Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) informovala o nevyhovujúcom výrobku. Ten predával známy reťazec a na podozrivý výrobok upozornil pozorný spotrebiteľ. Aktuálne sa by tento výrobok na pultoch slovenských obchodov už nemal nachádzať. Ak ste si predmetný výrobok zakúpili, nekonzumujte ho.
Podľa informácí ŠVPS SR prijala Regionálna veterinárna a potravinová správa v Žiline podnet od spotrebiteľa, ktorý upozornil na predaj potravinárskeho výrobku. Tento výrobok už na prvý pohľad vykazovali známky toho, že nie je vhodný na konzumáciu.
Nevyhovujúci výrobok v Kauflande
Ide o ryžu s názvom Langkorn Parboiled Reis, ktorá má dátum minimálnej trvanlivosti do februára 2027. Šarža predmetného produktu je L:2025N08N88 a táto ryža pochádza od poľského výrobcu (Przedsiebiorstwo Rol–Ryz Sp. z o.o., Celna 2, 81-337 Gdynia, Poľsko).
Spotrebiteľ, ktorý sa obrátil na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu Slovenskej republiky, uviedol, že ryža zapáchala po plesni už v neotvorenom obale. Pleseň bolo cítiť aj po uvarení. Na základe tohto podania následne inšpektori vykonali úradnú kontrolu a z nevyhovujúceho produktu odobrali vzorku. Tú potom poslali na senzorické a mikrobiologické vyšetrenie.

Čo odhalila laboratórna kontrola?
ŠVPS SR uvádza, že uvedená vzorka nevyhovela podmienkam. Nebola vhodná na ľudskú spotrebu a to z dôvodu neprijateľnej vône a chuti po plesni. Výrobca týmto porušil ustanovenia článku 14 ods. 1 a 2 písm. b) Nariadenia (ES) č. 178/2002. Ako dodali slovenskí hygienici, táto ryža bola distribuovaná do viacerých filiálok spoločnosť Kaufland na Slovensku.
Nevyhovujúci výrobok nekonzumujte
Ako doplnila Štátna veterinárna a potravinová správa SR v príspevku na sociálnej sieti Facebook, tento produkt sa predával v Kauflande Žilina, no distribuovaný bol aj do ďalších viacerých filiálok v rámci Slovenska.
„Spoločnosť Kaufland Slovenská republika v.o.s. na základe uložených opatrení stiahla výrobok zo všetkých svojich prevádzok a informovala svojich zákazníkov o nevyhovujúcom výrobku,“ uviedli slovenskí hygienici. Spotrebiteľom odporúčajú, ak si predmetnú ryžu zakúpili, aby ju nekonzumovali, môžu tým ohroziť svoje zdravie.
Čo hrozí po konzumácii?
Konzumácia plesnivej potraviny predstavuje určité riziká, hoci reakcia tela závisí od typu plesne, množstva skonzumovaného jedla a individuálneho imunitného systému.
Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú mykotoxíny, jedovaté látky, ktoré produkujú niektoré plesne (napr. aflatoxíny). Tieto toxíny nemajú chuť ani zápach a môžu sa hromadiť v tele a pri dlhodobej konzumácii poškodzovať pečeň, obličky a oslabovať imunitný systém. Niektoré z nich sú dokonca považované za karcinogénne (rakovinotvorné).
Pri jednorazovej konzumácii môže dôjsť k akútnej reakcii, ktorá sa zvyčajne prejaví ako nevoľnosť a zvracanie, hnačka, bolesť brucha, bolesť hlavy alebo v zriedkavých prípadoch sa môžu pridružiť aj závraty. Tieto príznaky sú často spôsobené skôr baktériami, ktoré sa v plesnivom prostredí množia (napr. Bacillus cereus v ryži), než samotnou plesňou. Výnimkou nie sú ani alergické reakcie u ľudí, ktorí majú alergie na plesne.
„Údaje o tomto zistení boli zaslané do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF) v Bruseli,“ dodala záverom ŠVPS SR.
