Minulý týždeň v piatok spoločnosť SpaceX absolvovala 18. a zároveň v tomto roku svoju poslednú misiu, ktorej cieľom bolo dopraviť na orbitu 10 satelitov spoločnosti Iridium Communications.

Na pomery SpaceX už tradičná misia ale bola predsa len zvláštnejšia. Raketa Falcon 9 sa postarala počas letu o netradičné nebeské divadlo, ktoré sa dalo vďaka ideálnym poveternostným podmienkam pozorovať v noci nad americkou Kaliforniou.

Obyvatelia tejto oblasti zo začiatku nevedeli úkaz identifikovať a okamžite sa objavili správy o UFO a ďalšie špekulácie. Zakrátko sa ale na sociálnych sieťach objavilo vysvetlenie, aj od samotného Elona Muska, že sa jednalo o prelet rakety Falcon 9.

Ešte zaujímavejšie ako vysvetlenie je doslova úžasné časozberné video, ktoré má na svedomí profesionálny fotograf menom Jesse Watson.

SpaceX
Úvodný „nástrel“ fotograf nenamieril presne © Jesse Watson

Podľa serveru The Verge žije pán Watson v arizonskej Yume, čiže má štarty rakiet spoločnosti SpaceX takpovediac na dohľad. Posledný štart rakety Falcon 9 sa však uskutočnil na leteckej základni základni Vandenberg, ktorá je od miesta bydliska fotografa vzdialená asi 400 kilometrov.

Napriek vzdialenosti fotograf hovoril o dokonalej viditeľnosti.

Jesse Watson je síce fotografom, no prelet vesmírnej rakety nikdy nesnímal a spoliehal sa iba na svoj odhad. Použil preto rovno štyri fotoaparáty, päť rôznych objektívov a pár osvedčených techník záznamu. Okrem toho si pomohol týmto softvérovým nástrojom pre fotografovanie v exteriéroch.

Jasse uznal, že bol v úvode mierne mimo záber, čo však rýchlo napravil. Výsledok je viac ako úžasný a tvorí ho 1315 fotografií z pôvodného počtu 2452 zachytených záberov. Pozrite si skvelé časozberné video.