Slováci by si mali pri nákupoch potravín dávať pozor. Ako informovali odborníci, mnohé z bežných a obľúbených potravín sa falšujú. Na nekalé praktiky niektorých výrobcov tak doplatí samotný spotrebiteľ.
Pozornosť treba zbystriť najmä pri mede, víne, oleji alebo kečupe. Podozrivým signálom je príliš nízka cena alebo nekvalitný obal. Problém je nielen v tom, že spotrebiteľ zaplatí vyššiu sumu za nekvalitný produkt, ktorý sa prezentuje ako prémiový. Hrozia aj zdravotné riziká, pretože falšované potraviny môžu obsahovať toxické látky.
Falšované potraviny v slovenských obchodoch
Tieto potraviny sa, žiaľ, nevyhýbajú ani slovenským obchodom. A hoci kontroly sú prísne, občas prekĺznu na pulty našich reťazcov. Napríklad namiesto medu sa môže dostať zákazníkovi do rúk cukrový sirup, ktorý sa však za med vydáva. Podobne je to aj s panenským olivovým olejom. Tu falšovatelia často primiešajú zmes rôznych obyčajných olejov. Lacné víno sa zas predáva ako drahé a podobne. Na spotrebiteľov číha v obchodoch naozaj mnoho nástrah.
Potvrdzujú to aj nedávne čísla. Europol a Interpol počas minulého roka odhalili falšované výrobky na pultoch európskych obchodov v hodnote 91 miliónov eur. Ako uvádza spravodajský portál STVR, polícia najčastejšie zadržala falšované liehoviny a vína. Takéto falšované vína sa na trhu predávajú za ceny o 30 percent vyššie, než je ich reálna hodnota.

Víno sa falšuje od nepamäti
Ako dodali vinári, nejde o novú praktiku, pretože víno sa falšuje od nepamäti. V súčastnosti je celý proces ešte jednoduchší. Stačí pridať pár kvapiek arómy, prípadne rôzne konzervanty a podobne a z lacného vína máte zrazu „drahé víno“. Falšovatelia dokážu ľahkým spôsobom „vyrobiť“ z nearomatickej odrody Veltín „prémiový“ Savignon, čo oveľa drahšie víno.
Rovnako sa falšuje pôvod vín, pričom najviac sa falšujú francúzske vína. A práve tieto sa často dostávajú na slovenský trh. Slovenskí vinári sa snažia proti týmto nekalým praktikám bojovať podrobnou etiketou. Na ňu uvedú pôvod hrozna aj pôvod vína, aby zákazník vedel, odkiaľ víno pochádza.
Falšujú sa aj mnohé iné potraviny
Odborníci upozornili, že na Slovensku sa falšujú aj iné potraviny. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky (ŠVPS SR) zachytili pri kontrolách viacero falšovaných produktov. Napríklad olivový olej, ktorý výrobca označí ako jednodruhový. Rozbor pritom odhalí, že ide o zmes rôznych olejov. Podobne je to aj pri marmeládach, v ktorých nesedí pomer ovocnej zložky.
Problémový je aj med. Falšovatelia nahradia pravý med napríklad zmesou cukrového sirupu. Prípadne med zafarbia rôznymi farbivami, aby vyzeral ako horský med. Podvodníci chcú takto viac zarobiť a podľa odborníkov sa takýchto podvodov vyskytuje čoraz viac.
Pozor na škodlivé látky
Inšpektori spozorovali v obchodoch aj falšované kečupy. Podvodníci sem namiesto paradajkového pretlaku pridajú viac jablčnej drene. Následne tento výrobok doplnia o cukor, farbivo, arómy a konzervanty. Takto vizuálne aj chuťovo oklamú spotrebiteľov.
Problémom je aj ďalší fakt, na ktorý upozornili odborníci. Tieto falšované výrobky môžu byť kvôli obsahu potenciálne nebezpečných látok zdraviu škodlivé. Nachádzajú sa v nich látky ako napríklad ortuť, metanol alebo toxické pesticídy. Spotrebitelia by preto mali zvážiť, čo a kde nakupujú. Príliš nízke ceny sú prvotným znakom, že produkt môže byť falšovaný.
Okrem falšovaných produktov sa raz za čas na pulty našich obchodov dostanú aj výrobky, ktoré obsahujú nebezpečné baktérie. Príkladom je tento produkt, ktorý sa aktuálne sťahuje z trhu, a informovali sme vás o ňom v tomto článku.