Počas posledných niekoľko týždňov som mal tú česť stráviť s Lenovo Legion 5 Pro. Reč je o top-end hernom notebooku, ktorý poteší nielen solídnou a štýlovou konštrukciou, ale aj vysoko kvalitným displejom či špičkovým výkonom. V tejto recenzii sa vám pokúsim zosumarizovať všetky moje pocity a postrehy, ktoré vám môžu pomôcť v rozhodovaní, či je tento notebook práve pre vás vhodnou voľbou.

Lenovo Legion 5 Pro: Cena a dostupnosť

Lenovo Legion 5 Pro je u nás k dostaniu prostredníctvom viacerých maloobchodných reťazcov. Do svojej ponuky ho zaradila aj Alza, a to s cenou 1 439 € za variant s AMD Ryzen 7 5800H a NVIDIA GeForce RTX 3070.

Lenovo Legion 5 Pro: Špecifikácia

Operačný systémWindows 10 Pro (s možnosťou aktualizácie na Windows 11)
ProcesorAMD Ryzen 7 5800H
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 3070
Displej16″ IPS (2 560 x 1 600)
165 Hz
100 % sRGB
Dolby Vision
500 nitov
Pamäť16 GB DDR4
Úložisko1 000 GB SSD
I/O porty2x USB-C
1x HDMI 2.1
4x USB-A 3.2 Gen 1
DisplayPort
Webkamera1 280 x 720 (HD)
KonektivitaWi-Fi 6
Bluetooth 5.1
Batéria80 Wh (4-článková)
AC adaptér300 W
Váha2,49 kg
Rozmery356 x 26,85 x 264,2 mm
Cena1 439 €
Lenovo Legion 5 Pro
Zdroj: Lenovo

Lenovo Legion 5 Pro: Dizajn a konštrukcia

Lenovo Legion 5 Pro je doposiaľ jedným z najlepšie vyhotovených notebookov, aké som kedy testoval. Jeho telo už na prvý pohľad (a dotyk) pôsobí solídne, čo je pri hernom notebooku vždy veľké plus. Do veľkej miery sa pod to podpisujú nielen jeho väčšie rozmery, ale aj citeľná hmotnosť, ktorá dosahuje takmer 2,5 kg. Tá je na moje pomery trochu vyššia, no dá sa na ňu zvyknúť.

Spodná časť notebooku je hrubá, aby dokázala ponúknuť dostatok priestoru pre všetky špičkové komponenty. Dostatok miesta bol však vyhradený aj pre veľké otvory, ktoré efektívne odvádzajú teplo vyprodukované počas prevádzky. Potešilo ma, že nie sú nijak invazívne, nakoľko sa nachádzajú na miestach, ktoré neodvádzajú teplý vzduch smerom k rukám používateľa.

Pochváliť musím aj umiestnenie portov. Tie sa nachádzajú na zadnej hrane, čo uľahčí prácu fanúšikom precízneho “cable manažmentu”.

Po vyklopení veka s podsvieteným logom sa používateľovi naskytne pohľad na veľkú, avšak ergonomicky rozloženú klávesnicu, ktorá zahŕňa aj numerickú časť. Žiaľ, na adresu touchpadu veľa pekných slov nemám, nakoľko často neragoval presne. Časom moja frustrácia narástla natoľko, že som sa ho rozhodol vypnúť.

Rámy okolo displeja sú celkom tenké, no stále ponechávajú dostatok miesta pre veľký nápis “LEGION” v spodnej časti a okrúhlu webkameru v tej vrchnej, ktorej kvalitu by som zaradil do centra priemeru.

Lenovo Legion 5 Pro
Zdroj: Lenovo

Lenovo Legion 5 Pro: Displej

Pri displeji takmer nemám čo vytknúť, keďže mu vôbec nič nechýbalo. Obraz je vďaka vysokému rozlíšeniu 2 560 x 1 600 pixelov nádherne ostrý a vďaka obnovovacej frekvencii 165 Hz aj elegantne plynulý. Za celú dobu testovania som sa nestretol ani s malým náznakom ghostingu, čo je vždy veľké plus. Vyzdvihnúť musím aj vysokú kapacitu svietivosti, vďaka ktorej je používanie notebooku pohodlné aj v silnejšie osvetlených miestnostiach.

Displej je však vynikajúcim spoločníkom aj pri iných bežných aktivitách vrátane práce s dokumentami. Vďaka vysokému počtu pixelov možno rátať s kvalitným vykresľovaním aj tých najdrobnejších písmen a obrázkov, takže na svoje si prídu aj tí, ktorí počítač potrebujú nielen na hranie, ale aj zamestnanie alebo štúdium.

Lenovo Legion 5 Pro: Výkon

Keďže Legion 5 Pro poháňa procesor AMD Ryzen 7 5800H, je zrejmé, že v oblasti výkonu netreba očakávať nič iné, než špičku. Reakcie sú bleskové, v hrách i mimo nich. Taktiež treba poznamenať, že procesory Intel produkujú o čosi menej tepla ako konkurenčné čipy Ryzen, čo sa podpisuje pod mierne nižší prevádzkový hluk.

A to isté platí aj pre grafiku. Lenovo do tejto úlohy postavilo čip NVIDIA GeForce RTX 3070, ktorý ponúka dostatok šťavy pre vysoké a spoľahlivé snímkovanie aj pri náročnejších herných tituloch. Osobne som kapacity grafickej karty (a procesora) testoval v prostredí piatich známych titulov, a to Counter-Strike: Global Offensive, Elden Ring, God of War, Battlefield 2042 a Assassin’s Creed: Origins.

CS:GO notebooku nerobilo žiadny problém. Výkon nepoľavil ani po niekoľkých hodinách hrania, pričom snímkovanie sa vždy držalo v rozmedzí od 190 do 270 FPS pri maximálnych grafických nastaveniach a plnom rozlíšení.

Čo sa týka Elden Ring, pri tejto hre je snímkovanie štandardne limitované na 60 FPS. Potešilo ma však, že notebook takmer nikdy nesklesol pod túto hranicu, dokonca ani v rozľahlých oblastiach preplnených kopou vizuálnych efektov na spracovanie. Palec hore.

Lenovo Legion 5 Pro
Zdroj: Lenovo

Tretím pánom na holenie bol God of War, titul, ktorý na PC dorazil začiatkom tohto roka. V tomto prípade už notebook dostal trochu zabrať. Pri najvyšších grafických nastaveniach a plnom rozlíšení sa snímkovanie pohybovalo okolo 50 až 80 FPS. Tieto hodnoty však vždy dokáže navýšiť aktivácia technológie DLSS, ktorá je špecifická pre grafické karty NVIDIA RTX. Vysvetlenie funkcionality DLSS nájdete na konci tejto sekcie.

Silným záťažovým testom bol aj Battlefield 2042. Avšak napriek vysokým požiadavkám, pre ktoré je táto hra známa, si notebook viedol priam bravúrne. Snímkovanie drvivú väčšinu času dosahovalo približne 90 až 130 FPS, v závislosti od mapy a počtu hráčov v okolí.

Napokon tu máme Assassin’s Creed: Origins, čo je síce staršia hra, no aj dnes dokáže potrápiť viaceré silnejšie zostavy. Dobrá správa – Legion 5 Pro nesklamal ani v tomto prípade. Obraz bol vždy plynulý, predovšetkým vďaka skutočnosti, že snímkovanie len zriedka kleslo pod 100 až 110 FPS.

Obecne som bol s výkonom notebooku v hrách veľmi spokojný. Nezhody nemal ani s jedným titulom, ktoré som na ňom vyskúšal, hoci niektoré mu dali zabrať citeľne viac ako ostatné. Tak či onak, nemám sa vôbec na čo sťažovať.

Čo je to DLSS?

Pre tých, ktorí nevedia, čo je to DLSS a ako táto technológia funguje, v tejto vsuvke sa vám ju pokúsim vysvetliť.

DLSS, čiže Deep Learning Supersampling, je optimalizácia, ktorej úlohou je zvýšiť výkon v hrách za cenu kvality. Inými slovami, jej účelom je tzv. upscaling z nižšieho rozlíšenia.

O podstate upscalingu viac-menej hovorí samotný názov. Laicky podané – chápať ho možno ako filter, ktorý transformuje nižšie rozlíšenie na vyššie. Dôležitú prácu pri efektívnom DLSS odvádza umelá inteligencia.

V stručnosti, DLSS zvyšuje výkon, respektíve plynulosť hry, čo sa odráža na kvalite grafiky. Technológia býva v hrách dostupná v niekoľkých režimoch. Čím silnejšie DLSS, tým nižšia kvalita obrazu. Preto som ju zväčša nastavoval na vyvážený režim, pri ktorom bol prínos pre výkon obrovský a strata na vizuále veľmi mierna.

Lenovo Legion 5 Pro: Batéria

Batéria s kapacitou 80 Wh ponúka pomerne dlhú výdrž. V priemere mi notebook na jedno nabitie vydržal približne 6 až 8 hodín.

Samozrejme, presná doba, za ktorú sa batéria vybije, závisí od viacerých faktorov. Avšak treba poznamenať, že takmer vždy budete chcieť mať notebook zapojený do siete, nakoľko inak z neho neviete vymačkať všetky jeho kapacity. Hranie na batérii je veľmi obmedzené, ba až nepohodlné a rozhodne ho neodporúčam, ak teda nie je iná cesta.

Lenovo Legion 5 Pro
Zdroj: Lenovo

Lenovo Legion 5 Pro: Softvér

Lenovo Legion 5 Pro na rozdiel od mnohých iných herných notebookov neponúka extra veľa vlastného softvéru. To mi však vôbec neprekážalo. V zásade som na notebooku používal len funkciu herných režimov, ktorú je možné ovládať prostredníctvom klávesovej skratky Fn + Q. K dispozícii sú celkovo tri režimy, a to tichý režim, štandardný režim a režim maximálneho výkonu.

Čo sa týka stability a spoľahlivosti, notebook s Windows 11 fungoval bez akýchkoľvek problémov. Nestretol som sa so žiadnymi chaotickými reakciami, spomalením či zamŕzaním. Všetko jednoducho fungovalo tak, ako má.

Lenovo Legion 5 Pro: Záver

Aby som to zosumarizoval, Lenovo Legion 5 Pro je skutočne výborný herný notebook, ktorý poteší laických i náročnejších hráčov. Poradí si azda s akýmkoľvek titulom, ktorý na ňom rozbehnete, a to bez akýchkoľvek väčších kompromisov.

Čas, ktorý som s týmto notebookom strávil, som si náramne užil. Výkon, displej, konštrukcia – to všetko nemôžem ohodnotiť inak, ako pozitívne. Najviac ma asi sklamal nespoľahlivý touchpad, ktorý ma svojimi chybami miestami dokázal vytočiť. Avšak touchpad všeobecne nepatrí medzi najpoužívanejšie súčasti herných notebookov, preto to neberiem ako neprehliadnuteľné mínus.

Ak sa teda obzeráte po kvalitnom hernom notebooku a nevadia vám väčšie rozmery a vyššia hmotnosť, Lenovo Legion 5 Pro vám môžem s kľudným srdcom odporučiť. Za tú cenu to naozaj stojí.