Posledné dva týždne som mal tú česť stráviť používaním ROG Phone 6 Pro. Reč je o hernom smartfóne, ktorý sa vyznačuje nielen špičkovým interiérom, ale aj celkom extravagantným dizajnom. Napriek tomu však nejde o smartfón len pre hráčov. Vďaka svojím kapacitám dokáže sadnúť širokej škále používateľov, vrátane tých, ktorí hranie na smartfóne až tak neobľubujú. Poďme sa však na toto zariadenie pozrieť krok po kroku.

ASUS ROG Phone 6 Pro: Cena a dostupnosť

ASUS ROG Phone 6 Pro bol oficiálne predstavený začiatkom júla tohto roku. Jeho cena sa pohybuje okolo 1 370 eur za konfiguráciu s 18 GB operačnej pamäte a 512 GB interného úložiska.

ASUS ROG Phone 6 Pro: Špecifikácie

Displej6,78″ AMOLED
1 080 x 2 448 pixelov
165 Hz
10-bit
HDR10+
ČipsetQualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Pamäť18 GB
Úložisko512 GB
Batéria6 000 mAh
65 W drôtové nabíjanie
10 W reverzné drôtové nabíjanie
Fotoaparáty50 Mpx hlavný (f/1.9)
13 Mpx širokouhlý (f/2.2)
5 Mpx makro
12 Mpx selfie
Rozmery17,3 x 7,7 x 1,03 cm
Hmotnosť239 g
Operačný systémAndroid 12
KonektivitaWi-Fi 802.11
Bluetooth 5.2
SenzorySnímač odtlačkov prstov (pod displejom), akcelerometer, gyroskop, senzor priblíženia, kompas
Stupeň krytiaIPX4
Cenacca 1 370 eur

ASUS ROG Phone 6 Pro: Balenie

Odbaľovanie tohto smartfónu je doslova zážitkom. Zariadenie prichádza v krabici v tvare podlhovastého 6-uholníka s kopou textu a liniek. Je bielej farby, rovnako ako smartfón, ktorý nájdete v jej útrobách. Dobrou správou je, že zahŕňa aj všetko potrebné príslušenstvo, vrátane nabíjacieho kábla a adaptéra s výkonom 65 W. Nechýba dokonca ani štýlové puzdro.

ROG Phone 6 Pro

ASUS ROG Phone 6 Pro: Dizajn a konštrukcia

Dizajn je nepochybne jedným z hlavných lákadiel tohto smartfónu. ROG Phone 6 Pro už na prvý pohľad ukazuje, že nie je jedným z mnohých. Zadná strana masívneho tela, ktoré váži takmer 240 gramov, je pokrytá matným bielym plášťom. Ten, podobne ako balenie, ozdobuje kopa čiar a nápisov. Nájdeme tu však aj niečo navyše, a to foto modul a sekundárny displej v podobe ROG Vision. Tomuto displeju sa bližšie povenujem neskôr.

Predná strana je taktiež celkom nekonvenčná, predovšetkým pri pohľade na ostatné vlajkové lode. Obrovský displej je ohraničený tenkými rámikmi, s výnimkou spodnej a vrchnej časti. V týchto oblastiach sú rámiky o čosi hrubšie, konkrétne kvôli lepšiemu úchopu počas hrania. Vrchný rámik v sebe ukrýva selfie objektív a celkom silný a kvalitný reproduktor.

Hrany zariadenia sú vyhradené pre hlavné tlačidlo, tlačidlá na ovládanie hlasitosti, slot pre SIM kartu a dokonca aj 3,5 mm jack pre slúchadlá. Vášniví hráči si tak môžu s ROG Phone 6 Pro užiť to najkvalitnejšie audio s nulovou odozvou, čo sa môže hodiť napríklad pri hraní intenzívnych strieľačiek.

Okrem uvedených fyzických tlačidiel konštrukcia zahŕňa dvojicu tlačidiel s názvom Air Triggers. Tieto tlačidlá reagujú na tlak (stlačenie konštrukcie) a slúžia napríklad na rýchle prepínanie herných režimov. Správanie týchto tlačidiel, ako aj ich citlivosť, si môžete prispôsobiť podľa vlastného vkusu. Aj o tomto si však povieme až trochu neskôr.

Ďalšou zaujímavosťou je prítomnosť hneď dvoch USB-C portov. Jeden je umiestnený na spodnej, druhý zase na bočnej hrane. Prečo? Pre komfort. Keď hráte, väčšinou máte telefón v horizontálnej polohe. V takomto prípade môže byť nabíjanie cez port na spodnej hrane celkom nepohodlné. A presne preto je tu druhý port, ktorý je umiestnený na bočnej hrane, teda presne medzi vašimi rukami.

ROG Phone 6 Pro
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

ASUS ROG Phone 6 Pro: Displej

ROG Phone 6 Pro je vybavený 6,78-palcovým displejom s rozlíšením 1 080 x 2 448 pixelov, vďaka čomu sa môže zákazník tešiť na vždy nádherne ostrý obraz, a to nielen v hrách, ale aj mimo nich. Poteší aj podpora pre obnovovaciu frekvenciu 165 Hz, čo znamená, že displej dokáže spracovať a vyprodukovať až 165 snímok za sekundu.

Medzi ďalšie hlavné črty displeja patrí technológia AMOLED, ktorá sa stará o špičkovú reprodukciu farieb, vrátane tých najtmavších odtieňov. A keď už sme pri tých farbách, nemôžem zabudnúť na 10-bitovú farebnú hĺbku.

To znamená, že dokáže zobraziť 1 024 farieb z každej farby RGB spektra (červenej, zelenej a modrej), teda dokopy až 1,07 miliardy farieb. Väčšina displejov ponúka 8-bitovú farebnú hĺbku, čiže dokážu z každej farby RGB spektra zobraziť len 256 odtieňov (dokopy 16,77 milióna farieb).

Displeju zakomponovanom do ROG Phone 6 Pro nemám veľmi čo vytknúť. Azda jediným, a ani to nie zrovna veľkým mínusom, je vrchná hranica svietivosti. Tá je v porovnaní s konkurenciou celkom nízka (1 200 nitov). Osobne som s viditeľnosťou obsahu na obrazovke nemal najmenší problém, či už vo vnútri alebo vonku. Treba však poznamenať, že som smartfón testoval v období, kedy sa slnko na oblohe objavovalo len zriedka.

ROG Phone 6 Pro
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

ASUS ROG Phone 6 Pro: Fotoaparáty

Nakoľko sa ROG Phone 6 Pro zaraďuje do segmentu herných smartfónov, treba očakávať, že kvalita fotoaparátov nie je na špičkovej úrovni. Rovnako však nemôžem povedať, že by bola zlá či podpriemerná. Osobne by som ju zaradil niekde medzi priemer.

Zadná strana zariadenia je domovom pre tri snímače, a to 50 Mpx hlavný objektív s clonou f/1.9, 13 Mpx ultraširokouhlý senzor s clonou f/2.2 a 5 Mpx makro snímač. Predná strana poskytuje útočisko jednému selfie objektívu s rozlíšením 12 Mpx.

Hlavný snímač produkuje celkom kvalitné a ostré snímky, pričom veľmi nezaostáva ani v oblasti kalibrácie farieb. Síce nie sú najdetailnejšie, na zdieľanie s priateľmi a iné bežné účely postačia bez problémov. Snímač sa dokonca pýši aj veľmi precíznym a rýchlym zaostrovaním, čo nie je vždy záruka, ako aj bleskovým postprodukčným procesom, hoci pod tento aspekt sa podpisuje hlavne čipset.

Čo napríklad taký zoom? Ten je k dispozícii, no zrejme ho veľmi nevyužijete, aspoň nie na veľké vzdialenosti. 2-násobné priblíženie je ešte fajn, no pri vyšších úrovniach kvalita snímok rapídne klesá. Pri maximálnom priblížení výstupy vyzerajú ako trošku lepšia olejomaľba.

Veľmi milo ma však prekvapil ultraširokouhlý senzor. Snímky, ktoré produkuje, sú prekvapivo ostré, no potešilo ma najmä to, že som sa pri prepínaní medzi hlavným a ultraširokouhlým senzorom nestretol ani len s náznakom color-shiftingu (zmeny farieb). Pri tomto objektíve výrobca odviedol veľmi dobrý kus práce.

Aj selfie objektív si plní svoju úlohu poctivo. Pochváliť musím predovšetkým spoľahlivé oddeľovanie snímaného objektu (osoby) od pozadia, a to aj v štandardnom režime. Celkom chvályhodne si vedel poradiť aj s končekmi vlasov.

Portrétový režim je na tom trochu horšie. Pozadie síce rozmaže, no má menší problém s určovaním, čo má a čo nemá ostať v popredí. Ako môžete vidieť na snímkach nižšie, časť okuliarov, kapucne a ľavého ucha sa vytráca do pozadia. Nezvládol ani ohraničenie vlasov.

Napokon tu máme režim makro fotografie. Aj ten by som označil za viac-menej priemerný. Po kvalitatívnej stránke veľmi neosloví, no podobne ako pri hlavnom snímači, musím pochváliť rýchlosť a spoľahlivosť zaostrovania.

Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

ASUS ROG Phone 6 Pro: Výkon

ROG Phone 6 Pro poháňa špičkový procesor Snapdragon 8+ Gen 1 od Qualcommu, čo sa pretavuje do bleskovej rýchlosti a responzívnosti, nech už je reč o akejkoľvek záťaži. Zariadenie si bez akýchkoľvek kompromisov poradí aj s náročným multitaskingom, na čom sa okrem procesora podieľa aj objemná operačná pamäť s kapacitou až 18 GB.

Je to však až gaming, pri ktorom naplno uvedomíte, čo držíte za stroj. V tomto ohľade som si na testovanie vybral dva známe tituly, a to Diablo Immortal a Genshin Impact.

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše – smartfón si v prostredí oboch hier viedol bravúrne. Čo sa týka Diablo Immortal, akonáhle som si vytvoril postavu, zamieril som do nastavení a vymaxoval všetky dostupné nastavenia, vrátane grafiky a snímkovania. Výsledok? ROG Phone 6 Pro fičal ako hodinky. Snímkovanie takmer nikdy nekleslo pod nastavenú hranicu, dokonca ani pri intenzívnych bojoch s väčším objemom vizuálnych efektov.

Inak tomu nebolo ani v prípade titulu Genshin Impact, ktorý sa všeobecne považuje za akýsi benchmark pri testovaní herných smartfónov. Hoci ide o náročnú hru, ROG Phone 6 Pro ju bez problémov rozbehal na najvyšších nastaveniach. Ventilátory boli trochu hlučné, no ani pri dlhších herných sedeniach som nezaznamenal akékoľvek výkyvy, byť to teplota zariadenia či plynulosť hry.

Inými slovami, ROG Phone 6 Pro je mašina, ktorá si poradí aj s náročnejšími hrami. Procesor si poctivo plní svoje povinnosti a zariadeniu dodáva ten najvyšší výkon, vďaka čomu si môžete vaše obľúbené tituly vychutnať, bez akýchkoľvek zábran a kompromisov.

ROG Phone 6 Pro
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

ASUS ROG Phone 6 Pro: Softvér

Keď už sme pri gamingu, poďme sa rovno povenovať aj softvéru. Tieto dve oblasti totiž pri ROG Phone 6 Pro úzko súvisia.

Čo sa týka používateľského rozhrania, to prichádza v dvoch podobách. Na výber máte medzi tradičným zobrazením, ktoré môžete vidieť na iných zariadeniach s čistým Androidom, a hráčskym zobrazením, ktoré upravuje vizuál ikon a animáciu pozadia.

Hlavnou súčasťou rozhrania zabudovaného do ROG Phone 6 Pro je aplikácia Armoury Crate, ktorá plní úlohu informačného a riadiaceho centra. Nájdete tu informácie o využití operačnej pamäte, voľnom mieste v úložisku, teplote zariadenia, ako aj o frekvencii procesora a grafického čipu. V prostredí Armoury Crate máte ďalej možnosť prepínať medzi troma hernými režimami, a to:

  • Režim X – poskytuje najvyšší výkon pre hranie
  • Dynamický – optimalizuje výkon na každodenné používanie
  • Ultra odolné – maximalizuje úsporu batérie

Každý z týchto režimov upravuje citlivosť dotyku, výkon systému, obnovovaciu frekvenciu, vylepšenie siete a výdrž batérie. Nastavené hodnoty môžete v prípade potreby upravovať podľa vlastných preferencií.

V Armoury Crate sa nachádza aj sekcia ROG Vision, v ktorej máte možnosť nastaviť správanie sekundárneho displeja umiestneného na zadnej strane. Tento displej dokáže informovať o rôznych dianiach, ako je napríklad prichádzajúci hovor či stav nabíjania.

Osobne som sekundárny displej veľmi nevyužíval, nakoľko som ho takmer nikdy nemal na očiach. Pri používaní smartfónu sa pozerám na prednú stranu, nie na zadnú. V opačnom prípade mávam zariadenie vždy položené displejom hore, nie nadol. Nechce sa mi totiž riskovať škrabance. Ak však patríte medzi fanúšikov takýchto vychytávok, ROG Phone 6 Pro vás iste poteší.

V neposlednom rade tu máme prekrytie v hrách, ktoré sa v prípade ROG Phone 6 Pro volá Herný džin. V zásade ide o panel, ktorý vyvoláte potiahnutím z ľavého alebo pravého horného rohu obrazovky smerom ku stredu. Prostredníctvom tohto panelu si môžete prispôsobiť obnovovaciu frekvenciu, vypnúť notifikácie pre hovory a správy či spustiť nahrávanie obrazovky. Okrem toho ponúka možnosť prepínania medzi dostupnými hernými režimami, ktoré som opísal vyššie.

ASUS ROG Phone 6 Pro: Príslušenstvo

Pre maximalizovanie potenciálu, ktorý ROG Phone 6 Pro ponúka, si môžete zadovážiť niekoľko šikovných gadgetov, ktoré posunú používateľský zážitok na ešte vyššiu úroveň. Osobne som mal k dispozícií chladič AeroActive Cooler 6 a gamepad ROG Kunai 3.

AeroActive Cooler 6 je skvelou pomôckou, ktorú môžete využiť pri dlhšom hraní náročných titulov, ako je napríklad vyššie spomenutý Genshin Impact. Tento chladič za použitia umelej inteligencie a výkonného ventilátora dokáže znížiť systémovú teplotu až o 25 °C, čo rozhodne nie je málo. Chladič sa k zariadeniu pripája cez USB-C port na bočnej hrane. Samozrejme, chladiču nechýba ani RGB podsvietenie.

ROG Kunai 3 je gamepad, ktorými si môžete spestriť hranie vašich obľúbených titulov. Používať ho môžete dvomi spôsobmi, a to buď ako klasický gamepad, alebo ako konzolu – ovládač rozdelíte na dve časti a pripevníte k pravej a ľavej strane špeciálneho rámu, do ktorého následne vtesnáte smartfón. Výsledkom je formát, ktorý pripomína Nintendo Switch či Steam Deck.

ROG Phone 6 Pro
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

ASUS ROG Phone 6 Pro: Batéria

Na záver recenzie tu máme batériu. Tá v interiéri ROG Phone 6 Pro ponúka kapacitu 6 000 mAh a podporuje 65 W drôtové a 10 W reverzné nabíjanie. Žiaľ, podpora pre bezdrôtové nabíjanie chýba.

Pri tak ohromnej kapacite a energeticky efektívnom čipe nemožno očakávať nič iné, než prvotriednu výdrž. Zariadenie mi pri bežnom používaní, ktoré pozostávalo z občasného sledovania videí, odpisovania na správy, surfovania po sociálnych sieťach a občas aj nejakého toho hrania, pohodlne vydržalo vyše dňa, niekedy aj takmer dva dni. Ak však máte v pláne niekoľkohodinové herné sedenie, treba rátať s podstatne kratšou výdržou, najmä ak používate Režim X.

Našťastie je vždy k dispozícii podpora pre bleskové 65 W nabíjanie, ktoré dokáže obnoviť batériu do plnej kapacity za približne 45 minút.

ROG Phone 6 Pro
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

ASUS ROG Phone 6 Pro: Záver

Tento smartfón ma naozaj oslovil. Dizajn je síce extravagantný a na verejnosti dokáže pritiahnuť nežiadanú pozornosť, dá sa naňho zvyknúť. Koniec koncov, ako som už spomenul vyššie, dizajn vždy bol, je a aj bude subjektívny.

Najviac ma pri používaní tohto smartfónu tešil špičkový výkon, vysoko kvalitný displej, dlhá výdrž batérie a plejáda funkcií. Azda jediné, v čom ROG Phone 6 Pro zaostáva, sú fotoaparáty. Tie rozhodne nie sú hodné ceny prevyšujúcej 1 300 eur. No na druhú stranu, herný smartfón si nekupujete pre kvalitné fotky. Kupujete si ho hlavne pre to, aby ste si mohli naplno vychutnať svoje obľúbené hry.