TECHBYTE.skTECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Čítaš: Neandertálci ohromili vedcov: Dve blízke jaskyne používali, dve úplne odlišné metódy spracovania mäsa
Zdieľať
TECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Hľadať
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Sleduj TECHBYTE
© 2024 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.

Neandertálci ohromili vedcov: Dve blízke jaskyne používali, dve úplne odlišné metódy spracovania mäsa

Neandertálci v dvoch jaskyniach prišli na rôzne spôsoby spracovania koristi.

17. júla 2025 15:32
Lukáš Zachar
17. júla 2025
Zdieľať
2 min
Zdieľať

Vedci dospeli k záveru, že neandertálci obývajúci dve blízke jaskyne v severnom Izraeli pred 50 000 až 60 000 rokmi mali rozdielne potravinové postupy pri spracovaní koristi. Skúmaním rezov na kostiach ulovenej zveri zistili, že štýly spracovania mäsa sa medzi dvoma lokalitami výrazne líšili, a to napriek tomu, že skupiny používali rovnaké nástroje a lovili rovnakú zver.

Rozdiely medzi Amud a Kebara

Jaskyne Amud a Kebara, vzdialené od seba len 70 kilometrov, slúžili neandertálcom ako zimné útočiská, pričom po sebe zanechali pozostatky ohnísk, nástrojov, pohrebísk a zvyškov zvieracej koristi. Obe skupiny sa spoliehali najmä na gazely a daniele. Rozbory ukázali, že neandertálci v Kebare lovili väčšiu zver, ktorú nosili do jaskyne na spracovanie, zatiaľ čo v Amude sa sústredili viac na menšiu korisť a zanechali po sebe až 40 % spálených kostí, ktoré bývajú často fragmentované. Na druhej strane, v Kebare bolo spálených len 9 % kostí a menej výrazne poškodených.

Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Detailne preskúmané kosti poukázali na odlišný prístup ku spracovaniu ulovenej zveri. Rezné stopy na kostiach z Amudu boli hustejšie a menej lineárne ako tie z Kebary. Vedci dodali, že tieto rozdiely nemožno vysvetliť typom nástrojov, dostupnými zdrojmi ani rozdielmi v zručnosti lovcov.

Možné dôvody rozdielov

Najpravdepodobnejším vysvetlením je, že neandertálci v Amude zrejme pred spracovaním sušili mäso alebo ho nechávali rozkladať, podobne ako moderní mäsiari, ktorí mäso nechávajú „dozrieť“. Sťažené spracovanie staršieho mäsa by mohlo vysvetliť intenzívnejšie rezné stopy na ich kostiach. V Kebare mohlo k rozdielom prispieť aj odlišné rozdelenie úloh či väčší počet osôb zapojených do spracovania jednej koristi.

Výskumníci upozorňujú, že fragmentácia kostí môže občas obmedzovať rozsah interpretácií. Na ďalších výskumoch, vrátane laboratórnych experimentov a porovnávacích analýz, by mohli vedci lepšie porozumieť kultúrnym praktikám pri spracovaní potravy a možno raz zrekonštruovať aj samotné „neandertálske recepty“.

Výsledky naznačujú, že rozdiely vo vzorcoch rezov sú tradičné a mohli byť odovzdávané medzi členmi daných skupín prostredníctvom sociálneho učenia. To vnáša ďalší dôkaz o kultúrnej rôznorodosti neandertálcov, ktorá presahovala základnú úroveň prežitia.

Zdieľaj tento článok
Facebook Kopírovať odkaz Vytlačiť
Predchádzajúci článok Aktuálna správa AKTUÁLNE: Prichádza zlom vo volebnom práve. Vláda chce zaviesť dolnú vekovú hranicu od 16 rokov
Ďalší článok AI, umelá inteligencia Odborníci varujú: AI pohltí väčšinu elektriny. Pomôže nám len jediná vec

Najčítanejšie

Platobná karta, mimoriadne
UŽ PLATNÉ: Najväčšia slovenská banka zvýšila dôležitý poplatok o 50 €. Drahšie sú aj základné služby (CENNÍK)
1. septembra 2025
peniaze, fond, euro, bankovky, minimálna mzda, penzia, príspevok
Štát ľuďom oznamuje, že zruší ich dôchodok: Nepáči sa mu, že reagujú tak, ako by nemali
2. septembra 2025
Operátor, TV, aktuálne, televízia
Operátor urobil nečakaný krok: TIETO TV stanice dá Slovákom zadarmo
2. septembra 2025
Peniaze, ceny, štát, zdražovanie, príspevok, povinnosti, úspory, ušetriť, štipendium, inflácia, DPH, bankrot, konsolidácia, preplatok, príplatky
Slováci sa potešia: Na účet im „cinkne“ štedrá suma: Stačí vyplniť jediné tlačivo, skoro nikto o tom nevie
2. septembra 2025

Najnovšie články

  • POZOR: Na trhu sa objavil produkt, ktorý má doma každý. Hrozí zásah elektrickým prúdom
  • NECHUTNÉ správanie: Po TOMTO dostal zamestnanec okamžitú výpoveď (VIDEO + čo sa stalo)
  • MIMORIADNE: Udreli PLNOU silou. Štát si s novým útokom nevie dať rady, ľuďom radí, nech sú pripravení
  • STVR robí DRSNÉ čistky: Po 7 rokoch s okamžitou platnosťou končí obľúbená relácia
  • Vodiči, POZOR: Zlodeji majú nový trik a za pár sekúnd vám z auta ukradnú TENTO diel

Bude sa vám páčiť

Potraviny, supermarket, ceny potravín, potravina

Zákazníci ušetria pri nákupe až POLOVICU. Tieto špecializované obchody sa stávajú trendom

14. mája 2025
Peniaze, ceny, štát, zdražovanie, príspevok, povinnosti, úspory, ušetriť, štipendium, inflácia, DPH, bankrot, konsolidácia, preplatok, príplatky

Prichádza ďalšie ZDRAŽOVANIE: Slováci sa opäť musia zmieriť s vyššími cenami (čo sa deje)

8. mája 2025
potraviny, pozor, falšované potraviny, nevyhovujúci výrobok, syry, SOI

POZOR: Na pultoch slovenských obchodov sa objavilo nebezpečné mäso. TOTO nekonzumujte!

28. apríla 2025
Aktuálna správa

Kuracie mäso pestované v laboratóriu je realitou. Čoskoro sa nám môže dostať na tanier

22. apríla 2025

 

Spájame vedu, technológie a internetovú kultúru.

Dôležité odkazy

  • Kontakt
  • Reklama
  • O nás
  • Cookies
  • Podmienky používania

Spoj sa s nami

© 2025 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Vitaj späť!

Prihlás sa do svojho účtu

Username or Email Address
Password

Zabudol si heslo?