Na Slovensku sa začal zber cukrovej repy a napriek veľmi dobrej úrode hovoria pestovatelia aj spracovatelia o postupnom zvyšovaní cien. Z cukrovej repy sa vyrába sa cukor, ktorý je prísadou v mnohých jedlách a nápojoch. Ako dodávajú odborníci, Slovensko je v rámci tejto komodity sebestačné. Prečo budú ceny aj napriek tomu stúpať?
Ako uvádza portál STVR, zber a spracovanie cukrovej repy na Slovensku už započali. Väčšinu cukrovej repy dopestujeme u nás a približne päť percent dovážame zo susednej Českej republiky. Ceny cukru však majú podľa odborníkov postupne rásť.
Zber cukrovej repy už začal
Pre televíziu STVR sa vyjadril pestovateľ cukrovej repy z Bošáce Vladimír Králik. Ten povedal, že sezóna 2025 bola pre túto surovinu doslova učebnicová. Dôležitá je však podľa neho nielen veľkosť alebo množstvo repy, ale jej cukornatosť, ktorá musí byť aspoň 16 percent.
Michal Abelovič zo Slovenského cukrovarníckeho spolku pre televíziu dodal, že kvalita repy je oveľa vyššia a to vďaka tomu, že mesiac júl teplotne mierny a zrážok bolo dosť. Niektorí pestovatelia sa tak v tomto roku tešia z väčšej úrody než vlani.

Dostatok cukru je v celej Európe
Riaditeľ závodu Považský cukor Tomáš Adámek priblížil, že každých päť minút sa na pásy vysype nový kamión cukrovej repy. Spracovatelia očakávajú, že tento rok spracujú okolo 520-tisíc ton repy. Z tohto množstva sa pritom vyrobí okolo 80-tisíc ton cukru.
A hoci je cukru dostatok naprieč celou Európou, k čomu prispelo počasie, jeho cena bude stúpať. Ako uvádza portál STVR, v týchto týždňoch je cena cukru najnižšia za posledné obdobie, pretože aj samotné cukrovary vykupovali repu od pestovateľ za nižšie ceny ako minulý rok.
Vyššie ceny nás neminú
Avšak, odborníci sa zhodujú, že takéto ceny nie sú udržateľné. „Je to neudržateľné pre celú vertikálu, to znamená, že aj teraz zvyšovanie cien cukru je na strane výrobcov, to sa časom prejaví aj na pultoch,“ povedal Abelovič pre televíziu.
Pre spotrebiteľov to znamená jedno, že hoci si aktuálne môžu kúpiť cukor v obchodných reťazcoch za dobrú cenu, táto cena bude postupne rásť. Ako dodali záverom cukrovarníci, napriek dobrej a kvalitnej úrode bude podľa nich cena cukru ku koncu tohto roka stúpať. No a práve záver roka sa spája so zvýšenou spotrebou cukru, nakoľko ľudia v tomto čase vo veľkom pečú koláče a iné sladké pečivo na vianočné sviatky. S nákupom cukru by ste sa preto mali poponáhľať.