Nová štúdia odhaľuje, ako sa zmenilo správanie Slovákov pri nákupe potravín v kontexte rastúcich cien. Hoci v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi vidíme zlepšenie, medziročne stúpol počet ľudí, ktorí obmedzujú kvalitu svojej stravy. To je podľa odborníkov problémom, pretože nekvalitná strava môže prispieť k rôznym zdravotným problémom. Výživa je pre správne fungovanie ľudského organizmu kľúčová. Slováci však začali na strave šetriť, čím sa z dlhodobého hľadiska môžu dostať do problémov.
Inflácia a neustály rast cien tovarov sa dotýkajú všetkých aspektov života, vrátane jedla. Spoločnosť Edenred v rámci svojho jesenného prieskumu FOOD barometer zistila, že v roku 2025 sa mierne zvýšil podiel Slovákov, ktorí kvôli drahším potravinám siahajú po menej kvalitných alternatívach.
Viac ako 30 percent ľudí obmedzuje kvalitu jedla
Ako uvádza spravodajský portál Teraz.sk, kým v minulom roku priznalo šetrenie na kvalite 30 percent opýtaných, tento rok už ide o 32 percent respondentov. Prieskum, realizovaný na vzorke 1048 dospelých Slovákov, však ukazuje, že hoci došlo k medziročnému nárastu, situácia je oveľa lepšia ako v nedávnej minulosti. Pre porovnanie, v roku 2023 šetrilo na kvalite stravy 42 percent Slovákov a počas covidového roku 2022 to bolo dokonca až 54,9 percenta.
Väčšina Slovákov (konkrétne 63 percent) radšej znižuje výdavky v iných oblastiach než na tanieri. Iba šesť percent ľudí sa vyjadrilo, že kvalita jedla pre nich nie je dôležitá.

Ľudia si uvedomujú význam kvalitného jedla
„Aj keď sa percento ľudí, ktorí šetria na kvalite jedla, zvýšilo, nárast nie je taký dramatický. Dovoľuje to istú mieru optimizmu v názore na to, že ľudia si aj vďaka edukácii uvedomujú význam kvalitného jedla. Zdravá strava jednoducho umožňuje človeku lepšie fungovať, a teda aj pracovať a zarábať peniaze,“ povedala Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs v spoločnosti Edenred.
Potraviny zhltnú veľkú časť rodinného rozpočtu
Prieskum tiež skúmal, aký podiel mesačných financií Slováci venujú výlučne na potraviny. Zistenia potvrdzujú, že ide o významnú položku.
- Pre najväčšiu skupinu respondentov (32 percent) tvoria výdavky na stravu 20 až 30 percent rozpočtu.
- Viac ako pätina ľudí (22 percent) minie na potraviny až 40 percent mesačného rozpočtu.
- Alarmujúce je, že takmer každý piaty opýtaný (18 percent) vynakladá na jedlo viac ako 40 percent svojich príjmov.
Stravné nezodpovedá realite?
V roku 2025 došlo k úprave výšky stravného lístka pre zamestnancov dvakrát. Udialo sa tak v apríli a následne v decembri a to na základe rastu indexu cien v reštauráciách. Ako však túto kompenzáciu vnímajú Slováci?
- Rovná polovica opýtaných (50 percent) je presvedčená, že tieto zvýšenia len s oneskorením dobiehajú reálny rast cien.
- Ďalších 35 percent si myslí, že hodnota stravného určite zaostáva za zvýšením cien.
- Iba 15 percent respondentov verí, že stravné skutočne kompenzuje zvyšovanie cien jedál a nápojov.
Domácej strava u Slovákov dominuje
Ak si Slováci momentálne nemôžu dovoliť obedovať v reštaurácii, drvivá väčšina z nich volí vlastnú prípravu jedla. Prieskum ukázal, že až tri štvrtiny respondentov (77 percent) dávajú prednosť doma pripravenému jedlu. 17 percent ľudí volí suchú, respektíve studenú stravu. Iba šesť percent Slovákov obed v takomto prípade úplne vynechá.
„Potvrdzuje to, že Slovákom záleží na tom, čo jedia a chcú jesť čo najkvalitnejšie aj napriek rastúcim cenám potravín. Domáca príprava jedla na jednej strane stojí čas, na druhej strane šetrí náklady domácnosti a je vždy lepším riešením ako suchý, studený obed. Zároveň však platí, že tento trend je hrozbou pre fungovanie reštaurácií,“ myslí si Bachratá.

