Šéf Telegramu: Apple je tak totalitný, že to musí imponovať aj čínskym komunistom

Lukáš Zachar
2 min
Pavel Durov - zakladateľ a šéf platformy Telegram FOTO: iDnes/Reuters

Zakladateľ a generálny riaditeľ Telegramu, Pavel Durov, vo včerajšom rozhovore pre The New York Times nešetril kritikou na stranu Apple. Podľa jeho slov mala americká spoločnosť umožniť čínskej vláde kontrolu nad dátovými centrami v meste Guijang. To však nie je všetko.

Apple je podľa neho spoločnosť, ktorá je extrémne efektívna v predávaní „predražených a zastaralých zariadení, ktoré zákazníkov uzamykajú v ich ekosystéme,“. Uf.

Vždy keď musím použiť iPhone na otestovanie našej iOS aplikácie sa cítim ako v stredoveku,“ dodal. Zariadenia, ktoré spoločnosť vyrába sú podľa neho zastaralé a pomalé. Ako príklad uviedol fakt, že najdrahší iPhone má len 60 Hz displej, zatiaľ čo Android náprotivky už dávno ponúkajú 120 Hz panely.

Vlastnenie iPhonu z vás robí digitálneho otroka

Pavel Durov, generálny riaditeľ spoločnosti Telegram.

Potom celý svoj prejav zaklincoval prirovnaním zákazníkov americkej spoločnosti k otrokom. „Vlastnenie iPhonu z vás robí digitálneho otroka Apple“. Durov ďalej vysvetlil, že takýto postoj zastáva hlavne kvôli tomu, že firma z Cupertina neumožňuje sťahovanie aplikácie z iného zdroja než z App Store.

Apple
Ilustr. foto

Apple pod paľbou

Je to s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli tomu, že Telegram aj na Androide ponúka svoju aplikáciu mimo Google Play s výhodami ako rýchlejšími aktualizáciami a menšími obmedzeniami.

Americká firma sa kvôli tak prísnym pravidlám nedávno dostala do hľadáčika regulátorov. Pomohla mu k tomu samozrejme aj spoločnosť Epic Games, ktorá ho zažalovala. Durov nakoniec doplnil, že totalitný prístup spoločnosti Apple sa pravdepodobne musí veľmi páčiť aj Komunistickej strane Číny.

Čo hovoríte na názor šéfa Telegramu? Beriete to podobne alebo sa podľa vás úplne mýli?

Štítky:
Zdieľaj tento článok
1 Comment