Bite&Byte: Holistické bistro budúcnosti, ktoré dokonalo prepája gastronómiu s technológiami

Dvojica podnikateľov prišla na spôsob, ako využiť moderné technológie k zmierneniu dopadov pandémie na gastro. Veria, že budúcnosť praje technológiám a prevádzkam, ktoré ich vedia využívať.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako by vyzerala reštaurácia, ktorá by maximálne utilizovala výdobytky moderných technológií a kombinovala ich s priam delikatesným gastronomickým zážitkom? Presne to totiž ponúka Bite&Byte, nové holistické bistro v Bratislave, ktoré môžete vyskúšať aj vy. Jediné, čo budete potrebovať, je telefón s internetom a aplikácia, ktorú si môžete stiahnuť ako z Google Play Store, tak aj z Apple App Store.

Bite&Byte: Ako to celé vzniklo?

O vytvorenie konceptu holistického bistra Bite&Byte sa zasluhuje podnikateľ Filip Štefanička, ktorý sa venoval farmárstvu i developerskej činnosti, a Samuel Pokorný, vývojár mobilných aplikácií. Vznikol počas pandémie koronavírusu, ktorá sužovala a stále sužuje celý svet a výrazne komplikuje funkcionalitu mnohých priemyslov, vrátane toho gastronomického. “My máme nový koncept, ľudia sa nám zháňajú možno trochu jednoduchšie ako v prevádzke, ktorá počas pandémie hľadala spôsoby, ako znižovať straty, a teda utrpela reputačnú stratu.”

Podnikatelia prišli na spôsob, ako využiť moderné technológie k zmierneniu dopadov pandémie na gastro. Veria, že budúcnosť praje technológiám a prevádzkam, ktoré ich vedia využívať. “Navrhli sme metropolitný koncept, ktorý má potenciál úspechu aj v zahraničí. Zároveň prispôsobujeme našu technológiu tak, aby sme vedeli rýchlo reagovať na nové požiadavky, riešiť donášku, edukáciu a prácu s klientom aj mimo našej prevádzky,” dodávajú Samuel Pokorný a Filip Štefanička.

Mobilná aplikácia na všetko

Najpodstatnejším aspektom pre zákazníka reštaurácie Bite&Byte je mobilná aplikácia, ktorá je podporovaná operačnými systémami Android aj iOS. Na čo slúži? Úplne na všetko.

Základnými vlastnosťami aplikácie sú jednoduchosť a intuitívnosť. Keď som ju prvýkrát otvoril, takmer okamžite som vedel, kde čo nájdem. Orientácia v jej prostredí je veľmi jednoduchá, no aj napriek tomu jej nechýba nádych akejsi elegancie. No ešte než sa dopracujete na hlavnú stránku, musíte si vytvoriť konto. Žiadne obavy, tento proces je veľmi rýchly a vyžaduje si od vás len základné údaje, ako sú meno, priezvisko či e-mailová adresa. Po vyplnení potrebných údajov obdržíte e-mail, ktorý potvrdzuje vznik vašej registrácie.

Teraz už môžete naplno využívať všetko, čo vám Bite&Byte ponúka. Začína sa na hlavnej karte, kde môžete nájsť bohaté menu jedál a nápojov, ktoré sú rozdelené do niekoľkých kategórií.

Úplne prvou kategóriou je “Mood”. Jednoducho povedané, na tejto karte si vyberáte jedlo podľa vašej nálady. Mali ste ťažký deň v práci? Máte za sebou náročný tréning? Chcete niečo na zahryznutie počas debatovania s priateľmi? Stačí vybrať príslušnú možnosť a algoritmus sa postará o výber toho najvhodnejšieho jedla.

Ostatné kategórie hovoria samé za seba. Na karte “Jedlo” nájdete kompletné menu rôznych pochúťok. Nechýbajú predjedlá, polievky, misy, steaky, šaláty, dezerty, prílohy a špeciality pre vegetariánov či vegánov. Každý si tak nepochybne príde na svoje.

Za dobrým jedlom treba dobrý nápoj. Aj tých v menu Bite&Byte nájdete požehnane. K dispozícii máte na výber z rôznych aperitívov, osviežujúcich exotických nápojov, smoothies, čajov a dokonca aj elixírov, ktoré by som opísal ako veľmi chutné “welcome drinky” pripravujúce vaše chuťové bunky na hlavný chod. Ich hlavnou črtou je obsah, ktorý pozostáva z veľkého množstva elektrolytov a antioxidantov. Pre milovníkov elegancie sú k dispozícii aj lahodné vína, pričom na svoje si nepochybne prídu aj vášniví kávičkári.

Objednávka, výber čašníka aj platba

Aplikácia Bite&Byte však ani zďaleka nie je len o zobrazení menu. Jej prostredníctvom koordinujete kompletne celý proces – od objednávky cez výber čašníka až po platbu.

V prostredí hlavného menu si vyberiete, na čo máte chuť, napríklad kávu. Zvolená položka sa vloží do virtuálneho nákupného košíka, kde je zobrazený jej názov, objem či váha a dokonca aj množstvo kalórií. K dispozícii je taktiež možnosť úpravy množstva danej položky, čo znamená, že ak chce rovnakú kávu aj váš priateľ či priateľka, jednoducho v prostredí nákupného košíka zvolíte možnosť “+”, poprípade “-“. Poslednou zobrazenou informáciou je medzisúčet, čiže čiastka k úhrade.

Ďalším krokom je výber obsluhy. Tento proces je veľmi jednoduchý, nakoľko stačí len ťuknúť na profil preferovaného čašníka. Profil pozostáva z profilovej fotografie, mena a taktiež statusu, či je daný čašník/čašníčka dostupný/á alebo nie.

Nasleduje výber stola, v ktorom sa zákazník orientuje podľa čísla. Očíslovanie jednotlivých stolov je možné vidieť aj na pedantne spracovanom vizuálnom náhľade, podľa ktorého je identifikácia vášho stola naozaj veľmi jednoduchá.

Dostávame sa k poslednému kroku, ktorým je sumarizácia. Podstatou tejto karty je platba za vytvorenú objednávku. Nájdete tu číslo vášho stola, zvoleného čašníka, vašu objednávku, konečnú sumu a taktiež spôsob platby. K dispozícii sú pritom dva spôsoby platby, a to cez platobnú kartu alebo kredit. Tento kredit funguje ako každý iný – nabijete si ho na určitú výšku, z ktorej sa vám bude pri každej objednávke odpočítavať príslušná čiastka.

Všetko, čo potrebujete vedieť

Každá položka v menu má vlastnú kartu, ktorú otvára lákavá fotografia. Nasleduje prehľad váhy/objemu, množstva bielkovín, kalórií, celkových tukov, nasýtených tukov, poly-nenasýtených tukov, trans-tukov, mono-nenasýtených tukov, cholesterolu, sodíka, sacharidov, vlákniny a mnohých ďalších hodnôt.

Ďalej si možno prečítať stručný popis daného jedla/nápoja, odobrať alebo pridať ingrediencie, zobraziť kompletné zloženie či pridať extra doplnky ako napríklad dresing, dip alebo jednoducho len ovocie. Predposlednou sekciou sú “Tagy”, čiže akési označenia spojené s danou položkou. Napríklad taký kurací supreme steak s paleo šalátom sa vyznačuje nízkou hladinou histamínu či úplnou absenciou kofeínu, laktózy a lepku. Kartu uzatvára prehľad alergénov.

Aj napriek gigantickému množstvu informácií a širokej palete možností pre zákazníka je však aplikácia stále veľmi jednoduchá na používanie. Mne osobne sa s ňou pracovalo fantasticky, pričom proces objednávky nikdy nepresiahol 2 minúty. Pochopiteľne, najdlhšie vždy zabral výber.

Moderné gastro – ekologické gastro

Z predošlej sekcie ste mohli vyčítať, že v reštaurácii Bite&Byte sa za objednávky neplatí hotovosťou a taktiež tu nenájdete žiadne papierové menu. “My vnímame hotovosť ako nástroj, ktorý je síce jednoduchý, no prináša veľa problémov a kopec operatívy.” A čo menu v digitálnej forme? “To nám dáva veľký priestor ako varírovať a pravidelne obmieňať ponuku bez nutnosti tlačiť nové menu alebo týždňovú ponuku.”

Rovnaká ideológia je prenášaná aj na iné časti prevádzky. Netlačia bonovacie lístky v kuchyni, nakoľko sú nahradené prípravným displejom. Aj obsluha má výdajný displej a zariadenie, kde uzatvára objednávky. Účet je odosielaný elektronicky, v prípade, že návštevník ho nevyžaduje v tlačenej podobe.

Bite&Byte sa snaží smerovať k zero-waste ideológii. Nielenže využíva moderné technológie namiesto fyzického materiálu, ale taktiež maximálne využíva všetky ingrediencie a pracuje so sezónnymi surovinami. Ekológia sa prenáša aj priamo do kuchyne, pri ktorej koncept apeluje na udržateľnosť a produkciu odpadu pri príprave stravy.

Najskôr obed, potom biznis

Bite&Byte okrem samotnej reštaurácie disponuje aj cowork zónou či zasadačkou, ktorú ponúka aj verejnosti. V týchto priestoroch sa nerieši jedlo, ale biznis. Sú šité na mieru pre rôzne pracovné stretnutia či prezentácie. “Môžu ju využívať aj drobné firmy alebo freelanceri, ktorí potrebujú väčší priestor na prezentáciu pre klientov.” K dispozícii je pritom aj pódium s projektorom, ktoré je okamžite pripravené na prednášky.

Rozhodnutie za vytvorením týchto priestorov vychádza z rovnakej situácie ako koncept celej spoločnosti – pandémie koronavírusu. Mnohé firmy počas pandémie prešli na úplný alebo čiastočný home office. “Cowork vo forme open office máme pre 18 ľudí a nachádza sa v ňom aj priestor pre nerušené telefonovanie, vlastná sprcha a toalety.”

Férové odmeňovanie zamestnancov

Jednou zo zásadných otázok na trhu práce je aj férové odmeňovanie zamestnancov. Nielen v gastro odvetví je problémom správna motivácia zamestnancov a ohodnotenie podľa výkonu práce. To môže viesť k tomu, že odmena za prácu nie je správne nastavená. Holistické bistro Bite&Byte sa preto rozhodlo ísť inou cestou a dávajú percentá z objednávky každému členovi tímu, ktorý na nej pracoval. “Aplikácia nám práve toto umožňuje veľmi dobre sledovať, a preto vieme aj odmeny automaticky rozdeľovať podľa nášho kľúča, ktorý sme dlho vymýšľali. Myslím, že sme našli spôsob ako odstatočne motivovať náš personál tak, aby odmeny reflektovali výkon.”

Kde nájdem Bite&Byte?

Bite&Byte je skutočne výnimočný koncept s vynikajúcim spracovaním do reality. Chceli by ste si high-tech bistro vyskúšať na vlastnej koži? Bite&Byte sídli v Bratislave, konkrétne na ulici Plynárenská 3E. Otvorené má tri dni v týždni, od utorka do piatku, a to od 11:00 do 22:00.