Slovenskí pekári dlhodobo upozorňujú na možný nárast cien chleba a pečiva. Vidia za tým viacero faktorov, no najmä tlak rastúcich nákladov. Ako uvádza portál tlačovej agentúry SITA, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) opäť upozornil na historicky vysoký rast minimálnej mzdy a konsolidačné opatrenia. Tieto faktory zvyšujú výrobné náklady, čo môže viesť k zdražovaniu pekárskych výrobkov na prelome rokov.
SZPCC preto v tejto súvislosti vyzýva aktuálnu vládu, aby konala a rozšírila rozsah výrobkov, pri ktorých bude prísnejšie monitorovať obchodné prirážky a ceny u maloobchodníkov.
Možný nárast cien pečiva
Predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský považuje za neakceptovateľnú situáciu, kedy sa k cenám pekárskych výrobkov dávajú prirážky až do výšky 250 percent. Na pultoch obchodov si tak spotrebitelia kupujú pečivo za vyššie ceny. Lapšanský si myslí, že štát potrebuje mať aktuálne a najmä presné informácie o spotrebiteľských cenách potravín. Len tak bude vedieť posúdiť rozdelenie nákladov. Predseda SZPCC zároveň naznačil, že obchodníci môžu zneužívať momentálnu situáciu.
Dodal, že rast minimálnej mzdy, ktorá v roku 2026 stúpne na 915 eur, a tiež konsolidačné opatrenia zvýšia náklady výrobcov chleba, pečiva a koláčov o viac ako desať percent.

Zákon dáva štátu do rúk možnosti
Ako uvádza portál tlačovej agenútry SITA, Zákon o cenách (č. 18/1996 Z. z.) umožňuje štátnym orgánom (napr. Ministerstvu financií SR alebo Slovenskej obchodnej inšpekcii) vykonávať kontrolu cenovej disciplíny. Túto kompetenciu majú aj daňové úrady a v prípade zistenia porušenia je možné uložiť sankcie až do výšky jedného milióna eur.
Ak by na Slovensku hrozila krízová situácia, štát môže dokonca stanoviť maximálne ceny a obmedziť zisky z predaja základných potravín. Chlieb a pečivo k takýmto základným potravinám patria.
Proti nárastu cien má zasiahnuť štát
Lapšanský si myslí, že preto, aby sa zamedzil krach domáceho potravinárstva, je nutný zásah štátu. Takýto zásah by mal zamedziť nezvládnutiu situácie s cenami pekárskych výrobkov. Podľa slov SZPCC má štát aktívne konať a nefungujúci trh regulovať a nie sa pasívne prizerať na rastúci dovoz pekárskych výrobkov.
Zväz už pripravuje návrh opatrení nefinančného charakteru, pričom sa zapojili aj ďalšie potravinárske organizácie. Tieto nástroje majú za cieľ podporiť domácu produkciu a zvýšiť spotrebu lokálnych potravín. Slováci by si tak čoskoro mohli v obchodoch vo väčšej miere vyberať zo slovenských výrobkov namiesto pekárskych polotovarov, ktoré k nám prúdia zo zahraničia vďaka veľkým obchodným reťazcom.
Podpora slovenských výrobcov
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje vyše 520 členov a jeho členmi nie sú veľké podniky. Zastrešuje aj malé pekárne alebo živnostníkov a to naprieč celým Slovenskom. Členovia zväzu zamestnávajú viac 12-tisíc pracovníkov, a preto patria k významným slovenským zamestnávateľom. Zároveň pekári, cukrári a cestovinári združení v tomto zväze zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov a cestovín v krajine. Aj preto chce zväz tlačiť na vládu, aby prijala adekvátne opatrenia a podporila slovenských výrobcov.
