Teraz pre vás máme jeden na piatkovú diskusiu pri pive. Najnovšia štúdia totiž poukázala na to, že ľudia, ktorí pravidelne pijú malé až stredné množstvo alkoholu trpia cukrovkou menej než úplní abstinenti. Autori výskumu vychádzali z dát získaných z Danish Health Examination Survey.

Odborníci pritom z výsledkov vylúčili každého, kto už cukrovku mal, bol na začiatku štúdie tehotný alebo neposkytol informácie o svojom prístupe k pitiu alkoholu. Nakoniec teda pracovali so vzorkou 28 704 mužov a 41 847 žien, u ktorých sledovali či v priebehu približne piatich rokov dostali cukrovku.

Ako je možné vidieť v grafoch nižšie, najväčšie riziko vzniku cukrovky hrozilo abstinentom. Z ľudí, ktorí sa priznali k požívaniu alkoholických nápojov na tom boli najlepšie tí, ktorí ho pijú priebežne po malých dávkach a nie nárazovo. Keď to prenesieme do reálnych čísel, u mužov to týždenne vychádza na 14 pohárikov, u žien zas 9.

Je samozrejme dôležité, o aký alkohol ide. Najlepšie dopadlo víno, pri mužoch však s nižším rizikom vzniku cukrovky spájajú aj pivo. Zaujímavé je, že ženám môže škodiť časté pitie liehovín (7 a viac pohárikov týždenne), mužom takéto množstvo nevadí.

Výsledky sa s najväčšou pravdepodobnosťou týkajú cukrovky II. typu, pretože sú platné aj pri odčítaní všetkých osôb starších ako 40 rokov.

Pochopiteľne, nadmerná konzumácia alkoholu vášmu telu vôbec neprospieva ani nesvedčí. Ak to však nepreháňate, môžete si pomôcť obísť zákerné ochorenia medzi ktoré cukrovka nepochybne patrí.