TECHBYTE.skTECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Čítaš: Slováci sa vlastnou vinou oberajú až o STOVKY eur. TOTO robíte aj vy, mali by ste prestať
Zdieľať
TECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Hľadať
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Sleduj TECHBYTE
© 2024 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.

Slováci sa vlastnou vinou oberajú až o STOVKY eur. TOTO robíte aj vy, mali by ste prestať

Slováci ročne vyhodia 100 kg jedla na osobu, najčastejšie v koši končí varené jedlo a pečivo. Plytvanie jedlom pritom stojí nemalé peniaze.

1. októbra 2025 12:26
Roman Drexler
1. októbra 2025
Zdieľať
5 min
Zdieľať
V skratke
  • Podľa štatistík sa na Slovensku ročne vyhodí v priemere 100 kilogramov potravín na obyvateľa, pričom najväčší podiel tvoria domácnosti
  • Najčastejšie sa vyhadzuje navarené jedlo (65 %), pečivo a ovocie so zeleninou
  • Najviac plytvajú ľudia vo veku od 18 do 39 rokov, najmenej naopak starší ľudia

Slováci ročne vyhodia státisíce ton potravín, pričom najväčší podiel na tomto plytvaní majú domácnosti. Plytvanie jedlom pritom nezaťažuje len peňaženky, ale aj životné prostredie. Vyplýva to z dát, ktoré prezentovala organizácia ENVI-PAK, a na ktoré upozornili Správy STVR. 

Stovky tisíc ton odpadu ročne 

Podľa posledných štatistík z roku 2021 sa na Slovensku vyhodí v priemere okolo 100 kilogramov potravinového odpadu na obyvateľa ročne. Pre štvorčlennú rodinu to môže predstavovať až 400 kilogramov za rok. 

Podľa prieskumu organizácie ENVI-PAK až 39 percent ľudí vyhadzuje jedlo raz týždenne a sedem percent dokonca každý deň. Len štvrtina opýtaných tvrdí, že plytvanie jedlom v ich domácnosti nemá miesto. Najviac podľa prieskumu plytvajú ľudia v ekonomicky najsilnejšom veku od 18 do 39 rokov, naopak, najmenej jedlom plytvajú starší ľudia. 

Varené jedlo a pečivo končia v koši najčastejšie 

Z prieskumu tiež vyplynulo, ktoré druhy potravín končia v koši najčastejšie. S veľkým náskokom vedie navarené jedlo, ktoré tvorí až 65 % potravinového odpadu. Dôvodom je podľa riaditeľky marketingu ENVI-PAK Jany Sásfaiovej to, že ľudia často navaria príliš veľké množstvo a nestihnú ho spotrebovať. 

Na druhom mieste v plytvaní sa umiestnilo pečivo a chlieb a na tretej priečke sú zelenina a ovocie. V odpade však končia aj mliečne výrobky a mäso. 

Potraviny, zdražovanie, plytvanie potravinami
Ilustr. obr. | Zdroj: Depositphotos

Dátum spotreby verzus minimálna trvanlivosť 

Jedným z dôvodov zbytočného vyhadzovania je podľa Sásfaiovej aj to, že ľudia nerozumejú rozdielu medzi „dátumom spotreby“ a „minimálnou trvanlivosťou“. 

  • Minimálna trvanlivosť sa uvádza pri trvanlivých potravinách (napr. múka, cestoviny) a výrobca ňou garantuje 100 % kvalitu do daného dátumu. Tieto potraviny sú však často bezpečné a konzumovateľné aj po tomto dátume, je len potrebné ich skontrolovať. 
  • Dátum spotreby sa naopak používa pri potravinách podliehajúcich rýchlej skaze (napr. mliečne výrobky, mäso). Po uplynutí tohto dátumu by sa už potravina konzumovať nemala. 

Prečo je plytvanie potravinami tak bežné? 

Plytvanie potravinami je v moderných spoločnostiach, vrátane tej slovenskej, mimoriadne bežným javom. Dôvody sú kombináciou zlých návykov, nedostatku plánovania a často aj nepochopenia informácií na obaloch. Našťastie, existuje množstvo jednoduchých krokov, ktoré môže každý z nás urobiť, aby objem vyhodeného jedla vo svojej domácnosti výrazne znížil. 

Jedným z hlavných dôvodov plytvania, ako ukázal aj nedávny prieskum, je zlé plánovanie a varenie nadmerného množstva jedla. Ľudia často navaria viac, ako dokážu spotrebovať, a po niekoľkých dňoch ich už zvyšky nelákajú. S tým súvisí aj impulzívne nakupovanie bez presného zoznamu, často pod vplyvom marketingových akcií.  

Neprehliadnite

Mimoriadne, Slovensko, vlajka
MIMORIADNE: Štát odklepol zákon o adresnej energopomoci. Komu prispeje na drahé energie? (+ dátum)
pozor, peniaze, dôchodok, trinásty dôchodok, daň, povinnosť, dane, asociácia
Slováci v OHROZENÍ: Blíži sa zmena, na ktorú väčšina nemá peniaze. Totálne ich položí
Mimoriadne, plyn
Štát má OBROVSKÝ problém: Energopomoc sa má ZRUŠIŤ, toto vôbec nedomyslel (čo sa deje)

V nákupných košíkoch tak končí veľa potravín, najmä čerstvého ovocia, zeleniny a pečiva, ktoré sa nestihnú skonzumovať a pokazia sa. Významným faktorom je aj časté nepochopenie rozdielu medzi „dátumom spotreby“ a „dátumom minimálnej trvanlivosti“, čo vedie k zbytočnému vyhadzovaniu jedla, ktoré je stále bezpečné na konzumáciu. 

Peniaze, bankovky, euro, príspevok, odvody, zľavy, daň, poplatky, 13. plat, konsolidácia
Ilustr. obr. | Zdroj: Depositphotos

Ako tomu zamedziť? 

Boj proti plytvaniu sa dá pritom začať jednoduchými zmenami v každodenných návykoch. Základom je plánovanie. Vytvorenie si jedálneho lístka na niekoľko dní dopredu a následné napísanie presného nákupného zoznamu je najúčinnejší spôsob, ako sa vyhnúť impulzívnym nákupom.

Obzvlášť pri čerstvých potravinách, ako je pečivo či zelenina, sa oplatí nakupovať častejšie a v menších množstvách. Doma je kľúčové správne skladovanie potravín, ktoré môže výrazne predĺžiť ich životnosť – napríklad zeleninu skladovať v chladničke a chlieb v chlebníku, nie v igelitovom vrecku. 

Je tiež dôležité naučiť sa, že „dátum minimálnej trvanlivosti“ na potravinách ako cestoviny či múka je len odporúčaním o kvalite, nie o bezpečnosti. Pred vyhodením takejto potraviny je dobré spoľahnúť sa na vlastné zmysly. Veľkým pomocníkom je aj kreativita pri varení zo zvyškov a využívanie mrazničky. Mraznička funguje ako tlačidlo „pauza“ – ak viete, že nestihnete zjesť navarené jedlo alebo chlieb, jednoducho ich zamrazte na neskôr. Týmito jednoduchými krokmi môže každá domácnosť nielen ušetriť stovky eur ročne, ale aj prispieť k ochrane životného prostredia. 

Zdieľaj tento článok
Facebook Kopírovať odkaz Vytlačiť
Predchádzajúci článok Diaľnica peniaze VEĽKÁ zmena pre diaľničné známky: Slovenských vodičov čaká prekvapenie (čo sa deje)
Ďalší článok mimoriadne, hacker, špehovanie, zákon, novela POZOR: Potvrdili MASÍVNY útok. Cieli aj na Slovákov, za noc vám vybieli účet (čo treba vedieť)

Najčítanejšie

Aktuálna správa
Vyše 20-TISÍC zamestnancov príde o prácu: Situácia sa nedá zvládnuť, firma nemá na výber
29. septembra 2025
banka, platobná karta, peniaze, Aktuálne, zmena banky
Začnite upravovať platby: OD OKTÓBRA platí nové pravidlo. Ak ho nedodržíte, peniaze nepošlete
30. septembra 2025
pozor, peniaze, dôchodok, trinásty dôchodok, daň, povinnosť, dane, asociácia
Slováci, POZOR: O pár dní ZMENIA absolútne základnú vec. Nová povinnosť sa týka všetkých (čo sa deje)
29. septembra 2025
Peniaze, príspevok
Štát vydal ZÁKON, ktorý zničí státisíce Slovákov. Mesačne zaplatia OBROVSKÚ sumu (+ čísla)
29. septembra 2025

Najnovšie články

  • POZOR: Potvrdili MASÍVNY útok. Cieli aj na Slovákov, za noc vám vybieli účet (čo treba vedieť)
  • Slováci sa vlastnou vinou oberajú až o STOVKY eur. TOTO robíte aj vy, mali by ste prestať
  • VEĽKÁ zmena pre diaľničné známky: Slovenských vodičov čaká prekvapenie (čo sa deje)
  • Štát ukázal čísla: Podaril sa mu husársky kúsok, ale z našich peňazí (+ sumy)
  • Kúpiť, alebo čakať? TOTO rozhodnutie určí osud vašich peňazí na DESIATKY rokov

Bude sa vám páčiť

POZOR, peniaze, eur, pokuta

Slováci, POZOR: Je tu nový zákon. Tisíce Slovákov z ničoho nič čelia gigantickej pokute

29. septembra 2025
Potraviny, Slovensko, peniaze

Rožok drahší o 12 centov, chleba o 15 centov: Potvrdili zdražovanie absolútneho základu, priplatia si všetci (čo sa deje)

23. septembra 2025
Aktuálne, peniaze, zdražovanie

AKTUÁLNE: Slovákov čaká ĎALSIE zdražovanie. Prepíšu ceny absolútne základných vecí, pocítime to všetci

22. septembra 2025
Peniaze, bankovky, euro

Čakajte štedrú obálku: Štát sa ľuďom chystá vyplatiť až 500 €. Tešiť sa môžu skoro všetci

22. septembra 2025

 

Spájame vedu, technológie a internetovú kultúru.

Dôležité odkazy

  • Kontakt
  • Reklama
  • O nás
  • Cookies
  • Podmienky používania

Spoj sa s nami

© 2025 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Vitaj späť!

Prihlás sa do svojho účtu

Username or Email Address
Password

Zabudol si heslo?