Kým na slovensko-poľských hraniciach nedávno zastavili zásielku ukrajinských vajec s obsahom zakázaných antibiotík, na Slovensku vzniká nová moderná farma produkciu vajec z voľného výbehu. Tieto dve udalosti poukazujú na rastúci tlak na kvalitu a etiku v produkcii potravín, ako aj na snahu slovenských producentov reagovať na dopyt po domácich a humánne získaných produktoch. Na základe informácií Espreso TV o tom píše kryptomagazin.sk.
Zastavené ukrajinské vajcia a rastúci export
Podľa informácií Zväzu hydinárskych chovateľov Ukrajiny bola na hraniciach s Poľskom a Slovenskom odhalená zásielka vajec z jednej z ukrajinských fariem, ktorá obsahovala zvyšky antibiotík. Kontrolné orgány však zareagovali rýchlo, zásielku zastavili a tovar sa tak vôbec nedostal na pulty obchodov. Vajcia boli následne pod veterinárnym dohľadom zlikvidované.
Podľa ukrajinského zväzu išlo o ojedinelý incident, keďže používanie antimikrobiálnych látok počas znášky je prísne zakázané. Ukrajinské úrady začali prípad vyšetrovať a dočasne pozastavili vývoz z dotknutého podniku. Napriek tejto udalosti zažíva ukrajinský export vajec v roku 2025 rekordný rast. Za prvých osem mesiacov roka dosiahli tržby 119,5 milióna dolárov, čo je 2,6-násobný medziročný nárast. Najväčšími odberateľmi sú Španielsko, Chorvátsko a Veľká Británia.

Nová slovenská farma reaguje na dopyt
V kontraste s týmito správami začala na Slovensku v obci Dolné Trhovište (časť Podlakša) fungovať nová moderná farma pre nosnice s voľným výbehom. Poľnohospodárska skupina Sanagro do projektu investovala 3,5 milióna eur. Farma s rozlohou 15 hektárov poskytuje domov pre 37-tisíc sliepok, ktoré denne znesú približne 34-tisíc vajec, čo predstavuje ročnú produkciu viac ako 12 miliónov kusov.
Generálny riaditeľ Tomáš Kohút uviedol, že farma spája moderné technológie s rešpektom k zvieratám. V strede rozsiahlych trávnatých výbehov sa nachádza digitalizovaná hala, ktorá automaticky riadi kŕmenie, teplotu aj zber vajec. Tento projekt prichádza v čase, keď slovenské obchodné reťazce postupne ukončujú predaj vajec z klietkového chovu v reakcii na blížiaci sa zákaz klietkového chovu v EÚ od roku 2027.
Podľa Kohúta analýzy potvrdzujú, že vajcia z voľného výbehu majú vyššiu výživovú hodnotu. Nová farma tak pomáha napĺňať rastúci dopyt slovenských spotrebiteľov po kvalitných a eticky získaných domácich potravinách.
Koho sa teda incident týka?
Je dôležité (opäť) zdôrazniť, že tento konkrétny incident sa priamo nedotkol žiadneho slovenského spotrebiteľa. Hoci ide o závažné zistenie, vďaka rýchlemu zásahu kontrolných orgánov bola celá problematická zásielka vajec zastavená priamo na hraniciach a nikdy sa nedostala na pulty slovenských obchodov. Tovar bol pod úradným dohľadom zlikvidovaný. Aktuálna hrozba pre ľudí, ktorí nakupujú vajcia v bežných obchodoch na Slovensku, je teda v súvislosti s týmto prípadom nulová.
Hrozba tohto incidentu preto nie je akútna, ale skôr varovná. Celá udalosť slúži ako dôležitý signál, ktorý poukazuje na dve veci. Po prvé, potvrdzuje, že systém kontroly potravín na hraniciach Európskej únie funguje a je schopný zachytiť problematické výrobky skôr, ako sa dostanú k spotrebiteľom. Po druhé, odhaľuje potenciálne riziko spojené s dovozom potravín z krajín mimo EÚ, kde môžu platiť odlišné pravidlá pre používanie liečiv u hospodárskych zvierat. Hrozbou teda nie sú vajcia v obchodoch, ale skôr poznanie, že bez dôsledných kontrol by sa takéto výrobky na náš trh mohli dostať.

Keďže sa kontaminované vajcia na Slovensko nedostali, ľudia nemusia robiť žiadne mimoriadne opatrenia, ako je vyhadzovanie už zakúpených vajec alebo obavy z ich konzumácie. Z dlhodobého hľadiska však môžu urobiť niekoľko krokov, aby minimalizovali riziká a podporili bezpečnosť potravín.
Tým najdôležitejším je stať sa informovaným a obozretným spotrebiteľom. Pri nákupe vajec, ale aj iných potravín, je vždy dobré kontrolovať krajinu pôvodu uvedenú na obale alebo priamo na výrobku. Pri vajciach je tento údaj súčasťou kódu vytlačeného priamo na škrupine (napríklad písmená SK označujú Slovensko, PL Poľsko, CZ Česko).
Všeobecne platí, že uprednostňovanie domácich slovenských, prípadne európskych výrobkov, dáva spotrebiteľovi vyššiu mieru istoty. Potraviny vyprodukované v rámci EÚ totiž podliehajú jednotným a prísnym pravidlám a kontrolným mechanizmom od farmy až po obchod. Rovnako je dôležité nakupovať potraviny u zavedených a dôveryhodných predajcov, ktorí majú vlastné systémy kontroly kvality a dodávateľov.