Európska komisia (EK) chce zaviesť daň, ktorá má zmeniť spotrebiteľské správanie. Daň sa dotkne potravín zaradených do kategórie nezdravé. O tomto návrhu sa diskutuje už dlhšiu dobu, no čoskoro by sa malo rozhodnúť, či ho EK aplikuje do praxe. Ak sa tak stane, potraviny naprieč celou Európou budú drahšie a to vrátane Slovenska. Nová daň sa totižto s veľkou pravdepodobnosťou primietne do konečných cien pre spotrebiteľov.
Podľa spravodajského portálu Teraz.sk, ktorý sa odvoláva na informácie agentúry DPA, EK predstaví návrh už čoskoro a to v polovici decembra tohto roka. Cieľom dane je motivovať ľudí, aby sa stravovali zdravšie, no táto daň rovnako pomôže naplniť rozpočet Európskej únie (EÚ). Jej účinok tak bude dvojitý.
EK chce zaviesť novú daň
Nová daň by sa týkala vysoko priemyselne spracovaných potravín, ktoré obsahujú veľa tuku, cukru a soli. A hoci ide o nezdravé potraviny, medzi mnohí spotrebiteľmi sú práve tieto produkty obľúbené. Dokument, do ktorého nahliadla agentúra DPA, však uvádza, že spotrebiteľské správanie sa má zmeniť a EK chce, aby sa ľudia začali takýmito potravinám vyhýbať.
Ako sme naznačili, Európska komisia plánuje tento návrh predstaviť do konca aktuálneho roka. Znamená to, že hlavné body návrhu sú hotové a zhodla sa na nich väčšina kompetentných. Kedy by sa však daň mala zaviesť do praxe, nateraz nie je známe.

Zmena spotrebiteľského správania
Vysoko priemyselne spracované produkty sú medzi spotrebiteľmi obľúbené, pretože často sú lacnejšie než zdravé alternatívy. Navyše, už spracované produkty spotrebitelia spravidla nemusia nijako upravovať a môžu ich hneď konzumovať, čo im šetrí čas. Mnohí, žiaľ, dajú prednosť pohodliu namiesto svojho zdravia. Aj preto EK hovorí, že chce ľudí motivovať, aby sa začali stravovať zdravšie.
Autori návrhu napísali, že celooeurópska mikrodaň by mohla udržať ceny stabilné, avšak môže viesť k zmenám v správaní spotrebiteľov. Autori dodali, že k týmto zmenám môže prísť a to bez toho, aby nová daň spôsobila neprimeranú finančnú ujmu. Z návrhu teda vyplýva, že daň bude v nižšej sadzbe.
Výroba zdravších potravín
Predstavitelia návrhu zároveň dúfajú, že po zavedení novej dane na nezdravé potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a soli budú zároveň motivovaní aj výrobcovia týchto produktov. Daň by ich mohla prinútiť, aby svoje produkty vyrábali zdravšie. Autori tiež dodávajú, že výťažok z dane by mohol byť použitý na financovane celoeurópskych programov, ktorých hlavným cieľom by bola podpora zdravého stravovania.

EK sa opiera o štatistiky
Európska komisia, ktoré chce zaviesť túto daň, vychádza z oficiálnych štatistík. Tie ukazujú, že aj kvôli konzumácii nezdravých potravín ročne umiera pomerne vysoké percento ľudí. Samozrejme, na zdravotný stav majú vplyv aj ďalšie faktory, no jednou z hlavných zložiek je životný štýl, do ktorého patrí aj strava. Podľa dostupných údajov v krajinách EÚ sú hlavnou príčinou smrti srdcovocievne ochorenia, ktorých je ročne viac ako 1,7 milióna prípadov. Ekonomická strata je každý rok vo výške viac ako 280 miliárd eur.
Návrh tvrdí, že existujú dôkazy, ktoré spájajú konzumáciu vysoko priemyselne spracovaných potravín s vyšším rizikom obezity, cukrovky a ochorení metabolizmu. Európska komisia si zároveň dala za cieľ cez rôzne iniciatívy znížiť mieru úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia do roku 2035 o 20 percent.
Okrem zavedenia dane na nezdravé potraviny EK počíta tiež s úpravou legislatívy, ktorá sa týka kontroly tabaku do roku 2027. Rovnako chce v tomto termíne zaviesť aj celoeurópsky systém hodnotenia spracovaných potravín.

