TECHBYTE.skTECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Čítaš: Po hmyze v jedle sa črtá ďalšia nová potravina. Ľudia by už čoskoro mohli jesť TOTO
Zdieľať
TECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Hľadať
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Sleduj TECHBYTE
© 2025 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.

Po hmyze v jedle sa črtá ďalšia nová potravina. Ľudia by už čoskoro mohli jesť TOTO

Vedci prišli na to, ako využiť kvety v potravinárstve. Môžu byť zložkou viacerých potravín, pričom ponúknu udržateľnosť a výživu v jednom.

11. marca 2025 12:38
Lucia Bihuncová
11. marca 2025
Zdieľať
3 min
Zdieľať
V skratke
  • Vedci ušetrili kvety ultrazvukom a tvrdia, že môžu zmeniť potravinársky priemysel
  • Niektoré kvety sú prirodzene bohaté na bielkoviny a rôzne vitamíny
  • Išlo by o udržateľnú potravinu, ktorá poskytne rôzne využitie v potravinárstve

Hmyz v potravinách je od 10. februára 2025 realitou, nakoľko túto surovinu schválila Európska únia. Pridávanie do potravín však podlieha prísnym pravidlám a je nutné, aby bol hmyz pred pridaním ošetrený UV žiarením. Teraz sa črtá nová potravina, ktorú by mohli ľudia v budúcnosti konzumovať. O čo ide?

Portál BGR.com informoval, že vedci prišli na to, ako zmeniť kvety pomocou ultrazvuku na jedlo. Kvety by sa tak v budúcnosti mohli stať nielen okrasným prvkom, ale aj udržateľným zdrojom potravy.

Kvety ako udržateľná potrava

Kvetmi sa často obdarúva oslávenec a rozdávajú sa pri rôznych príležitostiach, či už sú to narodeniny, meniny alebo akékoľvek významné udalosti. Po tom, čo zvednú, však často skončia v koši. Nová štúdia, ktorú viedol Ananda Mohan, ale skúma, ako premeniť tieto kvety na hodnotné zložky potravín. Pri používaní kvetov na výrobu potravín však vedci stoja pred jednou z veľkých výziev. A tým je vysoký obsah vlhkosti. Toto sťažuje skladovanie aj prepravu kvetov. Tradičné spôsoby sušenia – sušenie horúcim vzduchu – sa pri výrobe jedla ukazuje ako problematické. Kvety totižto takýmto sušením strácajú farbu a znižuje sa aj ich celková kvalita. Preto vedci navrhli, aby sa použila ultrazvuková technológia.

Neprehliadnite

Platobná karta, mimoriadne
Slovákom vyššia DPH vôbec neprekáža. Vytvorili nový rekord v objednávkach
daruj jedlo
Daruj Jedlo s Uberom! Úspešná zbierka potravín pre ľudí v núdzi opäť štartuje
Ilustračný obrázok
Európski vedci vytvorili prvého kríženca medzi človekom a opicou

Ošetrenie ultrazvukom

Ultrazvuk nie je v potravinárstve neznámou technológiou a bežne sa používa na zlepšenie textúry. Taktiež predlžuje trvanlivosť potravín a napomáha k zachovaniu ich výživových hodnôt. Vo vyššie spomínanej štúdii vedci použili ultrazvukové vlny na generovanie tepla. To pomohlo kvety efektívne sušiť a zároveň zachovať ich farbu aj prospešné zlúčeniny. Okrem konzervácie má ultrazvuk i ďalšiu vlastnosť, a síce, že v kvetoch zachováva cenné živiny. Mnohé jedlé kvety obsahujú antioxidanty, bielkoviny a vitamíny, ktoré možno použiť ako prírodné prísady do potravín. Vedci napríklad zistili, že ruže obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú predĺžiť trvanlivosť hovädzieho mäsa, čím znižujú plytvanie potravinami.

kvety, ruža
Ilustr. obr. | Zdroj: Pixabay

Výživové hodnoty kvetov

Vedci taktiež prišli na to, že niektoré kvety, napríklad kvety brokolice, sú prirodzene bohaté na bielkoviny a viaceré vitamíny. To z nich robí potenciálnu zložku obilnín a iných potravín. Využitie našli aj pri kvetoch ibišteka. Tieto kvety môžu slúžiť ako prírodné farbivo, prípadne môžu byť spracované na prírodné potravinové obaly. Vedúci štúdie Mohan verí, že tento doposiaľ nevyužitý zdroj by mohol v budúcnosti oživiť potravinársky priemysel a priniesť pozitívne zmeny. Kvety podľa jeho slov ponúkajú udržateľnosť a výživu v jednom. Dodal, že študenti v jeho laboratóriu už začali experimentovať s novými spôsobmi, ako integrovať kvety do výroby potravín.

Zdieľaj tento článok
Facebook Kopírovať odkaz Vytlačiť
Predchádzajúci článok Xiaomi 14T Pro Xiaomi sa inšpiruje iPhonom: Chystá šikovnú inováciu, poslúži úplne každému
Ďalší článok Android vs. iOS Android sa bude ešte viac podobať na iOS z iPhonov. Google zavádza nečakanú zmenu

Najčítanejšie

POZOR, automobilka, auto
Schválili tvrdý zákaz. Po dovŕšení 68 rokov si za volant vozidla už nesadnete
8. decembra 2025
Obrázok vygenerovaný umelou inteligenciou Gemini
KALKULAČKA: Ako overiť nárok na energopomoc. Štát spustil nový web (ako to funguje)
8. decembra 2025
peniaze, fond, euro, bankovky, minimálna mzda, penzia, príspevok, dávky, garančné poistenie, fiktívne živnosti
Štát chce Slovákom znovu napáliť vyššiu DPH. Proti návrhu sa búria aj „vlastní“
8. decembra 2025
práca, zamestnanie, voľno, únava, čerpanie dovolenky, Práca namiesto dávok, pracovný trh
Zákonník práce sa od nového roka výrazne zmení. Toto čaká pracujúcich Slovákov
8. decembra 2025

Najnovšie články

  • Steam po novom (opäť) pustíte aj na Windows 7. Lepšie však bude to neskúšať
  • Zamietli vám energopomoc? Môžete podať námietku. Takto to spravíte
  • 10 sanitiek za 5,7 milióna €: Štát má na konte ďalší meganákup, vraj ich treba
  • Pomôžte si sami: 2-minútový test, ktorý odhalí, kto vám znižuje rýchlosť internetu
  • Zlomový rok 2026: Slovákom hrozí presne to, čoho sa báli

Bude sa vám páčiť

Biedronka

Biedronka na Slovensku už o pár dní otvára novú predajňu. Bude v tomto meste

9. decembra 2025
peniaze, bankovky, daň, dlh, bankrot

Pre rast cien Slováci začali šetriť na mieste, kde by nemali. Toto im podľa odborníkov hrozí

7. decembra 2025
Slovensko, peniaze, ekonomika, poplatok, Slováci, konsolidácia, štát

Prichádza najdrahšie obdobie roka. Peňaženky Slovákov to pocítia najviac za posledné roky

29. novembra 2025
Pozor, jedlo, potravina, potraviny

Hygienici v slovenských obchodoch našli špinu, larvy aj nebezpečnú baktériu

26. novembra 2025

 

Spájame vedu, technológie a internetovú kultúru.

Dôležité odkazy

  • Kontakt
  • Reklama
  • O nás
  • Cookies
  • Podmienky používania

Spoj sa s nami

Viac z nášho portfólia

© 2025 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Vitaj späť!

Prihlás sa do svojho účtu

Username or Email Address
Password

Zabudol si heslo?