. Jednou z nich je napríklad možnosť vystrihnúť konkrétny subjekt z fotografie po vzore iOS 16, ktorý následne môžete prilepiť do konverzácie alebo si ho uložiť do galérie.

Ďalšou funkciou, ktorú si zamilujete a ktorá je opäť tak trochu „požičaná“ z iOS 16 je úprava uzamykacej obrazovky podľa svojej chuti. Zvoliť si budete môcť štýl hodín, písma, farby a mnoho ďalšieho.

Samsung Galaxy S23+
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Samsung Galaxy S23+: Fotoaparáty

Samsung Galaxy S23+ má rovnakú zostavu ako minuloročný Galaxy S22+. To znamená, že na zadnej strane sa nachádza 50 Mpx (f/1.8) hlavný fotoaparát, 12 Mpx (f/2.2) ultraširokouhlý fotoaparát a 10 Mpx (f/2.4) 3-násobný zoom fotoaparát. Telefón využíva všetky tri objektívy veľmi efektívne, vďaka čomu sú zábery výborne vyvážené a použiteľné za každých podmienok. Sú vždy zaostrené, majú pestré farby a fantastický kontrast, čo je niečo, s čím doteraz bojujú mnohí výrobcovia.

Je ale zjavné, že Samsung do spracovania fotografií zapája umelú inteligenciu, niekedy až príliš. Všimnúť si to môžete napríklad pri fotkách zachytených v tme, resp. len pri pouličnom osvetlení. Výsledné zábery sú totiž výrazne jasnejšie, než ako to vyzeralo v skutočnosti. Je to ale malá daň za tak dobré fotoaparáty, na ktoré sa môžete spoľahnúť.

Presne vyladené farby

Najčastejšie som okrem hlavného senzora využíval 3-násobný optický zoom, ktorý je ideálnym partnerom vtedy, keď chcete obraz len trošičku priblížiť bez toho, aby ste stratili kvalitu. To, že ide o senzor s najnižším, len 10 Mpx rozlíšením a najpomalšou clonou (f/2.4), mi vôbec neprekážalo. Hlavne cez deň nie. Samozrejme, k dispozícii máte aj digitálne priblíženie až do 30x, no tu už musíte počítať s tým, že telefón bude umelo vyhladzovať fotené objekty.

Ultraširokouhlý senzor som až tak často nepoužíval, keďže, aspoň podľa môjho gusta, je hlavný snímač už sám o sebe dosť široký. Každopádne, ani tu som neostal sklamaný a čo sa mi páčilo azda najviac je to, ako sa Samsungu podarilo vyrovnať farebný profil medzi jednotlivými senzormi. Vidieť to hlavne medzi hlavným a ultraširokouhlým, ktoré majú takmer na vlas rovnakú farebnú reprodukciu. Pri zoom objektíve je už trochu badať, že stráca kontrast, no pri ultraširokouhlom tento rozdiel nie je.

Celkovo som s fotovýbavou Galaxy S23+ veľmi spokojný. Ponúka dosť možností pre zachytenie rôznorodých scén a zážitkov, čo pokryje potreby drvivej väčšiny záujemcov. Pochopiteľne, ak vaše srdiečko piští po 100-násobnom priblížení, S23+ nebude pre vás. Ak vás takéto extrémne priblíženie nezaujíma, bohato vám postačí presne to, čo ponúka tento model.

Samsung Galaxy S23+
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Výdrž batérie

Zariadenie poháňa 4 700 mAh akumulátor, ktorý je oproti minuloročnej S22+ objemnejší o 200 mAh. Dosahuje tak veľmi podobnú kapacitu ako Galaxy S23 Ultra, ktorú Samsung vybavil 5 000 mAh batériou.

V kombinácii s procesorom Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy je telefón výrazne energeticky efektívnejší než jeho predchodcovia, čo má za následok NEPOROVNATEĽNE lepšiu výdrž batérie.

Samsung Galaxy S23 Plus
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

V redakcii zatiaľ nemáme vlastný skript, ktorý by simuloval bežné používanie telefónu, no aj bez neho mi bolo už po prvom cykle jasné, že Samsung spravil obrovské zmeny. Samozrejme, telefón sa vám stále podarí vybiť za jeden deň, ak ho nebudete šetriť. Hlavne ak budete vo veľkom natáčať, následne hrať hry, zapnete si navigáciu a podobne.

Potenciál dostať sa na 2 dni

Ak sa po pár dňoch ukľudníte, ako ja počas písania tejto recenzie v pondelok poobede, zistíte, že telefón má stále okolo 25 %. Naposledy som ho z nabíjačky odpojil v sobotu ráno. V sobotu! To je niečo, čo na Samsung smartfónoch jednoducho nie je bežné a je to aj jeden z dôvodov, prečo som svoj Galaxy S21 Ultra vymenil za iPhone 14 Pro. No a teraz Samsung príde s takouto výdržou a s takýmto výkonom? Som opäť na vážkach.

Po tom, ako sa vám vybije batéria je ju čas nabiť a aj v tomto má Samsung rešpektovateľné riešenie. Samozrejme, nepatrí medzi úplnú špičku, tú obsadili Číňania so 100 W, 150 W či 200+ W nabíjaním. Samsung Galaxy S23+ podporuje 45 W drôtové nabíjanie a Fast Wireless Charging 2.0. Aj keď nejde o to najrýchlejšie nabíjanie, nie je vôbec pomalé.

Práve naopak, z 0 % na 100 % sa pri použití 45 W nabíjačky dostanete za 1 hodinu, na 50 % už za prvých 15 minút. Rýchle dobitie je teda naozaj rýchle, s pribúdajúcimi percentami sa výrazne spomalí.

Samsung Galaxy S23+
Zdroj: Lukáš Zachar (Techbyte.sk)

Verdikt

Aj napriek tomu, že som si myslel, že Samsung ma už popri všetkých skladacích smartfónoch nemôže prekvapiť s bežným telefónom, mýlil som sa. Galaxy S23 a S23+ ma prekvapili azda najviac. Masívny výkon, dlhá výdrž a super fotoaparáty mali byť výsadou najprémiovejšieho S23 Ultra. Všetky tieto silné stránky sa ale dostali aj na Galaxy S23+.

V bežnom živote oceníte presne tie veci, na ktorých si Samsung dal tak veľmi záležať. Kvalitný displej, dlhú výdrž batérie a vysoký výkon, ktorý zabezpečí bezproblémové fungovanie a kompatibilitu s aplikáciami aj po niekoľkých rokoch. Pridajte k tomu 4 roky veľkých aktualizácií systému a dostanete telefón, ktorý budúci rok určite nebudete musieť predať, lebo vám už nebude stačiť.

Galaxy S23 a S23+ sú tiež skvelým odrazovým mostíkom pre tých, ktorí doteraz používali napríklad sériu Galaxy A alebo telefóny iných značiek a chceli by vyskúšať to, čo ponúka Samsung. Je to skvelý telefón hlavne preto, lebo vás nesklame a ak si ho kúpite, zistíte, na čom firma dlhé roky pracovala a ako ďaleko sa dostala.

Ak je vám ľúto minúť 1 399 € za Ultru, ktorú mnohí ani nevyužijú, S23+ je skvelou voľbou, z ktorej sa budete veľmi tešiť. Osobne som sa z nej tešil až kým som telefón nemusel vrátiť.

Samsung Galaxy S23+
Hodnotenie
Zhrnutie
Samsung Galaxy S23+ je telefón, ktorý si priam žiada pozornosť. Jeho cena je rozumnejšia než pri vrcholovej Ultre, zároveň však ponúka takmer všetky silné stránky väčšieho súrodenca. S23+ patrí medzi málo zariadení, ktoré radi odporučíme kedykoľvek a komukoľvek.
Displej
90
Dizajn a konštrukcia
95
Výkon
100
Fotoaparáty
90
Batéria
100
Softvér
95
Pozitíva
Negatíva
95
Hodnotenie