KONEČNE: Google umožní vymazať len posledných 15 minút vyhľadávania

Vyhľadávali ste na Googli hlúposti? Zbavte sa záznamov rýchlo a jednoducho.

Spoločnosť Google na minuloročnej májovej konferencii pre vývojárov predstavila novú funkciu včlenenú do hlavnej aplikácie Google pre Android a iOS. Jej podstatou je, že umožňuje okamžite vymazať posledných 15 minút z histórie vyhľadávania.

Táto funkcia je rýchlym a jednoduchým riešením, ako vymazať históriu vyhľadávania v prípadoch, ak používateľ na Googli vyhľadával nejaký netradičný alebo súkromný obsah.

Algoritmy Googlu históriu vyhľadávania sledujú, pomocou týchto údajov následne prispôsobujú prostredie služieb spoločnosti. Používateľom napríklad odporúčajú rôzny obsah alebo aplikácie, ktoré považujú na základe používateľskej aktivity za relevantné.

Ako sa dá posledných 15 minút z histórie vyhľadávania vymazať? Stačí ťuknúť na profilovú fotku v aplikácii Google a z ponuky vybrať „odstrániť posledných 15 minút“. Doteraz si túto funkciu užívali iba majitelia smartfónov a tabletov od Apple.

odstránenie histórie
Foto: blog.google

Google ju do svojej aplikácie pre iOS zakomponoval ešte minulý rok v júli. Android klub mal prísť na rad do konca roka 2021. Spoločnosť tento termín z nejakého neznámeho dôvodu zmeškala. Nástroj na okamžité vymazanie nedávnej histórie vyhľadávania sa do Android aplikácie Google dostáva až teraz, potvrdila spoločnosť pre server The Verge.

TIP REDAKCIE
POZOR: Slovenská pošta varuje všetkých. Ak vám príde toto, môžete prísť o peniaze!

„Momentálne sprístupňujeme túto funkciu v aplikácii Google pre Android a očakávame, že v najbližších týždňoch bude dostupná pre každého, kto túto aplikáciu používa,“  povedal hovorca spoločnosti Ned Adriance.

Automatické odstránenie histórie

Google ponúka viacero možností, ako si spraviť v histórii vyhľadávania poriadok. Na tejto adrese si môžete nastaviť, aby sa vaša aktivita na internete a v aplikáciách automaticky odstraňovala po 3, 18 alebo 36 mesiacoch.

Rovnaká voľba je dostupná pre históriu polohy a históriu YouTube. Bez ohľadu na váš výber môžete aktivitu odstrániť aj manuálne, a to kedykoľvek. Ukladanie aktivity na webe a v aplikáciách si môžete dokonca vypnúť úplne.

google
Foto: red.

V takomto prípade nebude Google dáta z vášho účtu používať na servírovanie prispôsobeného obsahu. Pomocou týchto údajov ale Google dokáže zabezpečiť rýchlejšie vyhľadávanie, presnejšie odporúčania či relevantnejšie prostredie v Mapách, Vyhľadávaní, YouTube a ďalších službách.

V tomto zmysle je možnosť vymazať iba posledných 15 minút z vyhľadávania praktická. Môžete tak jednými – dvoma ťuknutiami na displej odstrániť iba malú časť zo svojej aktivity, nie všetku, prípadne dlhší časový úsek.