Čína nemá limit: Jej nová solárna elektráreň bude vo vesmíre

Vladimíra Bieliková
2 Min Read
Zdroj: Air Freshener

Čínska akadémia vesmírnej technológie posúva solárnu energiu na vyšší level. Ich solárna elektráreň sa bude vznášať vo vesmíre a energiu, ktorú zachytí, bude posielať späť na Zem.

Čína je vďaka tomuto projektu odhodlaná presadiť svoje postavenie v obsiahlejšom využívaní obnoviteľnej energie medzi svetovými vodcami vo vesmíre. S jej plánmi na spustenie testovacieho zariadenia ešte pred rokom 2025, ktoré zhromažďuje čistú energiu vesmíru, to ani nebude až tak ťažké. Elektráreň bude schopná využívať solárnu energiu aj v prípade, že bude na Zemi oblačno, pretože jej solárne panely sa budú pohybovať vysoko nad akýmkoľvek pozemským počasím.

Projekt však nebude bezproblémový

Najväčší problém aký pre vznášajúcu sa vesmírnu solárnu elektráreň existuje, je spôsob, akým získanú energiu dostať späť na Zem. Vedci, ktorí stoja za projektom, sa túto časť snažia horlivo vyriešiť. Nateraz plánujú mať vo vesmíre solárne panely, ktoré energiu zachytia a potom ju prenesú do zariadenia, ktoré sa nachádza na Zemi. Toto všetko chce dokázať pomocou žiarenia v podobe laseru.

[irp]

Ak sa Číne tento projekt vydarí, do roku 2050 by chcela poslať do vesmíru omnoho viac elektrární, ktoré by boli dokonca rozsiahlejšie. Na takejto úrovni by neslúžili už len nám na Zemi, ale mohli by poháňať aj misie do ďalekého vesmíru – samozrejme, len ak by bol lúč dostatočne presný na zameranie vesmírnej lode.

Share This Article
Nikdy neprestanem tvrdiť, že s vedou a technikou nezažijem aj kus zábavy. Fandím zaujímavostiam, dobrým knihám a matematike.
Leave a comment

Pridaj komentár