Bravčové mäso patrí na Slovensku k mimoriadne obľúbenej potravine, no prognózy hovoria, že cena pôjde opäť smerom nahor. Nedotkne sa to len mäsa ako takého, ale aj všetkých výrobkov, ktoré sú z tejto suroviny pripravované.
Ako uvádza spravodajský portál Teraz.sk, spracovatelia mäsa zvyšovaním odbytových cien reagujú na výrazný nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel. Vyvolávacia cena rastie na nemeckej burze a týka sa najmä bravčového mäsa.
Bravčové mäso bude drahšie
Pre Slovákov prichádza správa, ktorá ich nepoteší, pretože pri nákupe mäsa a mäsových výrobkov si budú musieť priplatiť. Ako uviedla výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai, ceny budú vyššie z dôvodu navyšujúcich sa cien bravčového mäsa naprieč celou Európskou úniou (EÚ). Na nemeckej burze s bravčovým mäsom bol v posledných týždňoch zaznamenaný nárast cien. Konkrétne z 1,72 eura za kilogram v 12. týždni na 2,10 eura za kilogram v aktuálnom týždni. To predstavuje nárast vyvolávacej ceny o zhruba 22 percent.

Ceny môžu byť ešte vyššie
Odborníci z tejto oblasti si myslia, že ceny nemusia byť konečné a časom môžu byť ešte vyššie. To sa negatívne odrazí v peňaženkách mnohých Európanov a nevynímajúc Slovákov. Bravčové mäso je surovina, ktorá sa používa aj v mnohých spracovaných výrobkoch, preto budú dražieť aj tie. Ako spresnila Forrai pre portál Teraz.sk: „Očakávame, že navýšenie ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov v závislosti od ich kategórie sa u výrobcov prejaví už začiatkom júna, a to približne na úrovni 8 až 10 %. Predpokladáme pritom, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné.“
Drahšie bude aj mlieko
Toto nie je jediné zdražovanie, na ktoré sa musia pripraviť Slováci. Prognózy hovoria, že hore pôjdu tiež ceny mlieka a mliečnych výrobkov, ako sme vás informovali v samostatnom článku. Dôvodom zdražovania je podľa odborníkov z tohto odvetvia transakčná daň, zvýšené náklady aj ochorenie slintačky a krívačky (SLAK), ktoré nedávno postihlo viaceré slovenské chovy.