BMW v Maďarsku postaví novú fabriku, bude vyrábať aj elektromobily!

Matúš Moravčík
BMW iX3

Nemecká ťažká váha z automobilového priemyslu, spoločnosť BMW, oznámila celému svetu, že na území neďalekého Maďarska postaví úplne novú fabriku. Jednou z jej veľkých výhod majú byť flexibilné výrobné linky, pretože budú schopné produkovať autá so spaľovacím, hybridným alebo s čisto elektrickým motorom.

Ročne by tak z nich malo teoreticky vyjsť približne 150 000 vozidiel, informuje Electrek. Ide totiž o celkové kapacity avizovanej priemyselnej infraštruktúry za približne 1 miliardu eur, kde vznikne asi 1 000 nových pracovných miest. Fabrika Gigafactory, ktorú postaví Tesla v Číne, bude schopná ročne produkovať až pol milióna elektromobilov.

BMW v nej hodlá spočiatku vyrábať prevažne konvenčné kúsky, čiže autá na spaľovacie palivá. Postupom času, ako pôjde do popredia elektrický pohon, to však hodlá vyvažovať podľa aktuálnej situácie na spotrebiteľskom trhu.

O všetko teda rozhodne dopyt zo strany potenciálnych zákazníkov. Analytici predpokladajú, že ten začne raketovo rásť, a to už niekedy okolo roku 2020. Nemecký gigant sa teda podľa všetkého začína pomaličky, ale isto pripravovať na nadchádzajúci prechod elektromobilov do hlavného spotrebiteľského prúdu. Podobné plány totiž kuje aj v Ázii.

BMW v Číne

Ešte koncom mája kolovala médiami zmienka o takzvanej elektrickej ofenzíve spoločnosti BMW, ktorú zahájili na území Číny. Išlo o vraj citeľne rozširovanie kapacít miestnej fabriky, kde v súčasnosti vyrábajú automobily pre miestnych spotrebiteľov. Svoje strategické rozhodnutie vtedy tiež odôvodňovali neustále rastúcim záujmom o elektrický pohon, konektivitu a softvérové aktualizácie.

Follow:
Technologický fajnšmeker, ktorý miluje internet, vedu, pizzu a techno.
Leave a comment

Pridaj komentár