Spoločnosť Oppo začiatkom roka predstavila smartfón Oppo Reno 7 5G. Reč je o kúsku spadajúcom do vyššej strednej triedy, ktorý sa vyznačuje jednoduchým, no atraktívnym dizajnom, veľkým displejom, bleskovým nabíjaním a kvalitnou sadou objektívov. Tento smartfón sme mali možnosť otestovať aj v našej redakcii. Čím nás zaujal?

Oppo Reno 7 5G: Cena a dostupnosť

Oppo Reno 7 5G sa na našom trhu predáva v prevedení s 8 GB operačnej pamäte a 256 GB interného úložiska. Zaobstarať si ho môžete za cenu 499 €.

Oppo Reno 7 5G: Prehľad špecifikácií

Displej6,4″ AMOLED
Rozlíšenie 1 080 x 2 400 pixelov
Hustota pixelov 409 ppi
Obnovovacia frekvencia 90 Hz
HDR 10+
ČipsetMediaTek Dimensity 900
Pamäť8 GB
Úložisko256 GB
Batéria4 500 mAh
65 W drôtové nabíjanie
Fotoaparáty64 Mpx hlavný, f/1.7, PDAF
8 Mpx širokouhlý, f/2.2, 119°
2 Mpx makro, f/2.4
32 Mpx selfie, f/2.4
Rozmery160,6 x 73,2 x 7,8 mm
Hmotnosť173 gramov
Operačný systémAndroid 12
KonektivitaWi-Fi 802.11, Bluetooth 5.2, GPS, NFC
SenzoryAkcelerometer, gyroskop, kompas, senzor priblíženia
Stupeň krytiaIP53
Cena499 €
Foto: Roman Drexler

Oppo Reno 7 5G: Balenie

Oppo Reno 7 je jedno z tých šťastných zariadení, ktorého balenie obsahuje nabíjačku. V pomerne objemnej krabičke sa okrem samotného zariadenia nachádza kryt, nástroj na vysunutie slotu pre SIM kartu a microSD a napokon aj 65 W adaptér s USB-C káblom.

Kúpou smartfónu si tak môžeš byť 100 % istý, že nebudeš musieť sliediť po rôznych e-shopoch, pretože výrobcovi sa “nechcelo” do balenia zakomponovať všetko, čo potrebuješ. Jedinou výnimkou, ktorú som však ochotný odpustiť, sú slúchadlá.

Oppo Reno 7 5G: Displej

Hoci sa Oppo Reno 7 predáva za 500 €, displeju nemám veľmi čo vytknúť. Ponúka dostatok úžitkovej plochy, za čo sa možno poďakovať slušnému 84,9 % pomeru ku konštrukcii. Rámiky, ktoré ho ohraničujú, nie sú ani hrubé, ani tenké. Do očí mierne udiera len spodná hrana, z ktorej sa ťahá celkom hrubá brada.

Displej typu AMOLED odvádza veľmi dobrú prácu pri reprodukcii akéhokoľvek obsahu. Vďaka rozlíšeniu 1 080 x 2 400 pixelov dokáže detailne vyobraziť hry, filmy aj fotografie. Na používateľskom zážitku ďalej hojne pridáva plynulá obnovovacia frekvencia 90 Hz či podpora pre technológiu HDR 10+. Rátať teda môžete aj s kvalitými farbami.

Veľmi milo ma prekvapila svietivosť, ktorej vrchný strop je nastavený na 800 nitov, vďaka čomu je zobrazený obsah viditeľný vo väčšine podmienok. Na priamom slnku si však budete musieť tieniť druhou rukou. Ďalším mínusom, hoci skôr menším ako väčším, sú pozorovacie uhly.

Viac mi vadilo umiestnenie snímača odtlačku prstov, ktorý je položený nižšie, než je pre ruku pohodlné. Rozhodne pritom nepomáha skutočnosť, že nie je zrovna rýchly.

Foto: Roman Drexler

Oppo Reno 7 5G: Konštrukcia a dizajn

Osobne som fanúšik mohutnejších telefónov. A hoci je Oppo Reno 7 presný opak, celkom som si jeho formát obľúbil. Telo je tenké, vďaka čomu sa drží naozaj pohodlne a vo vrecku ho takmer necítiť. Nižšie rozmery sa podpisujú predovšetkým na váhe, ktorá dosahuje len 173 gramov. Ani to však neberiem ako negatívum.

Aj napriek svojej drobnosti ide o solídne vyhotovený smartfón. Museli by ste vynaložiť naozaj veľmi veľkú silu na to, aby ste ho čo i len trochu ohli. Za zmienku stojí aj stupeň krytia IP53, čo dokazuje čiastočnú odolnosť voči prachu a kvapkám vody.

Oppo Reno 7 si zaslúži pochvalu aj čo sa týka vizuálu. O prednej strane sa toho veľa povedať nedá, teda s výmikou výraznejšej brady a kruhového výrezu pre selfie fotoaparát. Zadná strana je ale úplne iný príbeh. Je pokrytá matnou vrstvou, ktorá efektívne odoláva odtlačkom prstov. Oči poteší aj gradientom, ktorý mení farby v závislosti od toho, z akého uhla sa na telefón pozeráš.

V neposlednom rade nesmiem zabudnúť na mierne vyčnievajúci obdĺžníkový modul s fotoaparátmi, ktorý nádherne ladí so zvyškom zadnej strany.

Pozitívne hodnotím aj rozmiestnenie tlačidiel a portov. Na pravej strane sa nachádza hlavné tlačidlo, na ľavej zase tlačidlá na ovládanie hlasitosti spolu so slotom pre SIM kartu a microSD. Spodná hrana je útočiskom pre USB-C port, výstup pre reproduktory a 3,5 mm výstup pre slúchadlá. Všetky tlačidlá sú viditeľné a pohodlne na ne dočiahnete aj v prípade, ak máte menšie ruky.

Foto: Roman Drexler

Oppo Reno 7 5G: Fotoaparáty

Pri telefóne za 500 € musíte byť pripravení na kompromisy. No priznávam sa, v oblasti optiky sa mi hľadali veľmi ťažko.

Hlavný fotoaparát s rozlíšením 64 Mpx, clonou f/1.7 a podporou pre PDAF odvádzal vynikajúcu prácu. Spokojný som bol s otrosťou detailov i prácou s farbami. Objektív nezaostával dokonca ani v oblasti zaostrovania, ktoré som nikdy nemusel manuálne prispôsobovať, či postrodukcie, ktorá je vďaka výkonnému čipsetu takmer okamžitá.

Druhým členom zostavy je 8 Mpx širokouhlý objektív, ktorý aj napriek nižšiemu rozlíšeniu podával veľmi kvalitné výkony. Ostrosť detailov je oproti hlavnému objektívu o čosi slabšia, no na druhú stranu, má sýtejšie farby.

Ako môžete vidieť na snímkach nižšie, zelená farba si po prechode z hlavného na širokouhlý objektív ponecháva približne rovnakú mieru saturácie. Výraznejších zmien sa však dá všimnúť na oblohe, ktorá je v prípade širokouhlého objektívu znateľne sýtejšia.

S kvalitou širokouhlého snímača som bol veľmi spokojný. Samozrejme, na trhu sú aj kvalitnejšie kúsky, no tie sú často súčasťou oveľa drahších telefónov ako je Oppo Reno 7.

Solídny je aj makro fotoaparát, ktorý umožňuje zachytávanie objektov z tesnej vzdialenosti. Aj v tomto prípade ma potešila práca s farbami, ktorá je na vysokej úrovni. Detaily sú, podobne ako pri širokouhlom objektíve, trochu slabšie, čoho príčinou je predovšetkým nízke rozlíšenie senzora.

Čo sa týka priblíženia, Oppo Reno 7 podporuje maximálne 20x zoom. Na tejto úrovni však snímky pôsobia skôr ako olejomaľba. Osobne odporúčam používať najviac 5x zoom. Na tejto úrovni sú fotografie stále použiteľné. Po prekročení tejto hranice kvalita rapídne klesá.

Selfie fotografie sú priemerné. Pochváliť musím prácu s malými detailmi, ako sú končenky vlasov, či kalibráciu farieb. Pre silnejšie rozmazanie pozadia je k dispozícii portrétový režim, ktorý taktiež odvádza veľmi dobrú prácu.

Fotoaparáty Oppo Reno 7 podávajú prekvapivo solídny výkon aj po zotmení. Hlavný senzor si vďaka svojej veľkosti dokáže v priebehu krátkeho okamihu pozbierať veľké množstvo svetla, čoho výsledkom sú jasné a ostré fotografie obohatené o kvalitnú reprodukciu farieb.

Pri fotení každej z nasledovných fotografii (nižšie) som na náhľade videl len čierne alebo tmavo modré šmuhy. Po stlačení spúšte som však dostal späť snímky, ktoré so šmuhami nemali absolútne nič spoločné. Pri fotení ma milo prekvapila aj nízka odozva fotoaparátu či pomerne krátky čas, ktorý telefón potrebuje na spracovanie nočnej fotografie.

Oppo Reno 7 5G: Výkon

Hoci čísla na papieri nie sú ktovieaké, čipset Dimensity 900 založený na 6 nm výrobnom procese ponúka dostatok výkonu na všetky úkony, ktoré zákazník môže od telefónu strednej triedy vyžadovať.

Základom je plynulosť používateľského prostredia. Tá je pri Oppo Reno 7 bezchybná. Prechod medzi aplikáciami, ich načítanie, spracúvanie fotografií a videí, to všetko tento telefón zvláda bez akýchkoľvek problémov. Za celú dobu testovania som si nevšimol ani jedného poklesu obnovovacej frekvencie, dokonca ani pri väčšej záťaži. Oppo si dalo naozaj záležať, aby telefón aj napriek svojej cene pôsobil prvotriedne.

Čo sa týka hier, drvivá väčšina titulov je pre Dimensity 900 ako bežná rutina. Treba sa však pripraviť, že pri dlhšom hraní sa telefón dokáže citeľne zahriať. To platí aj pri fotení a natáčaní videí.

Oppo Reno 7 som otestoval v prostredí benchmarkingovej platformy Geekbench 5. V testovaní na jedno jadro dosiahol 693 bodov, v testovaní na viac jadier 2 056 bodov. V rámci čistého výkonu tak tento smartfón možno porovnávať s Galaxy Galaxy S21 od Samsungu.

Oppo Reno 7 5G: Batéria

Vďaka energeticky efektívnemu čipsetu a nie príliš náročnému displeju sa Oppo Reno 7 pýši veľmi slušnou výdržou. Batéria s kapacitou 4 500 mAh sa ani zďaleka nevybíja tak rýchlo, ako som očakával. Pri ľahších dňoch, ktoré pozostávali z četovania a občas nejakého pozerania videí či fotenia, dokázal vydržať vyše dňa. Pri náročnejších dňoch, ktoré okrem uvedeného pozostávali aj zo sledovania filmov, surfovania po webe, počúvania hudby a nejakej tej navigácie, sa večer pýtal na nabíjačku.

Tým môžeme premostiť k nabíjaniu, ktoré je viac než uspokojivé, a to hneď z dvoch dôvodov. Prvým je rýchlosť. Oppo Reno 7 podporuje až 65 W nabíjanie, vďaka čomu je obnova energie do plného stavu otázkou niekoľkých desiatok minút. Telefón sa síce počas procesu rozpáli, no nie nejak drasticky. Druhým je fakt, že nabíjačka je zahrnutá v balení, čo sa dnes len tak nevidí.

Foto: Roman Drexler

Oppo Reno 7 5G: Softvér

Softvér, ktorý Oppo integruje do svojich zariadení, má veľmi blízko k čistému Androidu. Zároveň však ponúka mnoho možností personalizácie, vďaka čomu si používateľ dokáže určité dizajnové prvky prispôsobiť podľa svojho gusta.

Konkrétne mám na mysli sekciu Prispôsobenie, kde si používateľ môže okrem tapety upraviť aj vizuál funkcie Always-on Display (AoD), tvar a farby ikon, animáciu snímača odtlačku prsta či osvetlenie na okraji. Inými slovami, prispôsobiť si môžeš takmer čokoľvek.

S ColorOS mám veľmi dobrú skúsenosť aj čo sa týka obecnej stability a výkonu. V priebehu tých pár týždňov, ktoré som s ním strávil, som si nevšimol žiadnej chyby, väčšej ani menšej. Za zmienku stojí aj dochvíľnosť bezpečnostných aktualizácií.

Oppo Reno 7 5G: Verdikt