POZOR, Google Fotky vypli zálohovanie snímok a videí z niektorých priečinkov

Šetrenie internetových zdrojov.

0

Aplikácia Google Fotky automaticky zálohuje priečinok fotoaparátu, teda obsah, ktorý zaznamenáte predným alebo zadným fotoaparátom svojho smartfónu. 

Nastaviť si však môžete automatické zálohovanie a synchronizáciu aj pre iné priečinky. Napríklad priečinok, ktorý vytvorí aplikácia tretej strany pre upravovanie fotografií. Priečinky s fotkami a videami vytvoria aj komunikačné aplikácie.

Nájdete v nich všetky fotky a videá, ktoré vám boli doručené cez WhatsApp, Messenger, Instagram a podobne. Pokiaľ ste mali pre tieto priečinky zapnuté automatické zálohovanie a synchronizáciu, navštívte nastavenia a zálohovanie opäť aktivujte.

fotky
Ilustr. foto

Google Fotky ho totižto dočasne vypli. Spoločnosť tak učinila kvôli aktuálnej situácii ovplyvnenej pandémiou ochorenia COVID-19, počas ktorej ľudia zdieľajú viac fotiek a videí. Na stránke technickej podpory píše:

„Keďže sa snažíme šetriť internetové zdroje, pre priečinky vytvorené komunikátormi, ako sú WhatsApp, Správy a Kik, sme vypli Zálohovanie a synchronizáciu. Kedykoľvek to môžete zmeniť v nastaveniach.

  • V týchto aplikáciách môžete kedykoľvek zapnúť nastavenia Zálohovania a synchronizácie.
  • Aj keď je funkcia Zálohovanie a synchronizácia vypnutá, fotky a videá z komunikátorov môžete nájsť vo svojom zariadení, pričom môžete vybrať jednotlivé fotky a videá, ktoré sa majú zálohovať. 
  • Na v minulosti zálohované fotky a videá z komunikátorov to nemá vplyv.“

Hoci sa dá zmena v službe Google Fotky chápať, otázkou je, či neprichádza neskoro. Prevádzkovatelia video služieb ako Netflix a YouTube taktiež prešli do úspornejšieho režimu, keď kvôli pandémii znížili kvalitu vysielaného obsahu. K tomuto kroku však pristúpili ešte v marci.

Google Fotky teraz prechádzajú väčšou aktualizáciou, ktorá prináša zmeny v užívateľskom rozhraní a novú ikonu aplikácie. Vypnutie zálohovania vybraných priečinkov platí pre staršie aj novú verziu aplikácie.

Ak ho chcete opätovne aktivovať, prejdite do nastavení (cez profilový obrázok), ťuknite na Zálohovanie a synchronizácia, ďalej na Zálohovať priečinky zariadenia a vyberte tie, ktoré chcete mať zálohované a synchronizované.

TIP REDAKCIE
POZOR: Na Facebooku sa šíria videá, ktoré sa snažia od užívateľov vylákať prihlasovacie údaje