Nový balík konsolidačných opatrení vyvoláva vášnivé diskusie aj pár dní po jeho oficiálnom predstavení. K balíku sa už vyjadrili mnohé inštitúcie, odbory, zväzy, ekonómovia a podobne. Teraz sa pridáva aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), ktorá varuje pred krachom niektorých výrobných odvetví aj zdražovaním potravín.
Ako uvádza SPPK vo svojom stanovisku, komora nesúhlasí s predloženým návrhom a žiada prepracovanie opatrení. To by sa malo udiať v spolupráci so zástupcami zamestnávateľov a odbornou verejnosťou. V opačnom prípade hrozí, že Slovensko nedopadne najlepšie.
SPPK s opatreniami nesúhlasí
Potravinárska komora si myslí, že pred prijatím ďalších opatrení mala vláda v prvom rade vyhodnotiť predchádzajúce opatrenia. Podľa slov komory preložený návrh neobsahuje analýzu rizika pre potenciálne neúspešné opatrenia. Komore prekáža tiež to, že návrh nezohľadňuje ani dopady na celkovú ekonomiku Slovenska v strednodobom horizonte. „Chýba odpočet výsledkov predchádzajúcich konsolidácií, pretože navrhovaná tretia konsolidácia je pripravená v podstatne vyššej výške, ako sa očakávalo,“ uvádza SPPK.
Komora poukázala na to, že nové opatrenia najviac zasiahnu zamestnávateľov, živnostníkov, SZČO, zamestnancov aj spotrebiteľov. Prakticky budú týmito opatreniami ovplyvnení takmer všetci obyvatelia Slovenska.

Krach niektorých odvetví
SPPK tvrdí, že z predstavených opatrení sa agrosektora najviac dotknú nasledujúce opatrenia:
- vyplácanie náhrady mzdy zamestnávateľom pri PN
- nová výška tzv. daňovej licencie pre firmy so zdaniteľný príjmom nad 5 mil. eur
- zavedenie QR platieb
- reforma živností
- úprava dní pracovného pokoja
- zvýšenie zdravotného odvodu pre zamestnancov
- zvýšenie minimálnych odvodov pre SZČO
„Napríklad zvýšenie DPH na cukor a soľ môže priniesť skončenie produkcie niektorých druhov potravín, resp. skrachovanie niektorých výrobných odvetví,“ upozornila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.
Hrozí zdražovanie potravín
Komora tiež upozornila na možné zdražovanie potravín, ktoré súčasne spôsobí aj zníženú kúpyschopnosť obyvateľstva. To sa následne „prejaví v zníženom nákupe potravín a zníženej spotrebe s domino efektom na celú vertikálu produkcie potravín a bude viesť k znižovaniu potravinovej sebestačnosti Slovenska,“ uvádza SPPK. Ako dopĺňa komora, v dôsledku vyššie spomenutého sa opäť zhorší dostupnosť potravín, ktoré sú dôležité pre výživu ľudí. To povedie k zníženiu miery kvality výživy a stravovania, čo SPPK vníma ako ohrozujúce najmä u detí.
„Prvovýrobcovia i spracovatelia budú musieť pretaviť svoje zvýšené náklady do odbytových cien, čo v konečnom dôsledku spôsobí ďalšie zdražovanie potravín a oslabenie konkurencieschopnosti slovenských prvovýrobcov a spracovateľov,“ uviedol v reakcii na predstavený konsolidačný cieľ predseda SPPK Andrej Gajdoš.

Čo navrhuje SPPK?
SPPK upozorňuje, že z doterajších informácií vyplýva, že potravinári nedostanú žiadnu podporu na kompenzáciu zvýšených nákladov. Náklady im stúpnu kvôli konsolidačným opatreniam, ale aj kvôli zvýšeniu minimálnej mzdy, pričom ide o historicky najvyššie navýšenie (915 eur).
Komora navrhuje napríklad zamrazenie základu pre výpočet príplatkov za sviatok, víkend a noc na úrovni roku 2025, ako prechodné opatrenie na jeden rok. „Zastávame názor, že je potrebné znížiť odvodové zaťaženie zamestnávateľov pôsobiacich v agropotravinárstve, nakoľko znižuje ich konkurencieschopnosť, znižuje dynamiku technologickej inovácie a v neposlednom rade spomaľuje aj rast platov zamestnancov,“ píše sa v stanovisku.