Pestovatelia mali spočiatku obavy o úrodu a očakávali, že tento rok bude úroda priemerná. Napokon sa to nenaplnilo, ale práve naopak – pestovatelia hovoria o rekordnej žatve. Aj napriek tomu tvrdia, že sa to nepremietne do cien na pultoch slovenských obchodov.
Navzdory rekordnej žatve by tak Slováci nemali očakávať nižšie ceny pečiva, pretože do cenotvorby vstupujú aj mnohé iné faktory. Chlieb či rožky teda budeme kupovať naďalej za ceny, ktoré sú v obchodoch aktuálne platné.
Obavy o úrodu sa nepotvrdili
Ako uvádza spravodajský portál STVR, prvotné obavy pestovateľov sa nepotvrdili. Tí totižto začiatkom leta hovorili o priemernej úrode, no dnes hlásia rekordnú žatvu. Počasie prispelo k dobrým výsledkom a dokonca aj k rekordom.
Podľa Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností (ZVKSOS) tohtoročná žatva prekoná päťročné rekordy. Odhadom sa v tomto roku vyprodukuje až 2,36 milióna ton obilnín a olejovín. Napriek týmto skvelým čísla to Slováci nepocítia vo svojich peňaženkách. Ceny v obchodoch sa nebudú hýbať smerom nadol.
Obilninám sa darilo, hoci spočiatku to vyzeralo tak, že počasie k nim nebude milosrdné. Napokon sa pestovatelia môžu tešiť zo žatvy, ktorá je lepšia než za uplynulé roky. Pestovateľov pozitívne prekvapilo obdobie zberu pred dažďami aj z kvalitatívneho hľadiska. Doplnili, že dažde úradu v istej miere ovplyvnili a bude tu pokles, avšak nie taký výrazný. Myslí si to predseda revíznej komisie ZVKSOS Jozef Rebro. Pred žatvou je totižto lepšie suché počasie, aby neklesla kvalita.

Pečivo nebude lacnejšie
V dôsledku obáv sa hovorilo, že pečivo môže postupne zdražovať. Vzhľadom na to, že tieto obavy sa nepotvrdili, Slováci by mohli očakávať pravý opak – zlacňovanie pečiva. To však podľa odborníkov nie je reálne. Aj keď vo všeobecnosti platí, že čím viac produktov je na trhu, tým je nižšia cena, tu vstupujú do hry aj iné faktory. Pri slovenskej pšenici to platí dvojnásobne.
Predseda zväzu obilnín hovorí, že dostatok obilnín automaticky neznamená, že pečivo na Slovensku zlacnie. Pri výrobe pekárenských výrobkov vstupujú do výslednej ceny aj ďalšie náklady, ako sú napríklad vyššie mzdy zamestnancov pekární, transakčná daň alebo ceny energií.
„Či bude chlieb lacnejší alebo nie, to vám neviem povedať. Cenu finálneho produktu tvoria aj iné položky, ktoré stále väčším a väčším percentom vstupujú do váhy hodnoty celého produktu,“ povedal pre STVR predseda ZVKSOS Ondrej Fačkovec.
Živočíšnej výrobe sa darilo menej
Obilniny si viedli nadpriemerne, no to isté sa nedá povedať o živočíšnej výrobe. Tá podľa odborníkov na Slovensku dlhodobo klesá. Napríklad pri hovädzom dobytku zaznamenali medzi rokmi 2023 a 2024 pokles o takmer 30-tisíc kusov. V tomto roku do hry navyše vstúpila nákaza slintačky a krívačky, ktorá zasiahla viaceré slovenské chovy a spôsobila miliónové škody.
Chovatelia však predpokladajú, že v budúcnosti sa niektoré chovy obnovia. Myslia si, že niektoré chovy sa dokonca zväčšia, ale nečakajú masívny nárast, ktorý by Slováci nejako extra pocítili. Pokles ale nie je len pri hovädzom dobytku, hlásia ho tiež chovatelia hydiny. Podľa dostupných údajov klesol medziročne počet nosníc o 20 percent. Slováci by preto nemali v obchodoch očakávať ani nižšie ceny mäsa či mäsových výrobkov.