Pripravovaný konsolidačný balík je strašiakom pre mnohých bežných ľudí, ale aj pre etablované firmy a podnikateľov. Teraz bijú na poplach slovenskí pekári, cestovinári a cukrári. Tí tvrdia, že chlieb aj ďalšie pečivo môže zdražieť o takmer 10 percent.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) hovorí, že konsolidácia je nutná, avšak tento sektor sa podľa ich slov nevyhne citeľnému rastu nákladov. To sa následne premietne do cien pre konečných spotrebiteľov. Slováci a Slovenky si tak od budúceho roka zrejme priplatia za absolútne základné potraviny, akými sú chlieb a pečivo.
Cena chleba a pečiva porastie
Mnohí si svoj deň nevedia predstaviť bez čerstvého a voňavého chleba, prípadne iného pečiva. Zdá sa však, že tieto potraviny sa nevyhnú zdražovaniu. Ako uvádza portál denníka Pravda, SZPCC tvrdí, že najväčší vplyv na ceny výrobkov nebude mať len konsolidačný balík opatrení. Zasiahne sem aj historicky najvyšší rast minimálnej mzdy. A práve tento faktor by mohlo v roku 2026 vystreliť odbytové ceny pekárenských výrobkov smerom nahor a to takmer o desatinu.
Predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský uviedol, že zväz si uvedomuje nutnosť konsolidácie verejných financií. „Problémom sú však nezodpovedné rozhodnutia vlád z rokov 2020 až 2023, ktoré spustili dnešné zadlženie. Rast DPH na výrobky so zvýšeným obsahom soli a cukru chápeme ako súčasť tohto procesu, no štát a samosprávy musia šetriť najmä na sebe – v miliardách eur a tisícoch pracovných miest,“ podotkol Lapšanský.

Zväz dlhodobo apeluje na vládu
Zväz hovorí, že na všetky doterajšie vlády apeloval dlhodobo a prekladal aj návrhy, ktoré mohli zlepšiť podnikateľské prostredie. Pre slovenskú ekonomiku je podľa zväzu okrem iného kľúčové aj vytvorenie viacerých zdrojov. Lapšanský si myslí, že ak by štát zaviedol nefinančné kompenzácie, mohlo by sa Slovensko vyhnúť nárastu cien základných potravín. Spomenul napríklad masívnu podporu slovenských výrobkov na trhu.
Je faktom, že reťazce, ktoré pôsobia na našom trhu, predávajú vo veľkej miere zahraničné produkty. Zväz navyše dlhodobo upozorňuje pred dovozom pekárenských výrobkov zo zahraničia. Ide o mrazené polotovary, ktoré potom reťazce len dopečú v prevádzke, prípadne ich nechajú rozmraziť pri bežnej teplote.
Za zvyšovaním cien je aj zvýšenie minimálnej mzdy
SZPCC spresňuje, že za kľúčový faktor, prečo hrozí zvyšovanie cien chleba a pečiva, považuje historicky najvyššie zvýšenie minimálnej mzdy. Od januára 2026 dosiahne mzda 915 eur, čo je zvýšenie oproti aktuálnemu roku o 99 eur. Ide o 12,13-percentný medziročný nárast.
Na minimálnu mzdu sú naviazané aj príplatky za nočné, víkendové a sviatočné zmeny. A práve v pekárstve tvoria takéto zmeny viac ako štyri pätiny pracovného času. Pekári totižto často pracujú v noci, aby mali spotrebitelia ráno k dispozícii čerstvý chlieb a pečivo. SZPCC pripomenul, že tento sektor zamestnáva viac ako štvrtinu pracovníkov slovenského potravinárstva.

Postupné zvyšovanie cien chleba a pečiva
Zväz dodal, že neočakáva okamžitý nárast cien na pultoch slovenských obchodov. Lapšanský si myslí, že reťazce budú opatrené a k zvyšovaniu príde postupne. „Reťazce budú opatrné, pretože pokles kúpyschopnosti obyvateľstva by mohol odradiť spotrebiteľov a ohroziť predaj,“ dodal záverom predseda predstavenstva SZPCC.