Posledné tri mesiace som strávil testovaním herného notebooku ROG Flow X16. Toto zariadenie sa pýši predovšetkým jednoduchým, no stále veľmi atraktívnym dizajnom a prvotriednou hardvérovou výbavou, ktorú mu môžu viaceré iné notebooky len ticho závidieť. Zoznam špecifikácií je však len jedna strana mince. Kľúčové je, ako sa premietajú do reálneho používateľského zážitku. Ja to už viem. A vám sa to pokúsim vysvetliť v recenzii nižšie.

Hernú sekciu prináša ROG

rog logo 1
Zdroj: ROG

ROG Flow X16: Špecifikácia

Operačný systémWindows 11
ProcesorAMD Ryzen 9 6900HS
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 3070 Ti (8 GB)
Displej16″ Mini LED QHD+
2 560 x 1 600
165 Hz
DCI-P3
Pamäť32 GB DDR5
Úložisko1 TB
I/O porty1x 3,5 mm
1x HDMI 2.1
2x USB 3.2 Gen 2 Type-A
1x USB 3.2 Gen 2 Type-C
1x DisplayPort
1x USB 3.2 Gen 2 Type-C support
1x ROG XG Mobile Interface
1x čítačka SD kariet
Webkamera720p
AudioSmart Amp
Dolby Atmos
3 mikrofóny
4 reproduktory
KonektivitaWi-Fi 6E
Bluetooth 5.2
Batéria90 Wh (4-článková)
AC adaptér240 W
Hmotnosť2,1 kg
Rozmery35,5 x 24,3 x 1,94 cm
Cena2 999 €

ROG Flow X16: Konštrukcia a dizajn

ROG Flow X16 je po konštrukčnej i dizajnovej stránke veľmi kvalitne vyhotovené zariadenie. Šasi možno na prvý pohľad nepôsobí nijak špeciálne, no opak je pravdou. Na pomer k interným komponentom je relatívne tenké, ľahké, a teda jednoduché na prepravu, nakoľko sa zmestí aj do menších tašiek. Ďalším pozitívom je, že sa oň netreba až tak báť. Konštrukcia solídne len nepôsobí, naozaj taká je, a to vrátane spodnej časti i veka.

Napriek voľbe tenšieho dizajnu má notebook dostatok všetkých možných portov. Na ľavej strane sa nachádza 3,5 mm výstup pre slúchadlá, dva USB-C porty, HDMI port, XGM port a nabíjací port (barel). Na opačnej strane sa nachádzajú dva USB-A porty a čítačka kariet. Okrem toho sú bočné hrany, ako aj zadná hrana, domovom pre vývody vetracie šachty. Dve menšie sa nachádzajú aj popri klávesnici, ktorá je nízko položená, no aj napriek tomu je písanie na nej veľmi pohodlné, ba až príjemné. Nechýba jej ani RGB podsvietenie, ktoré je dostupné v rôznych režimoch. No o tom viac neskôr.

rog flow x16 2
Zdroj: ROG

Čo sa týka displeja, ten je zo všetkých strán ohraničený tenkými rámčekmi. Menšou výnimkou je spodná strana s nápisom “ROG FLOW”. Vrchný rámček je zase útočiskom pre kvalitnú HD kameru.

Vizuálne prevedenie notebooku je veľmi jednoduché, no aj tak mu nič nechýba. Čierny matný plášť je skvelým rozhodnutím, nakoľko je odolné voči odtlačkom prstov a mastným fľakom. To isté platí aj o veku, ktoré je celé prekryté jemnými vrúbkami.

V neposlednom rade tu máme flexibilný pánt, vďaka ktorému je možné otočiť displej až o 360°. Tradičný notebook tak môžete v okamihu premeniť na vysoko výkonný tablet s obrovskou obrazovkou.

Z hľadiska dizajnu či kvality konštrukcie naozaj nemám čo vytknúť. ROG FLOW X16 naplnil a prekonal všetky moje očakávania. A už len za to mu patrí veľký palec hore.

rog flow x16 3
Zdroj: ROG

ROG Flow X16: Displej

Úlohu displeja plní Mini LED ROG Nebula HDR displej s uhlopriečkou 16 palcov, rozlíšením QHD+ (2 560 x 1600), 100-percentným pokrytím DCI-P3, obnovovacou frekvenciou 165 Hz a odozvou len 3 ms.

Dá sa povedať, že uvedené špecifikácie hovoria samé za seba. Nech už robíte čokoľvek, byť to kancelárska práca alebo intenzívny gaming, obraz vždy vyzerá kvalitne a doslova vás vcucne do akcie. A keďže je reč o notebooku z radu Flow, nemožno opomenúť podporu pre dotykové ovládanie či Stylus. Vhodný je tak napríklad aj na prezentácie do školy či do práce.

Na prvotriednom zážitku sa okrem uvedeného podieľa aj kvalitná reprodukcia farieb. Displej podporuje Dolby Vision HDR, čo zaručuje vždy pútavé farby naprieč všetkými možnými úkonmi. Okrem toho tu máme natívny Nebula HDR Engine. Reč je o technológií, ktorá vylepšuje spracovanie obrazu a stará sa o dynamické stmievanie, ako aj zosilňovanie konkrétnych oblastí displeja.

Jediné, čo môžem displeju ako-tak vytknúť, je, že je lesklý, čiže sa ľahko zašpiní. Ďalšou nepríjemnosťou môže byť zhoršená čitateľnosť na priamom slnku.

rog flow x16 1
Zdroj: ROG

ROG Flow X16: Výkon

ROG Flow X16 je vybavený špičkovým procesorom AMD Ryzen 6900HS a grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti (8 GB), čo znamená, že po výkonnostnej stránke je na tom doslova parádne. Procesor bez akýchkoľvek problémov zvláda aj tie najnáročnejšie úkony, hoc aj niekoľko naraz. Grafická karta detto.

S takouto výbavou pohodlne rozbehnete akúkoľvek AAA hru, dokonca aj na vyšších, prípadne najvyšších grafických nastaveniach. Osobne som kapacity interných komponentov testoval na niekoľkých tituloch, pričom do tejto recenzie som si vybral štatistiky troch z nich, a to Shadow of the Tomb Raider, The Callisto Protocol a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales.

Shadow of the Tomb Raider je aj dnes známy ako titul, ktorý dokáže posunúť hranice každého PC na maximum. Ako si s ním dokázal poradiť ROG Flow X16? Priam bravúrne.

Počas benchmarku bolo vyrenderovaných presne 17 278 snímok, z ktorých vyplynulo priemerné snímkovanie 110 FPS. Grafická karta počas testovania dostala zabrať, no aj napriek tomu dokázala zachovať prvotriednu plynulosť a tým pádom pohodlný hráčsky zážitok.

V prípade Marvel’s Spider-Man: Miles Morales si notebook taktiež viedol naozaj statočne, dokonca aj pri aktívnom ray-tracingu a najvyšších detailoch. Väčšinu času sa snímkovanie pohybovalo v rozmedzí od 45 do 60 FPS, čo je veľmi uspokojivý výkon. Po deaktivácii ray-tracingu snímkovanie poskočilo na 60 až 70 FPS. Čo sa týka teploty zariadenia, tá sa stabilne, podobne ako pri Battlefield 2042, držala okolo 90 °C.

ultra
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Rovnako solídny bol výkon aj pri The Callisto Protocol. Na najvyšších grafických nastaveniach si notebook udržiaval 40 až 60 FPS, v závislosti od počtu efektov a oblasti. Teplota opäť na cca 90 °C.

callisto
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

A ak by vám uvedené údaje nestačili, možno vás presvedčia záznamy z oficiálnych benchmarkingových platforiem. Čo sa týka CPU, to je podľa cpubenchmark.net hodnotené ako 252. najlepšie. To sa možno nezdá ako ktovieaký úspech, no treba poznamenať, že ide o hodnotenie dosiahnuté spomedzi všetkých dostupných CPU na trhu. A to je veľmi slušné.

Grafická karta je na tom v rebríčkoch oveľa lepšie. V hodnotení videocardbenchmark.net sa umiestnila ako 48. najlepšia grafická karta.

ROG Flow X16: Batéria

ROG Flow X16 disponuje batériou s kapacitou 90 Wh, čo nie je rekordná hodnota, no väčšine zrejme postačí. Netreba pritom zabúdať na fakt, že pre zachovanie tenkej konštrukcie je potrebné robiť určité kompromisy. A práve batéria je v tomto ohľade najvhodnejším kandidátom, nakoľko herný notebook aj tak býva väčšinu času zapojený do siete pre zaručenie maximálneho výkonu.

Z hľadiska času možno hovoriť o výdrži 5 až 6 hodín, čo je veľmi solídne. Samozrejme, presná doba závisí od spôsobu, akým notebook používate. Ak plánujete intenzívne pracovné sedenie či filmový večer, treba rátať s tým, že šťava sa bude čerpať rýchlejšie. Čo sa týka nabíjania, to zaberá okolo hodiny a pol, pričom treba dodať, že k dispozícii je aj možnosť nabíjania cez USB-C port.

rog flow x16 5
Zdroj: ROG

ROG Flow X16: Softvér

Notebook po softvérovej stránke poháňa Windows 11 obohatený o špeciálne funkcie ASUS ROG. Základom je aplikácia ARMOURY CRATE, ktorá poskytuje informácie o aktuálnom stave vrátane teploty CPU a GPU, využitia komponentov či rýchlosti ventilátorov (viď. vyššie). K dispozícii sú však aj možnosti personalizácie. Cez ARMOURY CRATE si môžete prispôsobiť štýl obrazu (vrátane kalibrácie farieb), podsvietenie klávesnice či spravovať správanie kompatibilných doplnkov ROG.

V minulosti som sa pri notebookoch ROG stretával s hŕstkou nepríjemných fenoménov. Nie veľmi vzácne bolo napríklad zamŕzanie obrazu či celého zariadenia alebo odmietanie sa prepnúť do režimu spánku. S potešením však môžem oznámiť, že pri ROG Flow X16 sa mi za celé tri mesiace nič také nestalo. Softvér teda môžem označiť za stabilný a spoľahlivý.

rog flow x16 6
Zdroj: ROG

ROG Flow X16: Verdikt

Testovanie ROG Flow X16 som si náramne užil. Notebook je to naozaj nielen pekný a odolný, ale aj výkonný, takmer ako žiadny iný. Áno, nájdu sa aj nejaké tie chybičky krásy, no všetky tie kapacity, ktoré ponúkajú interné komponenty, ich drasticky prevažujú.

Ak sa obzeráte po špičkovom hernom notebooku, ktorý je vhodný nielen na hranie najnovších titulov na maximálnych nastaveniach, ale aj na prácu či školu, ROG Flow X16 je skvelá voľba. Treba však mať na pamäti cenu, ktorá rozhodne nie je nízka. Za konfiguráciu, ktorú som mal k dispozícii ja, si zaplatíte až 3 000 eur.

K dispozícii sú aj lacnejšie varianty, ak ste ochotní akceptovať o niečo nižší výkon.

rog flow x16 4
Hodnotenie
Zhrnutie
Ak sa obzeráte po špičkovom hernom notebooku, ktorý je vhodný nielen na hranie najnovších titulov na maximálnych nastaveniach, ale aj na prácu či školu, ROG Flow X16 je skvelá voľba. Treba však mať na pamäti cenu, ktorá rozhodne nie je nízka. Za konfiguráciu, ktorú som mal k dispozícii ja, si zaplatíte až 3 000 eur.
Konštrukcia a dizajn
90
Displej
90
Výkon
95
Batéria
85
Softvér
90
Pozitíva
Špičkový výkon
Kvalitná a ľahká konštrukcia
Ostrý a farebný displej
Negatíva
Menšia kapacita batérie
90
Hodnotenie