Marvel’s Spider-Man bude čochvíľa konečne dostupný aj pre PC zostavy. Hra oficiálne vychádza 12. augusta, avšak v našej redakcii sme ju mali možnosťvyskúšať medzi prvými. V tomto článku, ktorý súčasne plní úlohu recenzie, sa pozrieme na hrateľnosť, grafické spracovanie, ale aj prostredie či herné systémy – jednoducho všetko, s čím môžete po inštalácii rátať.

Hernú sekciu prináša ROG

rog logo 1

Marvel’s Spider-Man Remastered (PC): Kedy, kde a za koľko?

Marvel’s Spider-Man Remastered si budete môcť oficiálne zakúpiť od 12. augusta, a to na platformách Steam a Epic Games Store. Cena je nastavená na 59,99 eur.

Marvel’s Spider-Man Remastered (PC): Systémové požiadavky

Z hľadiska systémovej náročnosti je hra nenáročná, nakoľko ju dokážu spustiť aj slabšie zostavy. Najvyššie grafické nastavenia si však dokážu plnohodnotne vychutnať len tie najvýkonnejšie herné stroje. Pre lepší prehľad vám odporúčame pozrieť si tabuľku nižšie.

MinimálneOdporúčanéVeľmi vysokéAmazing ray-tracingUltimate ray-tracing
Priemerný výkon720p pri 30 FPS1080p pri 60 FPS4K pri 60 FPS1 440p pri 60 FPS/4K pri 30 FPS4K pri 60 FPS
Grafické nastaveniaVeľmi nízkeStrednéVeľmi vysokéVysoké (vysoký ray-tracing)Vysoké (veľmi vysoký ray-tracing)
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 950NVIDIA GeForce GTX 1060 (6 GB)/AMD Radeon RX 580NVIDIA GeForce RTX 3070/AMD Radeon RX 6800 XTNVIDIA GeForce RTX 3070/AMD Radeon RX 6900 XTNVIDIA GeForce RTX 3080/AMD Radeon RX 6950 XT)
ProcesorIntel Core i3-4160Intel Core i5-4670/AMD Ryzen 5 1600Intel Core i5-11400/AMD Ryzen 5 3600Intel Core i5-11600K/AMD Ryzen 7 3700XIntel Core i7-12700K/AMD Ryzen 9 5600X
RAM8 GB16 GB16 GB16 GB32 GB
OSWindows 10 (64-bit)Windows 10 (64-bit)Windows 10 (64-bit)Windows 10 (64-bit)Windows 10 (64-bit)
Úložisko75 GB HDD75 GB SSD75 GB SSD75 GB SSD75 GB SSD
Podľa Insomniac Games

Marvel’s Spider-Man Remastered (PC): Príbeh

V Marvel’s Spider-Man Remastered sa ocitnete v tele mladého tínedžera s alter-egom v podobe miliónmi milovaného superhrdinu Spider-Mana. Vaša úloha je prostá – chrániť New York pred zločincami a ich nasledovateľmi. Hneď v úvode máte možnosť poraziť prvého antagonistu, pričom tento proces vás naučí všetko potrebné na prežitie pri ďalších dobrodružstvách.

Okrem hlavného príbehu sú k dispozícii hneď tri doplnkové dejové línie, a to Lúpež (Heist), Vojna gangov (Turf Wars) a Operácia Silver (Silver Lining). Môžete sa teda pripraviť na viac než desiatky hodín gradujúcich zápletiek, ktoré sú prešpikované prvotriednou akciou a občas aj nejakými tými vtipnými hláškami.

Marvel's Spider-Man Remastered

Marvel’s Spider-Man Remastered (PC): Grafika

Štúdio Insomniac Games si dalo na grafickom spracovaní hry naozaj záležať. K dispozícii je dokonca až päť úrovní grafických nastavení, vďaka čomu si za Spider-Mana môžu zahrať aj tí, ktorí nechcú alebo nemôžu minúť tisícky eur na špičkovú hernú mašinu.

Samozrejme, nižšie grafické nastavenia sú celkom cítiť, no aj napriek tomu som bol kvalitou celkom prekvapený. Stredné a vysoké nastavenia budú podľa môjho názoru optimálnou voľbou pre väčšinu hráčskej komunity. Hra pri nich vyzerá atraktívne, kvalitne, pričom si nevyžadujú ktovieaké high-end komponenty.

A ak náhodou patríte do skupinky, ktorej notebook či PC skrinku obýva špičková grafická karta s prívlastkom RTX (alebo ekvivalent od AMD), môžete si v nastaveniach aktivovať ray-tracing. V tomto prípade vplyv technológie rozhodne pocítite, nakoľko sa značnú časť hry budete pohupovať medzi vysokými budovami rozľahlého New Yorku, kde je svetelných lúčov až až.

Marvel’s Spider-Man Remastered (PC): Hrateľnosť

Priznávam, z hrateľnosti som mal zozačiatku celkom zmiešané pocity. Nakoľko ide o hru pôvodne určenú pre PlayStation, používanie klávesnice a myši vie byť miestami celkom komplikované. Najmä v prvých minútach som často navštevoval sekciu s ovládaním, aby som si pripomenul základné mechaniky.

Základy ako pohyb či ovládanie pavučiny sa dajú zvládnuť celkom jednoducho. Osobne som si dlhšie zvykal na boj, na ktorý je treba myš a niekoľko kláves, ktoré nie sú zrovna blízko seba. Ideál to rozhodne nie je, no s trochou chuti a trpezlivosti sa to dá.

Celkovo by som hranie Marvel’s Spider-Man Remastered (PC) na klávesnici a myši označil ako možné. Ak chcete čo najmenej komplikácií a čo najviac pohodlia, odporúčam použiť ovládač.

Rád by som sa ale ešte vrátil k bojom, a to len z toho dôvodu, aby som ich mohol zaslúžene pochváliť. Aj za používania myši a klávesnice totiž boli strety s nepriateľmi vždy veľmi zábavné. Kopačky, zamotávanie do pavučín, skákanie, vrhanie okolitých objektov, s tým všetkým môžete rátať. V tomto ohľade som bol naozaj veľmi spokojný a skutočne sa nenájde nič, čo by som dokázal vytknúť. Veľký palec hore.

Marvel's Spider-Man Remastered

Marvel’s Spider-Man Remastered (PC): Systémy

Podobne ako mnohé iné tituly s otvoreným svetom, aj Marvel’s Spider-Man sa opiera o niekoľko in-game systémov, ktorých cieľom je maximalizovať hráčsky zážitok. A uznávam, skutočne sa im to darí.

Mnohí by si mysleli, že hra o Spider-Manovi bude len o skákaní po budovách a sem-tam nejakom boji. Tak to však rozhodne nie je. Hra ponúka niekoľko prvkov, ktoré garantujú kopu zábavy, a to predovšetkým pre vášnivých zberateľov, ktorí chcú mať všetko dokončené na 100 %.

Počas svojej púte za vyčistením New Yorku od zločincov máte možnosť odhaľovať hernú mapu, a to formou hackovania veží. Ide o jednoduchý, no celkom zábavný proces. Každá veža vám odhalí určitú časť mesta a v ňom skryté zberateľské predmety či udalosti.

Marvel's Spider-Man Remastered

Kľúčovou súčasťou progresu sú žetóny, ktoré prichádzajú v šiestich druhoch, a to:

  • Žetóny za výskum – získavané plnením úloh vo výskumných staniciach a laboratóriu, s ktorým ste oboznámení hneď na začiatku hry,
  • Žetóny za dominanty – získavané fotením významných objektov (napríklad Empire State Building),
  • Žetóny za základne – získavané čistením nepriateľských základní, ktoré sú rozmiestnené po hernom svete,
  • Žetóny za zločin – získavané za prerušenie prebiehajúceho zločinu (objavuje sa náhodne),
  • Žetóny za úlohy – získavané postupovaním v príbehu,
  • Žetóny za batoh – získavané zbieraním batohov (zberateľské objekty v náhodných lokáciách).

A na čo tieto žetóny využijete? Predovšetkým na vylepšovanie obleku a s ním spojených schopností a vynálezov, ktoré vám raz môžu zachrániť život alebo ho prinajmenšom aspoň mierne uľahčiť.

Ďalším dôležitým faktorom sú úrovne, ktoré získavate plnením úloh a vedľajších aktivít. Za každú úroveň dostanete jeden bod, ktorý môžete investovať do ľubovoľnej schopnosti. Na výber máte z troch stromov, pričom každý z nich sa špecializuje na niečo iné. Distribúcia bodov závisí len od vášho preferovaného štýlu hrania.

Napokon tu máme sekciu s odznakmi, ktoré môžete získať plnením rôznych úspechov (napríklad dosiahnutie určitého počtu metrov pri voľnom páde a podobne).

Marvel’s Spider-Man Remastered (PC): Verdikt

Čas, ktorý som s touto hrou strávil, som si veľmi užil. Ovládanie ma zozačiatku trochu miatlo, no po drobných úpravách a troche času som si naň dokázal zvyknúť. Príbeh je pútavý a plný akcie.

Pavučinovanie medzi budovami kvalitne spracovaného New Yorku je niečo, čo sa nedá si neužiť. To platí aj pre boje, ktoré sú pútavé, zábavné a ponúkajú mnoho možností, ako sa s protivníkmi vysporiadať.

Rovnako chválami nemôžem šetriť ani v oblasti grafického spracovania, ktoré je naozaj prvotriedne. Či už máte slabý alebo silný počítač, na vizuál sa rozhodne nebudete sťažovať. Verte mi.

Čo dodať? Štúdio Insomniac Games odviedlo skvelý kus práce, za ktorý si nezaslúži nič menej, ako pozitívne hodnotenie.

Marvel’s Spider-Man Remastered (PC) na ROG Flow Z13

Marvel’s Spider-Man Remastered som testoval na hernom notebook ROG Flow Z13.

Reč je o zariadení, ktoré sa pýši vysoko výkonným procesorom Intel Core i9-12900H a grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3050 (4 GB). Zabúdať však netreba ani na 16 GB operačnej pamäte typu LPDDR5 či 1 TB interného úložiska. Prednú stranu zariadenia prekrýva 13,4-palcový lesklý IPS displej s rozlíšením 1 920 x 1 200 pixelov, pomerom strán 16 : 10 a podporou pre obnovovaciu frekvenciu 120 Hz.

Pochopiteľne, pri takýchto špecifikáciách sa niet čo čudovať, že hra na notebooku fičala bez väčších problémov. Poradí si aj s najvyššími grafickými nastaveniami, hoci v takých prípadoch odporúčam použitie upscalingu (NVIDIA DLSS), ktorý na veľmi mierny úkor kvality zvýši vaše FPS.

Pri najvyšších grafických nastaveniach sa snímkovanie pohybovalo v rozmedzí od 50 do 85 FPS, v závislosti od lokality v hre. Po znížení kvality detailov je snímkovanie oveľa vyššie aj stabilnejšie, pričom pri stredných nastaveniach som priebežne zaznamenával okolo 100 až 120 FPS (DLSS na “Výkon”).

Čo sa týka využitia komponentov, Marvel’s Spider-Man Remastered zaťažuje predovšetkým grafickú kartu. A bolo to poznať. RTX 3050 bežne pracovala na 60 až 90 %, zatiaľ čo procesor sa držal okolo 40 až 60 %. Teplota zariadenia sa pohybovala okolo 70 °C.

rog flow z13 spider man
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)
spider man recenzia tit edited
Verdikt
Zhrnutie
Marvel's Spider-Man Remastered je titul, ktorý rozšíri knižnicu veľkému množstvu hráčov. Hrateľnosť na klávesnici je síce miestami chaotická, no dá sa na ňu zvyknúť. Grafické spracovanie je vynikajúce a vychutná si ho každý, rovnako ako akčné boje či kopu bočných aktivít, ktoré dokonale spestrujú hlavnú dejovú líniu.
Príbeh
8.5
Grafika
8.5
Hrateľnosť
8.5
Systémy
9
Pozitíva
Akčné súboje
Mnoho vedľajších aktivít
Progres postavy a vedľajšie aktivity
Negatíva
Komplikované ovládanie na klávesnici a myši
8.6
Hodnotenie