Slovensko má tretiu najvyššiu infláciu v eurozóne a aj kvôli nej rastú ceny úplne najzákladnejších potravín. Napríklad chleba, pretože pekárom sa zvyšujú náklady na mzdy i výrobu. Za tento trend môže čiastočne aj konsolidácia.
Na Slovensku rástli ceny v máji o viac ako štyri percentá oproti minulému roku. Podobne na tom boli aj krajiny ako Estónsko alebo Chorvátsko. Ak by sme sa pozreli na priemer eurozóny, ten je podľa údajov Eurostatu menej ako dve percentá.
Inflácia zdvihla ceny potravín
Ako uvádza spravodajský portál STVR, po poklese zo začiatku roka sa Slováci nevyhli nárastu cien potravín vrátane chleba. Analytik pre televíziu STVR uviedol, že podľa neho je rast cien potravín neobvyklý. Pripisuje to vplyvu konsolidačných opatrení.
Podľa údajov Štatistického úradu SR sme si od začiatku tohto roka priplatili za služby, jedlo v reštauráciách aj potraviny v reťazcoch. Najviac rástli ceny olejov, nealkoholických nápojov i ovocia. Čo sa týka nealkoholických nápojov, na vine je zrejme takzvaná daň z cukru. Dobrou správou je, že Slováci platili menej za mäso alebo zeleninu.

Chlieb môže byť ešte drahší
Makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš objasnil, že vyššie dane, ktoré prijal štát v rámci konsolidácie, sa postupe premietli aj do konečnej ceny tovarov a služieb. Za vyššími cenami môžu byť aj očakávania niektorých slovenských farmárov. Tí hovoria, že v tomto ruku budú mať zrejme slabšiu úrodu.
Za slabšiu úradu môže deficit zrážok, ktorý bol na jeseň minulého roka slabší než rok predtým. Vlaha je však pre úrodu kľúčová a tej bolo menej. Ako sme načrtli v úvode, na Slovensku rástla tiež cena chleba, čo je jedna zo základných potravín. Mnohí Slováci konzumujú chlieb denne a vyššie ceny im môžu urobiť škrt cez rozpočet.
Na vine nie je len inflácia
Pekári hovoria, že za vyššími cenami sú rastúce náklady na mzdy zamestnancov. Výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský povedal, že do budúcna sa nedá vylúčiť ďalšie zdražovanie. „Dlhodobo rastie náš najpodstatnejší náklad, a to sú náklady na mzdy. Do budúcnosti sa zvýšeniu odbytových cien smerom na obchodné reťazce nevyhneme,“ uviedol pre STVR.
Ceny rástli aj v inom odvetví
Ceny potravín sa odrazili aj na tom, koľko Slováci platia za služby hotelov alebo v reštauráciách. Vďaka konsolidácii má toto odvetvie nižšiu DPH, no premietli sa sem zvýšené náklady na mzdy zamestnancov a taktiež spomínané zvýšenie cien potravín. Napríklad daň zo sladených nápojov výraznejšie vystrelila ceny nealkoholických nápojov smerom nahor.
Slováci však nie sú jediní, ceny rástli aj v iných krajinách. Vo svete je tento nárast cien potravín za rok v priemere päť percent. Analytici si myslia, že budúci rok Slovákov čaká zrejme o niečo nižší rast cien. K súčasnému priemeru Európskej únie (dve percentá) sa však nepriblížime.