Prieskum ukázal, že Slováci ročne vyhadzujú niekoľko kilogramov potravín, čo v konečne dôsledku negatívne vplýva na ich peňaženku. Hlavným dôvodom pre vyhadzovanie je fakt, že potraviny nestihli skonzumovať pred dátumom spotreby. Toto poukazuje na nesprávne manažovanie nákupov jedla a nápojov.
Podľa štatistík priemerná slovenská domácnosť ročne vyhodí okolo 100 kilogramov potravín. Ako uvádza spravodajský portál Teraz.sk, z prieskumu spoločnosti Munch vyplýva, že Slováci nestihnú potraviny skonzumovať do dátumu spotreby. Spoločnosť Munch sa venuje práve boju proti plytvaniu potravinami prostredníctvom technológií.
Slováci vyhadzujú potraviny
Munch upozorňuje, že mnohí majú zlý manažment pri nákupoch potravín. Buď nakúpia príliš veľa potravín, alebo ich nekonzumujú v správnom poradí. Podľa spoločnosti je kľúčovým pravidlom, aby to, čo prišlo do domácnosti ako prvé, bolo aj ako prvé skonzumované.
Až 41 percent respondentov uviedlo, že hlavným dôvodom vyhadzovania potravín je uplynutie dátumu spotreby. 51 percent povedalo, že potraviny vyhodí preto, že sa medzičasom pokazili. To je prípad napríklad ovocia alebo zeleniny a ďalších produktov.

Potravinami najviac plytvajú mladí
Prieskum ukázal, že potravinami najviac plytvajú mladí dospelí. Je to veková kategória, ktorá najčastejšie poukazuje na nutnosť udržateľnosti, avšak v praxi v tejto veci zlyháva. Až 47 percent Slovákov vo veku od 18 do 35 rokov vyhodí jedlo aspoň raz do týždňa.
Adriana Samek zo spoločnosti Munch povedala, že príčinou môže byť zlý manažment nákupov, nedostatočný prehľad o zásobách alebo nesprávne plánovanie spotreby. Samek preto radí, aby spotrebitelia začali tým, že si urobia prehľad potravín, ktoré doma už majú. V prípade, že vedia, že potraviny nestihnú skonzumovať pred uplynutím doby spotreby, je vhodné ich zdieľať. Napríklad podarovať ich miestnej organizácii, ktorá zabezpečuje jedlo pre finančne slabšie skupiny obyvateľov.
Ako správne manažovať potraviny
Samek tiež odporúča po kontrole potravín zaviesť nový systém uskladnenia v skrinkách, chladničke aj mrazničke. Aby Slováci znížili potravinový odpad, odborníci odporúčajú zaviesť takzvané pravidlo FIFO (First In, First Out – prvé dnu, prvé von). Toto pravidlo sa dá uplatniť na policiach v skrinkách, v chladničke, mrazničke a všade tam, kde máte uložené potraviny.
Platí, že novšie potraviny idú dozadu a nadol, staršie zas dopredu a nahor. Takto usporiadané potraviny môžu zabezpečiť, že prvé skonzumujte tie, ktoré majú skorší dátum spotreby. Zároveň Samek odporúča, aby spotrebitelia podľa potravín plánovali denné alebo víkendové varenie. Takto môže spotrebiteľ pracovať s potravinami, ktoré je nutné v najbližšej dobe skonzumovať.
Zostavenie rozpočtového plánu
Nakoľko vyhodené potraviny zbytočne zaťažujú peňaženky Slovákov, je vhodné zostaviť si jednoduchý rozpočtový plán. Ten môže byť rozdelený podľa pravidla 50-30-20. Pri nákupe potravín odborníci odporúčajú, aby ste 50 percent rozpočtu prideliť jedlám, ktoré nakupujete a konzumujete denne. Rátajú sa sem aj obedy v práci alebo obedy detí v škole.
Ďašlích 30 percent tvoria variabilné zložky, ktoré sa spravidla kupujú na týždennej báze, prípadne pred víkendom. Zvyšných 20 percent by si Slováci mali nechať na zážitky. Napríklad na večeru s rodinou či priateľmi v reštaurácii, na kávu s dezertom v obľúbenej kaviarni alebo na občerstvenie pre deti počas prechádzky. Takýmto spôsobom môžu spotrebitelia minimalizovať vyhadzovanie potravín a prispieť k lepšej udržateľnosti.