Ako sme vás už viackrát informovali, od 10. februára 2025 je povolené používať v potravinách hmyz. Schválila to Európska únia, pričom slovenskí pekári, cukrári a cestovinári odmietli túto novú surovinu pridávať do svojich výrobkov. Slovákov, ktorým hmyz v jedle prekáža, tak čiastočne upokojili. Mnohé obchody, vrátane veľkých reťazcov, však dovážajú potraviny aj z iných európskych krajín. Pri týchto produktoch si už spotrebitelia nemôžu byť stopercentne istí.
Koaličná strana SNS však prichádza s návrhom, ktorý hovorí, že potraviny obsahujúce hmyz by mali byť zreteľne označené. Výrobok musí mať v zložení uvedené, že obsahuje hmyz, to platí už teraz, ale SNS chce zájsť ešte ďalej a ochrániť spotrebiteľa. Nie každý si totižto dopodrobna študuje zloženie výrobku.
Potraviny s hmyzom budú označené
Ako uvádza portál Teraz.sk, Slovenská národná strana (SNS) prišla s novým návrhom. V ňom sa píše, že každá potravina obsahujúca hmyz musí mať na prednej strane obalu označenie v štátnom jazyku – čiže v slovenčine. Návrh zákona podľa riaditeľky kancelárie predsedu SNS Zuzany Škopcovej reflektuje aktuálny vývoj. Pre TASR uviedla, že na trh sa dostávajú výrobky so zložkami, ktoré nie sú v súlade s kultúrnymi tradíciami mnohých obyvateľov Slovenska. SNS preto hovorí, že tieto zložky by sa nemali zamlčiavať a každý Slovák by sa mal slobodne rozhodnúť, či chce potraviny s hmyzom konzumovať alebo nie.
Škopcová doplnila, že strana SNS nechce, aby boli slovenskí spotrebitelia zavádzaní. každý má právo vedieť, čo konzumuje, a preto ak niektoré produkty obsahujú múčneho červa alebo iný hmyz, má to byť na výrobku zreteľne označené. Ideálna na dobre viditeľnom mieste – predná strana obalu, regál alebo aj pri objednávke v reštaurácii. Predseda SNS Andrej Danko tiež hovorí, že obchody by mali mať takéto produkty vystavené oddelene od štandardných produktov. Rozlíšené majú byť rovnako tovary, ktoré sa predávajú online formou.
Inšpirácia v zahraničí
SNS priznáva, že strana našla inšpiráciu v zahraničí. Podobnú legislatívu má susedné Maďarsko, prípadne aj Taliansko. Tieto krajiny svojim spotrebiteľom dávajú na výber a produkty obsahujúce hmyz sú jasne odlíšené. „Nepripustíme, aby sa na Slovensku neoznačené hmyzie proteíny zamiešali do tradičných jedál,“ doplnil pre TASR Danko.

Pridávanie hmyzu do potravín podlieha v rámci celej EÚ prísnym pravidlám. Schválenie prebehlo už v roku 2021, avšak legislatíva začala platiť až v tomto roku. Výrobcovia môžu od februára 2025 pridávať do svojich produktov múku z červov, konkrétne z múčiara obyčajného. Vzhľadom na to, že predtým sa tieto zložky do produktov nepridávali, hmyz sa označuje ako takzvaná nová potravina. Prášok z lariev múčiara obyčajného musí byť pred pridaním do potravín ošetrený UV žiarením. Podľa nariadenia sa nemôže pridávať kamkoľvek, ale len do schválených kategórií potravín. Tu patrí napríklad chlieb, rožky, výrobky na báze cestovín, spracované zemiakové výrobky, syry a syrové výrobky či ovocné a zeleninové kompóty.