Google vytvoril repliku vzácnej pamiatky, ktorú zničili teroristi. Prepožičia ju múzeu

Marek Urban
Foto: rekrei.org

Spoločnosť Google nadviazala spoluprácu s inštitúciami Historic England a Imperial War Museum, v rámci ktorej londýnskemu múzeu požičia pri príležitosti výstavy „Culture Under Attack“ repliku vzácnej kultúrnej pamiatky. Informuje o tom server The Next Web.

Výstava sa zameriava na pamiatky a artefakty, ktoré boli zničené počas vojny. Google múzeu požičia repliku Leva z Mosulu, ktorú experti vytlačili na 3D tlačiarni. Vzácne vyobrazenie zničili teroristi z ISIS ešte v roku 2015, kedy vyplienili múzeum v irackom meste Mosul.

Pôvodné dielo pochádzalo z obdobia starobylej Asýrie a vzniknúť malo približne 860 rokov pred našim letopočtom. Lev v pradávnej minulosti zdobil vstup do chrámu v historickom irackom meste Nimrud, ktorý bol zasvätený bohyni Ištar.

lev z mosulu
Foto: Google Arts & Culture

V múzeu v Mosule bol lev vystavený len od roku 2014. Rok na to bol zničený spolu s ostatnými, tisícročia starými pamiatkami, ktoré teroristi likvidovali vŕtačkami, výbušninami alebo jednoducho – hrubou silou.

kulturna pamiatka
Foto: dailymail.co.uk

Vzácne kultúrne pamiatky nevyhovovali ideológii fanatických islamistov, ktorí chceli takýmto spôsobom zničiť dôkazy o iných náboženstvách a histórii. UNESCO označilo konanie teroristov za najbrutálnejšie a systematické.

Modernými technológiami vytvorená verná replika Leva z Mosulu bude v londýnskom Imperial War Museum vystavená od 5. júla do 5. januára 2020. Ak týmto smerom vaše budúce cesty nepovedú, nevadí.

Prostredníctvom projektu Google Arts & Culture sa na Leva z Mosulu môžete pozrieť hneď teraz, cez obrazovku vášho smartfónu alebo počítača. Stačí kliknúť SEM.

Follow:
IT-čkár na voľnej nohe sledujúci zaujímavé technológie. Rád čítam, píšem, fotím a občas si dlhšie pospím.
Leave a comment

Pridaj komentár