V obchodoch v rámci krajín Európskej únie, vrátane Slovenska, sa objavila obľúbená korenina, ktorá však nespĺňa štandardy. Testy odhalili, že obsahuje popol aj olovo a pre človeka je konzumácia takejto korenina potenciálne nebezpečná.
Reč je o škorici, ktorá sa používa na ochutenie hlavných jedál, dezertov aj nápojov. Práve na jeseň stúpa jej populárnosť a spotreba kvôli hrejivému účinku. Táto obľúbená korenina však čelí zo strany výrobcov podvodom a v obchodoch môžete natrafiť na nekvalitné či dokonca potenciálne nebezpečné verzie.
Obľúbená korenina obsahuje popol aj olovo
Škorica je populárna po celom svete pre svoju špecifickú chuť a vôňu. Spotrebitelia by si však mali dať pozor, kde túto koreninu kupujú. Obchody totižto zaplavili falošné verzie. To, čo sa na európskom trhu predáva pod označením škorica, často škoricou ani je nie. Mnohé produkty nevyhoveli požiadavkám na kvalitu ani bezpečnosť.
Ako uvádza portál denníka Pravda, kontroly škorice odhalili vážne nedostatky. Na túto koreninu sa zameralo Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie, pričom odhalilo, že pri škorici prichádza k mnohým podvodom a porušovaniam pravidiel. Táto potravina tak nie je vždy bezpečná pre konzumáciu.

Vzorky odobrali z viacerých krajín
Vedci z JRC chceli odhaliť podvody v oblasti korenín a bylín. Zistili, že niektorí výrobcovia nahrádzajú vzácnejšiu cejlónsku škoricu lacnejšou verziou kasia. To však nie je najväčší problém. Skúmali tiež, či vzorky spĺňajú európske právne predpisy a medzinárodné normy, ako už asi tušíte, odhalili mnohé porušenia.
V analýze sa objavilo 104 vzoriek škorice, z ktorých 44 vzoriek predávali predajcovia ako cejlónsku škoricu. Vedci nakúpili túto koreninu u maloobchodníkov členských štátov EÚ, ale nakupovali aj mimo Európskej únie. Vzorky pochádzajú napríklad z Veľkej Británie, Srbska, Srí Lanky, Rakúska, Belgicka, Bulharska, Francúzska, Nemecka, Grécka, Talianska, Malty či Španielska. Nevynechali ani Slovensko.
Vedcov zistenia šokovali
Vzorky škorice pochádzali od rôznych predajcov, časť bola z veľkých supermarketov, ďalšie od menších predajcov, prípadne z e-shopov. Zistenia však vedcov šokovali, pretože až 66 percent analyzovaných vzoriek tejto koreniny nesplnilo medzinárodné normy v oblasti kvality.
Vzorky boli rovnako v nesúlade s právnymi predpismi EÚ o bezpečnosti potravín. Dôvodom bolo napríklad prekročenie zákonných limitov kumarínu. Kumarín je aromatická prírodná látka, ktorá sa nachádza v škorici druhu kasia a v niektorých ďalších rastlinách. Vo väčších množstvách je táto látka potenciálne škodlivá pre pečeň.
Vedci tiež zistili, že 9 percent odobratých vzoriek koreniny bolo označených ako cejlónska škorica, avšak v skutočnosti išlo o lacnejšiu verziu škorice kasia.
Korenina, ktorá nespĺňa normy
Testy odhalili, že niektorí výrobcovia namiesto pravej kôry škoricovníka použili iné časti, napríklad korene, listy alebo kvety. Okolo 21 percent vzoriek obsahovalo príliš veľa popla. Problémom bolo aj prekročenie povolených hodnôt ťažkých kovov. Takmer 10 percent vzoriek malo vyšší obsah olova, než je povolené. 31 vzoriek obsahovalo nadlimitné množstvo kumarínu, čo je rizikové najmä pre deti.