Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) v gastrosektore malo priniesť lacnejšie jedlo. Opak je však pravdou, pretože jedlo je čoraz drahšie. Ako uvádza spravodajský portál TA3, ceny v reštauráciách aj stravovacích zariadeniach išli hore a v raste dokonca prekonali tempo celkovej inflácie.
Na túto situáciu upozornili analytici z Inštitútu finančnej politiky (IFP). Ako uviedli v príspevku na sociálnej sieti, v gastrosektore sa menila sadzba DPH viackrát. Napríklad v roku 2022 platila len jednotná základná sadzba vo výške 20 percent. Začiatkom roka 2023 vláda zaviedla zníženú sadzbu z 20 na 10 percent. V tom čase išlo o dočasné opatrenie v trvaní troch mesiacov, ktoré bolo reakciou na pandémiu COVID-19. Potom sa však táto sadzba stala trvalou.
Jedlo lacnejšie nie je
Ako pokračovali analytici z IFP, v roku 2025 došlo k ďalším zmenám. Sadzba pre jedlo sa znížila z 10 na 5 percent. Avšak, napriek opakovanému znižovaniu DPH sa tento efekt nepremietol do praxe a Slováci to nepocítili vo svojich peňaženkách. Práve naopak, ceny v gastrosektore rástli a jedlo bolo drahšie. Dokonca tieto ceny rástli rýchlejšie než celková úroveň cien.
„Od začiatku roka 2025 sa ceny zvýšili o 7,6 percenta, pričom medziročne v septembri až o 9,4 percenta. Gastrosektor sa tak zaradil medzi najrýchlejšie zdražujúce služby, napriek tomu, že podlieha zníženej DPH,“ uviedol Inštitút finančnej politiky.

Tri rôzne sadzby
Ako upozornili odborníci, kým v roku 2022 platila v gastrosektore len základná sadzba DPH vo výške 20 percent, dnes sa uplatňujú tri rôzne sadzby. Pre jedlo je to 5 percent, pre nealkoholické nápoje 19 percent a pre alkoholické nápoje až 23 percent. Rozdiely sú rovnako pri donáške. Ak si dáte jedlo priamo v reštaurácii, vzťahuje sa naň sadzba vo výške 5 percent DPH. Ak si zvolíte donášku, tu je sadzba až 19 percent.
Negatívny dopad na ceny
Ako sme naznačili, hoci má gastrosektor nižšie dane, ceny za jedlo sú vyššie. Sľuby o lacnejšom jedle tak zostali len na papieri. Roztrieštenosť daňového systému je navyše podľa IFP administratívnou záťažou pre podnikateľov. Zároveň ale rozširuje priestor pre daňovú optimalizáciu alebo obchádzanie pravidiel.
Niektoré stravovacie prevádzky účtujú jedlo s rovnakou sadzbou a to bez ohľadu na to, či zákazník zje jedlo v zariadení alebo si ho zoberie so sebou osobne či cez donášku.
Zvýšená daňová medzera
Podľa slov IFP gastrosektor dlhodobo patrí medzi odvetvia so zvýšenou daňovou medzerou. Čiže s vysokým rozdielom medzi tým, čo by podľa zákona mal vybrať štát a tým, čo aj naozaj vyberie. Výsledkom je spomínaná situácia a síce, že štát znížil dane, no spotrebitelia platia za jedlo aj tak viac.
„Zníženie DPH v gastrosektore sa stalo učebnicovým príkladom, že úľavy na daniach sa nemusia automaticky premietnuť do nižších cien. Často sa len „stratia“ v maržiach podnikov, ktoré využívajú situáciu na kompenzáciu vlastných nákladov alebo zvýšenie zisku,“ doplnil záverom portál TA3.
