Žeby zo sveta zvierat prichádzali aj dobré správy? Zdá sa, že je to tak. Vedci oznámili, že krásny tvor s názvom leopard snežný zrejme prešiel zo statusu „ohrozený“ na len „zraniteľný“.

Ohlásila to Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN). Hoci tento druh majestátneho zvieraťa stále čelí hrozbám pytliactva a ničeniu svojho biotopu, jeho počet sa za posledné obdobie dokázal zvýšiť, čo je priam úžasná novina. Aj napriek tomu však ešte stále nie je dôvod na oslavu.

Elegantné, krásne, no nie až tak známe a často viditeľné tvory žijú v horách strednej Ázie a po prvýkrát boli IUCN klasifikované ako ohrozené v roku 1972.  K zmene ich statusu došlo po troch rokoch procesu hodnotenia piatimi medzinárodnými expertmi.

Jedným z nich bol aj Dr. Tom McCarthy, ktorý prevádzkuje charitu pre veľké mačky Panthera. „Na to, aby sme mohli určitý druh považovať za ohrozený, musí na svete žiť menej ako 2500 dospelých jedincov s tendenciou poklesu ich množstva,“ vysvetľuje.

Do kategórie „zraniteľné“, kam patria aj snežné leopardy, sa zaraďujú také druhy, ktoré majú menej ako 10 000 chovných jedincov s poklesom ich počtu o 10% v priebehu troch generácií.

Avšak spoločnosť Snow Leopard Trust, ktorej cieľom je chrániť veľké mačkovité šelmy prostredníctvom komunitných projektov, sa proti týmto výsledkom stavia s opačným názorom a s rozhodnutím IUCN nesúhlasí.

Výskumníci zaoberajúci sa práve týmto druhom šelmy sa domnievajú, že za spomaleným poklesom druhov môžu stáť ochranárske projekty. Dokonca sa kvôli tomuto cieľu za posledné desaťročia zvýšil aj počet chránených oblastí v biotopoch snežných leopardov.

Niekoľko faktov o leopardoch snežných:

  • Zriedkavo videná mačkovitá šelma žije vo vrcholoch strednej Ázie – vrátane Himalájí a vzdialených ruských horách Altai.
  • Jeho biotop sa rozprestiera na viac ako 1,8 km2 v 12 krajinách.
  • Vedci tvrdia, že ich ohrozuje pytliactvo pre ich krásnu kožušinu, rozvíjajúca sa infraštruktúra a klimatické zmeny.
  • Zvyčajne ich nájdete vo výškach 3000 – 4500 metrov.
  • Zvyčajne lovia za úsvitu a za súmraku. Dokážu zabiť korisť, ktorá môže byť až trojnásobkom ich hmotnosti.
  • Väčšinou sa živia voľne žijúcimi zvieratami, no nepohrdnú ani hospodárskymi.
  • Ich kožuch sa mení v závislosti od ročného obdobia – v zime majú hustú bielu kožušinu, aby boli v teple a dobre maskované, ktorá sa v lete zmení na žlto-sivú a redšiu srsť.
  • Môžu dosahovať dĺžky 1 – 1,3 m a hmotnosti až 75 kilogramov. Chvost meria 80 – 100 cm. Sú zvyčajne samotári – nežijú vo svorkách ako napríklad vlci.