Posledné týždne som mal tú česť stráviť so smartfónom Oppo Find X5 Pro. Reč je o vlajkovej lodi, ktorá sa vyznačuje hneď niekoľkými kľúčovými špecifikami, a to predovšetkým elegantným dizajnom, prvotriednym výkonom a kvalitnými fotoaparátmi, na ktorých vývoji sa Oppo podieľalo s renomovanou spoločnosťou Hasselblad. Aké boli moje skúsenosti s týmto smartfónom a odporučil by som vám jeho kúpu? Na tieto a ďalšie otázky sa vám pokúsim odpovedať v recenzii nižšie.

Oppo Find X5 Pro: Kde a za koľko?

Oppo Find X5 Pro bol na trh uvedený v polovici marca a aktuálne je možné si ho zadovážiť aj na Slovensku. Pre kúpu môžete navštíviť oficiálnu stránku Oppo Slovensko, ktorá vás odkáže na ponuku operátora Orange. U toho si môžete zariadenie v čiernom prevedení zaobstarať za 1 221,60 €, pričom k dispozícii sú aj rôzne splátkové plány.

oppo find x5 pro 3
Foto: Roman Drexler / Techbyte.sk

Oppo Find X5 Pro: Špecifikácia

Displej6,7″ AMOLED
1 440 x 3 216 pixelov, 20 : 9, 525 ppi
120 Hz LTPO2
10-bit
1 300 nitov
ČipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm)
Grafický procesorAdreno 730
Operačná pamäť8/12 GB
Úložisko256/512 GB
Operačný systémAndroid 12/ColorOS 12.1
Hlavné fotoaparáty50 Mpx širokouhlý (PDAF, OIS)
13 Mpx teleobjektív (2x zoom, PDAF)
50 Mpx ultraširokouhlý (110° zorné pole, PDAF)
Selfie fotoaparát32 Mpx
Video4K pri 30/60 FPS
1080p pri 30/60/240 FPS
HDR
10-bit
Selfie video1080p pri 30 FPS
Batéria5 000 mAh
80 W drôtové nabíjanie
50 W bezdrôtové nabíjanie
10 W reverzné nabíjanie
KonektivitaAkcelerometer, gyroskop, kompas, senzor priblíženia
Rozmery163,7 x 73,9 x 8,5 mm
Váha218 g
Cena1 220 €

Oppo Find X5 Pro: Balenie

Oppo, na rozdiel od mnohých iných výrobcov, ešte stále ku svojim zariadeniam pribaľuje všetko, čo zákazník vyžaduje a za čo si platí. V krabičke tak okrem samotného smartfónu a hŕstky papierovačiek nájdete aj pomerne kvalitné gumené puzdro a 80 W adaptér s USB-C káblom. Slúchadlá, samozrejme, chýbajú, nakoľko Oppo Find X5 Pro nemá 3,5 mm výstup pre slúchadlá.

oppo find x5 pro 2
Foto: Roman Drexler / Techbyte.sk

Oppo Find X5 Pro: Displej

Displej zabudovaný do Oppo Find X5 Pro je jeden z najkvalitnejších, aké som kedy na smartfóne videl. Ak nie aj najkvalitnejší. Reč je o 6,7-palcovom AMOLED paneli s 89,6-percentným pomerom ku konštrukcii, rozlížením 1 440 x 3 216 pixelov, obnovovacou frekvenciou 120 Hz, svietivosťou 1 300 nitov, podporou pre HDR 10+, vrstvou LTPO2. V neposlednom rade treba vypichnúť, že dokáže zobraziť vyše 1 miliardu farieb.

Inými slovami, obsah na tomto displeji vyzerá prvotriedne, kedykoľvek a za akýchkoľvek podmienok. Pozeranie videí vo vysokom rozlíšení je doslova pastva pre oči, rovnako ako gaming či v podstate akýkoľvek scenár, ktorý si dokážete predstaviť. Používať ho môžete dokonca aj na priamom letnom slnku, slabá viditeľnosť vás trápiť rozhodne nebude.

Čo sa týka podpory pre miliardu farieb, tá znamená, že ide o 10-bitový panel. Takýto panel dokáže zobraziť 1 024 odtieňov z každej farby spektra RGB, čiže červenej, zelenej a modrej. Miliardu farieb dostaneme vzájomným vynásobením počtu odtieňov z každého spektra (1 024 x 1 024 x 1 024), čím získame výsledok 1 073 741 824. Presne toľko odtieňov dokáže zobraziť 10-bitový displej.

Pre porovnanie, 8-bitový displej dokáže z každej farby spektra RGB zobraziť “len” 256 farieb.

Prečo 10-bitový displej nepoužívajú všetci? Odpoveď je prostá – zatiaľ je to celkom zbytočné. Len veľmi málo obsahu sa nahráva v 10-bitovom formáte, čo znamená, že plný potenciál takéhoto displeja využijete len zriedka. Tak či onak, je to špecifikácia, ktorá svedčí o vysokej kvalite. A tej má displej pokrývajúci Oppo Find X5 Pro na rozdávanie.

oppo find x5 pro 8
Foto: Roman Drexler / Techbyte.sk

Oppo Find X5 Pro: Konštrukcia a dizajn

Chválami nemôžem šetriť ani pri konštrukcii a dizajne. Musím uznať, na renderoch sa mi smartfón priveľmi nepozdával, no akonáhle som ho chytil prvýkrát do ruky, svoj názor som dôkladne prehodnotil.

Začneme konštrukciou. Oppo Find X5 Pro v ruke pôsobí solídne. Vždy mám pocit, akoby som držal šperk a nie smartfón. A to rozhodne nemyslím ako negatívum.

Výrobca sa pri svojej vlajkovej lodi rozhodol použiť tie najvkalitnejšie materiály. Zadná strana je keramická a lesklá. To žiaľ znamená, že ak sa nechystáte nosiť puzdro, môžete sa pripraviť na pravidelné čistenie. No na druhú stranu, vďaka keramike má smartfón slušnú váhu, ktorá vás zakaždým uistí v tom, že v ruke nedržíte žiadnu hračku. Bočné rámy sú vyhotovené z hliníka.

Bol to práve dizajn, čo sa mi na zariadení spočiatku nepozdávalo. Naživo ma však telefón očaril. Foto modul síce vyčnieva, no je elegantne zliaty do zvyšku zadnej strany. Toto prevedenie pôsobí naozaj uniformne, čo verím, že ocení mnoho potenciálnych zákazníkov.

A čo predná strana? Tú v celom rozsahu pokrýva displej, žiadna brada, žiadne čelo. Výrobca uplatnil takzvaný vodopádový dizajn, čo znamená, že panel po bokoch preteká. A hoci sú dnes v móde skôr ploché displeje, osobne mi tento štýl nevadí. Práveže by som povedal, že výrazne uľahčuje prácu so zariadením, ak namiesto navigačných tlačidiel používate gestá.

Oppo Find X5 Pro: Fotoaparáty

Od fotoaparátov som mal veľké očakávania ešte predtým, ako sa ku mne smartfón vôbec dopracoval. Výrobca totiž do jeho interiéru zakomponoval špeciálnu obrazovú jednotku s označením MariSilicon X, ktorá je založená na 6 nm výrobnom procese. Jej úlohou má byť poskytnutie prvotriedneho obrazového výkonu a zároveň najvyššieho výpočtového výkonu AI, aký je aktuálne k dispozícii.

Druhým faktorom, ktorý prispel k rastu mojich očakávaní, je spolupráca so spoločnosťou Hasselblad, ktorá mala Oppo poskytnúť svoje zručnosti so spracúvaním a reprodukciou farieb.

Čo sa týka objektívov, hlavnú úlohu zohráva 50 Mpx širokouhlý snímač obrazu s clonou f/1.7, veľkosťou 1/1,56″, PDAF a optickou stabilizáciou obrazu. Zostavu dotvára 13 Mpx teleobjektív s 2x optickým zoomom a 50 Mpx ultraširokouhlý senzor so 110° zorným poľom. Ako nám bolo sľubované, snímače sú na tom po kvalitatívnej stránke veľmi vysoko, hoci drobné nedostatky sa predsa len niekde nájdu.

50 Mpx hlavný objektív ponúka kvalitné automatické zaostrovanie, ktoré sa vždy upriami presne na ten objekt, ktorý chcem vyzdvihnúť do popredia. Pochváliť sa ďalej môže atraktívnou detailnosťou či priam vynikajúcou prácou s farbami, ktoré nie sú ani príliš sýte, ani príliš nejasné. Veľmi sa mi páči aj vyvažovanie kontrastu.

Druhým členom zostavy je teleobjektív s 2x optickým priblížením. Ten by som z hľadiska kvality zaradil do vyššieho priemeru. Výstupy nie sú najhoršie, no viem, že to ide aj lepšie.

Hoci sa snímač silou-mocou snaží udržiavať detaily snímaného objektu na čo najvyššej úrovni, už pri menších úrovniach zoomu si môžeme všimnúť výrazný šum a nepresnosť farieb. Jednoducho povedané – čím väčší zoom, tým tmavšie farby. Paradoxnou výnimkou je maximálny zoom, ktorý je zo všetkých najjasnejší.

Ďalším pánom na holenie je širokouhlý senzor. Pri tom, rovnako ako pri hlavnom snímači, chválami nedokážem šetriť. Snímky sú ostré, jasné a plné farieb, na ktoré je radosť pozerať. Po priblížení si dokonca môžeme všimnúť precíznej práce aj s tými najdrobnejšími detailmi (konce konárov, listy a podobne).

Hoci Oppo Find X5 Pro nemá dedikovaný makro objektív, fotografie zachytené v tesnej blízkosti od určitého objektu sú na veľmi vysokej úrovni. Rozostrenie pozadia je dostatočne silné na to, aby ľudské oko okamžite upriamilo svoju pozornosť na to, čo chcel fotograf vyzdvihnúť. Na vysokej kvalite ďalej pridávajú ostré detaily, práca so svetlom a opäť takmer dokonalé vyvažovanie farieb.

Nočné fotografie sú taktiež veľmi kvalitné, hoci musím uznať, že už som videl aj lepšie. Pri čo i len malom svetle dokážu rozjasniť snímku na nepoznanie, čo je vždy veľké plus. Rovnako treba oceniť aj relatívne ostré detaily a separovanie objektov od pozadia.

Mierne ma však sklamalo, že pri fotení v noci je veľmi jednoduché dostať naspäť rozmazaný výstup. Oppo Find X5 Pro je v tomto nekompromisný. Ak chcete kvalitnú nočnú fotografiu, nemôžete hnúť ani prstom. A povedzme si úprimne, to sa nie vždy dá.

Napokon tu máme selfie fotoaparát, ktorý hodnotím veľmi pozitívne. V štandardnom režime fotky síce vyzerajú veľmi priemerne, avšak po prepnutí od portrétového režimu vám telefón okamžite pripomenie, ako sa veci majú.

Jediná vec, čo ma mierne zarazila, je obmedzenie selfie videa na 1080p pri 30 FPS. Dôvod mi akosi uniká, no takýto nedostatok sa možno bude dať v budúcnosti opraviť formou softvérovej aktualizácie.

Oppo Find X5 Pro: Výkon

Keďže Oppo Find X5 Pro poháňa špičkový Snapdragon 8 Gen 1 založený na 4 nm výrobnom procese, môžete rátať s tým, že výkonu budete mať viac než dosť. Svedčí o tom aj výsledok z benchmarkingovej platformy Geekbench, kde smartfón získal 976 a 3 328 bodov.

Čo dodať? Nech už zariadenie podrobíte akejkoľvek záťaži, menšej či väčšej, dokáže si s ňou poradiť ľavou-zadnou. Nezaváhal ani pri intenzívnom multitaskingu s rapídnym preskakovaním medzi aplikáciami. V tomto ohľade procesoru napomáha rýchla operačná pamäť, ktorá je k dispozícii v dvoch veľkostiach, a to 8 GB a 12 GB.

Stabilný výkon si Oppo Find X5 Pro dokázal udržať aj počas gamingu, a to aj po dlhšom čase. V tomto ohľade som na testovanie použil hru Diablo Immortal. Pri plnom rozlíšení, najvyšších grafických nastaveniach a snímkovaní 60 FPS sa telefón síce dokázal zahriať, no nikdy sa mi nezdalo, že by to akokoľvek ovplyvnilo výkon.

Asi jediná vec, ktorá mi mierne prekážala, bol občas nereagujúci snímač odtlačkov prstov. Väčšinu času fungoval bez problémov, no občas nastali situácie, kedy začal spolupracovať až pri treťom alebo štvrtom pokuse.

Inak asi ani nie je čo dodať. Ako som už napísal vyššie, keď máte k dispozícii vlajkový čip, vysoký výkon je samozrejmosťou. A povedal by som, že v tomto prípade ho budete mať viac, než treba.

oppo find x5 pro 4
Foto: Roman Drexler / Techbyte.sk

Oppo Find X5 Pro: Batéria

Pri tak kvalitnom displeji a vysoko výkonnom čipe som mal obavy, že oblasť, v ktorej telefón stratí body, bude batéria. No musím uznať, zariadenie vydrží prekvapivo dlho.

Počas ľahkých dní, kedy som nanajvýš odpisoval na správy, surfoval po webe, sem-tam pozrel nejaké to video a občas niečo odfotil, mi batéria s prehľadom vydržala viac ako deň. Pri náročnejších dňoch, kedy som bol na telefóne doslova zavesený, som dni končil s približne 10 % až 20 % batérie, čo nie je vôbec zlý výsledok.

Batériu Oppo Find X5 Pro by som zaradil do akéhosi vyššieho priemeru. Dá sa na ňu spoľahnúť, no ak často používate navigáciu, sledujete filmy, hrávate hry, fotíte a četujete, treba sa pripraviť na to, že na konci dňa vám bude treba nabíjačku.

A tým môžeme premostiť k druhej časti tejto sekcie – k nabíjaniu. Pri tom sa naozaj nie je na čo sťažovať. Zariadenie podporuje 80 W drôtové nabíjanie, 50 W bezdrôtové nabíjanie aj 10 W reverzné nabíjanie. Pri nabíjaní po kábli sa dokážete na 50 % kapacity vyšplhať za menej ako 15 minút.

Tak bleskové nabíjanie sa hodí napríklad vtedy, keď sa chystáte von, no telefón máte skoro na nule. V tomto prípade ho jednoducho dáte na nabíjačku, a kým si dáte sprchu, budete mať dostatok šťavy na celý večer.

A ešte čerešnička na torte – 80 W nabíjačka je obsiahnutá v balení.

oppo find x5 pro 10
Foto: Roman Drexler / Techbyte.sk

Oppo Find X5 Pro: Softvér

Po softvérovej stránke zariadenie poháňa najnovšia verzia nadstavby ColorOS, ktorá je postavená na Android 12. Podobne ako pri Oppo Reno 7, ktorý som recenzoval v tomto článku, možno rátať s kopou možností personalizácie. Používateľ si môže prispôsobiť vzhľad tapety, Always-on Display (AoD), štýl a farby ikon, veľkosť písma či dokonca animáciu snímača odtlačkov prstov.

Podľa môjho názoru ide o jednu z najlepších nadstavieb pre Android, aké sú aktuálne dostupné. Systém vďaka nej vie pôsobiť hravšie, zábavnejšie, no aj profesionálnejšie. Všetko záleží len od preferencií používateľa.

Samozrejme, veľa dôležitého sa odohráva aj za oponou. ColorOS ponúka pravidelné aktualizácie, vysoký výkon a spoľahlivú stabilitu.

V tomto smere sa skutočne nie je na čo sťažovať. ColorOS mi počas tých týždňov, ktoré som s Oppo Find X5 Pro strávil, slúžil verne a bez jediného zaváhania. Veľký palec hore.

Oppo Find X5 Pro: Verdikt

Oppo Find X5 Pro ma príjemne prekvapil azda na každom jednom fronte. Displej je prvotriedny a je veľmi ťažké od neho odlepiť oči. Po konštrukčnej stránke je reč o vysoko kvalitnom zariadení, ktoré v ruke pôsobí takmer ako šperk. Páčil sa mi aj dizajn, hoci sa treba pripraviť na časté čistenie capkaníc zo zadnej strany.

Po výkonnostnej stránke rozhodne nemám čo vytknúť. Snapdragon 8+ Gen 1 je v aktuálnou špičkou, a teda elegantnú plynulosť a schopnosť zvládať aj náročnejší multitasking beriem ako samozrejmú vec. Fotoaparáty v niektorých oblastiach moje očakávania prekonali, v iných sa k nim aspoň tesne priblížili. Z nočných fotografií som mal trochu zmiešané pocity, no na druhú stranu, s výsledkom som bol spokojný minimálne v 85 % prípadov, čo je, aspoň podľa mňa, celkom slušné.

Absolútne najviac ma potešila batéria, ktorá nielen, že dlho vydrží, ale ešte sa aj rýchlo nabíja, pričom 80 W nabíjačka je obsiahnutá v balení. Čo viac si želať?

Aby som to v krátkosti zhrnul – Oppo Find X5 Pro je vynikajúca vlajková loď hodná svojho titulu. Kúpou tohto smartfónu si môžete byť istý, že každé euro investujete výhodne a že naozaj dostanete to, za čo si platíte.

Veľmi dobrá práca, Oppo.

Oppo Find X5 Pro
Verdikt
Zhrnutie
Oppo Find X5 Pro je vlajková loď, ktorej kúpou si môžete byť istý, že každé jedno euro investujete výhodne a že skutočne dostanete to, za čo si platíte. Či už je reč o displeji, výkone alebo fotoaparátoch, tento smartfón vás jednoducho nedokáže sklamať.
Displej
100
Dizajn a konštrukcia
90
Fotoaparáty
90
Výkon
95
Batéria
90
Softvér
95
Pozitíva
Špičkový displej
Vysoký výkon
Kvalitná konštrukcia
Rýchle nabíjanie
Silný hlavný a širokouhlý objektív
Nabíjačka v balení
Negatíva
Magnet na odtlačky prstov
Obmedzený selfie fotoaparátu
Občasné rozmazávanie nočných fotografií
Občas nereagujúci snímač odltačkov prstov
93
Hodnotenie