Xiaomi nedávno predstavilo dvojicu noviniek navrhnutých ako akýsi facelift série Xiaomi 12. Modely Xiaomi 12T a Xiaomi 12T Pro predstavujú vylepšené modely nielen po výkonnostnej stránke, ale aj po stránke fotoaparátov, na ktorej si výrobca dáva záležať čoraz viac.

Aj napriek tomu, že nejde o svet rúcajúce zmeny (oproti sérii Xiaomi 12) predstavujú telefóny veľkú zmenu hlavne pre tých z vás, ktorí minulý rok siahli po modeli Xiaomi 11T Pro. S telefónom sme strávili posledné tri týždne a otestovali všetko, čo sme len mohli.

V skratke

Xiaomi 12T Pro sa pýši jedným veľmi veľkým číslom – 200-mexapixelovým fotoaparátom, ktorý sľubuje fotenie s takým dôrazom na detail, ako žiaden iný telefón. Práve táto vlastnosť má predstavovať najväčšie lákadlo celého zariadenia, hoc osobne som presvedčený, že jeho sila tkvie v iných aspektoch.

Každopádne, 200 Mpx fotoaparát je niečo, nad čím netreba ohŕňať nos. V spojení s rýchlym a presným spracovaním obrazu predstavuje úžasný spôsob, akým odfotiť jednu snímku a z nej si vytiahnuť presne tú časť, ktorú potrebujete bez straty detailu.

Čo je podľa mňa absolútne najsilnejším argumentom pre spotrebiteľov v prospech Xiaomi 12T Pro je jeho cena. Tá sa, na rozdiel od konkurencie, drží aj v infláciou poznačenom období relatívne pri zemi. Novinka sa totiž predáva za výrazne nižšiu cenu než konkurencia od Samsungu, Apple, Oppo či ďalších výrobcov. Pochopiteľne, nehovorím, že ide o lacné zariadenie, dalo by sa ale polemizovať, že Xiaomi 12T Pro je jedna z najlacnejších „skoro-vlajkových lodí“. 200 Mpx fotoaparát, 120 W rýchlonabíjanie, veľký displej a objemná batéria predsa len niečo stoja. Spojte to so šikovným softvérom a cenovka začne dávať zmysel.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Xiaomi 12T Pro: Dizajn

Čo sa dizajnu týka, tam sa v porovnaní s modelom XiaomI 12 Pro veľa nezmenilo. Sklom prekrytú zadnú stranu dizajnéri upravili do veľmi pekného a príjemného matného finišu. V našom prípade je v modrej farbe, no dostupný je aj v čiernom a striebornom prevedení. Vďaka špeciálnej úprave telefón nezbiera odtlačky prstov a nie je také šmykľavý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Zadnej strane dominuje rozmerný fotomodul s absolútne masívnou šošovkou, pod ktorou sa nachádza 200 Mpx senzor. V rámci fotomodulu sa nachádzajú aj zvyšné senzory a blesk, ktorý popravde oceníte hlavne vtedy, keď doma pozhasínate a cestou do postele nebudete chcieť malíčkom skontrolovať polohu nožičiek nábytku.

Každopádne, aj napriek svojej veľkosti sa telefón drží veľmi príjemne. Vďačiť tomu môže hlavne rozhodnutiu zaobliť boky a predovšetkým rohy telefónu, ktoré sa tak nezarývajú do dlane.

Zvyšok dizajnovej výbavy je štandardný – navrchu sa nachádza reproduktor, mikrofón a infra port, vpravo tlačidlá pre ovládanie (zvuk + vypnutie) a dole druhý reproduktor, USB-C port a slot pre SIM kartu.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Xioami 12T Pro: Displej

Model 12T Pro pokračuje v osvedčenom recepte aj čo sa displeja týka. Prednú stranu prekrýva 6,67-palcový AMOLED displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Tu však môžeme badať prvý kompromis, ktorý výrobca urobil.

Na rozdiel od tých najdrahších telefónov, ktoré dokážu fluidne prechádzať frekvenčným pásmom od 1 – 120 Hz dokáže Xiaomi 12T Pro meniť frekvenciu len medzi 30 Hz, 60 Hz, 90 Hz a 120 Hz. Popravde, ak je telefón aj vďaka tomuto rozhodnutiu lacnejší, rád sa pod to podpíšem. Pri zvyšku výbavy neprichádzate o veľa výdrže a rozhodne vám nič nebude chýbať ani pri hrách či sledovaní videí.

Vďaka certifikáciám HDR10+Dolby Vision si okrem toho užijete všetky obľúbené filmy a seriály presne tak, ako ich tvorcovia vytvorili. Jednoducho, je to veľká a pohodlná obrazovka, ktorej sledovaním môžete stráviť hodiny a hodiny.

Pri prechádzaní hárku so špecifikáciami ma trochu zaskočilo rozlíšenie, ktoré predstavuje 2 712 x 1 220. Je to zvláštne hlavne kvôli tomu, že nejde ani o Full HD+ a zároveň ani o Quad HD+. V praxi to ale absolútne nezbadáte, displej je ostrý ako žiletka a navyše ponúka krásne vyladené farebné profily.

Vďaka maximálnej svietivosti až 900 nitov ostane dobre čitateľný aj na priamom slnku a vďaka použitiu Gorilla Glass 5 zas dobre chránený aj vo vrecku. Tu spomeniem, že Gorilla Glass 5 nie je najnovšia verzia krycieho skla. Spoločnosť Corning ho vyvinula ešte v roku 2016, najnovším sklom je Gorilla Glass Victus+ z tohto roka.

Nakoniec spomeniem, že displej je v hornej polovici prerušený maličkým kruhovým výrezom určeným pre predný fotoaparát. Je ale tak malý, že si ho vďaka veľkej uhlopriečke ani nevšimnete.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Xiaomi 12T Pro: Softvér

XiaomI 12T Pro poháňa Android 12 s používateľským rozhraním MIUI 13 (v mojom prípade 13.0.9). Očakáva sa, že spoločnosť na telefón onedlho prinesie aktualizáciu, ktorá už bude postavená na najnovšom Android 13, no v čase písania tejto recenzie k tomu nedošlo.

Tých z vás, ktorí poznáte rozhranie MIUI, na tom, ako sa 12T Pro používa, neprekvapí nič. Je to podobné ako pri iOS, zmien je málo a ak nejaké sú, rýchlo ich nájdete a zvyknete si na ne. S niektorými rozhodnutiami Xiaomi síce nesúhlasím (napríklad spôsob zmeny pozadia), no zväčša ide o dobre vyladený systém, ktorý je hlavne extrémne jednoduchý na ovládanie.

Stále sa podobá na iOS viac než by musel, stále je rýchly, stále je bezpečný a dobre aktualizovaný. Jednoducho, Xiaomi za tie roky pripravil akúsi „klasiku,“ ktorej sa drží a od ktorej tak skoro neodbočí.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Xiaomi 12T Pro: Výkon

Jedna z dvoch vecí, v ktorých XiaomI 12T Pro exceluje, je výkon. Ako už býva zvykom, pri facelifte nedochádza len k úprave fotovýbavy, ale aj k úprave toho, aký čip dané zariadenie poháňa. Rovnaké to je aj pri tohtoročnej verzii, ktorá do vienka nedostala Snapdragon 8 Gen 1, ale výkonnejší Snapdragon 8+ Gen 1.

Zmena to síce je, no v porovnaní so Snapdragon 8 Gen 1 na oko rozdiel nezbadáte. To ale samozrejme neznamená, že vyšší výkon je na škodu, to v žiadnom prípade. Nový čip je energeticky úspornejší a pochopiteľne výkonnejší. Pri záťaži a nabíjaní sa tak neprehrieva a tým predlžuje výdrž batérie. Vynikajúce.

Spolu s čipom sa o výkon stará aj veľmi štedrá dávka operačnej pamäte RAM, ktorá v prípade mnou testovaného 12T Pro predstavuje až 12 GB. Pridajte k tomu 256 GB úložisko a 5 000 mAh batériu a máte kombináciu, ktorá si poradí s akoukoľvek aplikáciou a akoukoľvek hrou.

V sekcii výkonu spomeniem aj výkon pri nabíjaní. Xiaomi, na rozdiel od konkurencie, telefón predáva aj s nabíjačkou v krabičke. Je to čerstvý závan vzduchu o to viac, že ide o PORIADNU nabíjačku. 120 W označenie na jej boku symbolizuje rýchlosť, ktorú väčšina výrobcov môže len závidieť. Len pre predstavu, z 0 % na 100 % som telefón nabil do 20 minút. Z 0 %!

Takto šialená rýchlosť sa najviac hodí vtedy, keď sa niekam ponáhľate a telefón na 5 – 10 minút pripojíte na nabíjačku. Za tak krátky čas sa do batérie dostane dostatok energie na to, aby vám vydržal slúžiť celý deň. Je celkom šokujúce, že do takto rýchleho nabíjania sa nepustilo viac výrobcov, keďže toto považujem za naozaj fantastickú funkciu.

Výdrž batérie sa pohybuje na úrovni 7 – 8 hodín, čo v praxi znamená dlhý, 13 – 14-hodinový deň s prehľadom. Rozhodne však nejde o „dvojdňový“ telefón.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Xiaomi 12T: 200 Mpx párty trik

Xiaomi 12T Pro je len druhé zariadenie (hneď po Motorola Edge 30 Ultra), ktoré do vienka dostalo nový 200 Mpx ISOCELL HP1 senzor z dielne Samsungu. Bohužiaľ, vo výbave síce chýba zoom samostatný zoom fotoaparát, no to len z toho dôvodu, že 200 Mpx senzor dokáže hravo pokryť nielen 2x, ale aj 5x priblíženie bez väčšej straty kvality. Ďalej by som už z estetických dôvodov nepribližoval, no aj pri 10x zoome ešte stále dokážete prečítať text.

Na zoom, ktorým disponujú telefóny Galaxy S20 Ultra, S21 UltraS22 Ultra síce pomyslieť nemôžete, no nebudete ani úplne stratení.

200 Mpx senzor najviac žiari cez deň, keď je navôkol dosť svetla. Vtedy je s ním radosť fotiť, aj natáčať. Farby ostávajú nádherne jasné, čisté a primerane saturované. Výborné je aj vyváženie bielej, dynamický rozsah a ostrosť.

Ultraširokouhlý fotoaparát prekvapivo nekopíruje farebné nastavenie hlavného fotoaparátu, no na zachytenie momentiek je viac než schopný. No a koniec koncov, Xiaomi 12T Pro si nekupujete kvôli ultraširokouhlému senzoru, ale kvôli 200 Mpx beštii, ktorá naozaj stojí za to. Tu ešte pripomeniem, že pri fotení v 200 Mpx rozlíšení by ste si mali dať pozor na úložisko. Jedna takáto fotografia má v priemere 50 MB.

Vďaka technológii spájania viacerých pixelov do jedného (12T Pro dokáže spojiť 16 malých pixelov do jedného „superpixelu“) telefón žiari aj pri nočných záberoch. Tu akurát odporúčam použiť nočný režim jedine vtedy, ak je to skutočne nevyhnutné. S pouličným osvetlením alebo interiérom reštaurácie si telefón hravo poradí aj bez neho.

Naopak, pri širokouhlom fotoaparáte si nočný režim zapnite hneď, ako to bude možné, inak je možné, že výsledný záber budete musieť akurát tak vymazať. S nočným režimom je však úplne v poriadku.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Verdikt

Xiaomi 12T Pro je telefón, ktorý by mal byť vo vašom hľadáčiku hlavne vtedy, ak chcete kvality vlajkovej lode za cenu, ktorá je nižšia než by ste čakali. Novinka totiž stojí 799 € (8/256 GB), resp. 849 € (12/256 GB), čo je menej, než čo si pýta konkurencia.

O novinku by ste mali mať záujem tiež vtedy, ak chcete od telefónu kvalitný fotoaparát, vysoký výkon a veľkú batériu s extrémne rýchlym nabíjaním. Čínsky výrobca veľmi dobre vie, na čom ľuďom záleží najviac a pri tomto modeli je to vidieť azda najviac. Kombinácia rozumnej ceny a dobrej výbavy bude aj tento rok veľmi populárna.