V obci Ráztočno v okrese Prievidza bol potvrdený výskyt zriedkavého infekčného ochorenia, takzvanej Q horúčky. Informovala o tom Slovenská akadémia vied (SAV) po tom, čo niekoľko ľudí z tejto oblasti hospitalizovali koncom júla v bojnickej nemocnici so zápalom pľúc, ktorého pôvod nebol lekárom spočiatku jasný. Pár odpovedí sme sa však už dočkali, zosumarizovali ich Správy STVR.
Čo je Q horúčka a ako sa prenáša?
Q horúčka je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Coxiella burnetii. Patrí medzi zoonózy, teda choroby, ktoré sú prirodzene prenosné zo zvierat na ľudí. Najčastejšími prenášačmi sú hospodárske zvieratá, predovšetkým ovce, kozy a hovädzí dobytok.
K nákaze človeka dochádza najčastejšie vdýchnutím kontaminovaného prachu alebo aerosólov v prostredí, kde sa tieto zvieratá nachádzajú (napríklad v stajniach alebo na pastvinách). Baktérie sa vo veľkom množstve vyskytujú v placente a plodovej vode, preto je rizikový aj kontakt pri pôrodoch zvierat.
Prenos je možný aj konzumáciou nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov alebo prostredníctvom kontaminovanej vlny či sena. Najväčšie riziko nákazy tak hrozí farmárom, veterinárom a pracovníkom na bitúnkoch.

Príznaky, riziká a liečba
Približne polovica nakazených ľudí nemá žiadne príznaky. U ostatných sa ochorenie prejavuje podobne ako chrípka – náhlou horúčkou, zimnicou, bolesťami hlavy, svalov a celkovou slabosťou. Často sa k týmto príznakom pridáva aj zápal pľúc, ako sa to stalo aj v prípadoch z Ráztočna. Niektoré symptómy, napríklad únava, môžu pretrvávať dlhodobo.
Akútna forma Q horúčky sa dá úspešne liečiť pomocou antibiotík. Problém však nastáva, ak ochorenie prejde do chronickej formy (približne v 1 % prípadov), čo sa môže stať aj niekoľko rokov po nákaze. Najzávažnejšou komplikáciou je zápal vnútornej výstelky srdca (endokarditída), ktorý môže byť smrteľný. Medzi rizikové skupiny pre vznik komplikácií patria najmä tehotné ženy a ľudia so srdcovými ochoreniami.
Ako sa chrániť?
Prevencia ochorenia spočíva najmä v dodržiavaní prísnej hygieny pri kontakte s hospodárskymi zvieratami a vo vyhýbaní sa prašnému prostrediu v ich blízkosti. Pre bežnú verejnosť je najdôležitejšou ochranou konzumácia výhradne pasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov, keďže pasterizácia baktériu Coxiella burnetii spoľahlivo ničí.