TECHBYTE.skTECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Čítaš: Kuracie mäso pestované v laboratóriu je realitou. Čoskoro sa nám môže dostať na tanier
Zdieľať
TECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Hľadať
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Sleduj TECHBYTE
© 2024 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.

Kuracie mäso pestované v laboratóriu je realitou. Čoskoro sa nám môže dostať na tanier

Vedcom sa podarilo vypestovať kuracie mäso, ktoré svojou štruktúrou pripomína klasické mäso. Časom by sa mohlo stať udržateľnou alternatívou.

22. apríla 2025 9:45
Lucia Bihuncová
22. apríla 2025
Zdieľať
3 min
Zdieľať
V skratke
  • Technológia, ktorú vedci použili pri kultivácii mäsa, má širšie použitie
  • Autor tvrdí, že sa dá použiť aj v regeneratívnej medicíne alebo v biorobotike
  • Vedcov čaká ešte niekoľko výziev, napríklad zlepšiť chuť mäsa

Vedci v laboratóriu vypestovali mäso, ktoré má štruktúru celého mäsa a je na prvý pohľad takmer na nerozoznanie od reálneho mäsa. Kúsky vypestovaného kuracieho mäsa sa tak možno čoskoro dostanú aj na naše taniere.

Ako informuje portál Phys.org, vedcom sa to podarilo vďaka bioreaktoru, ktorý napodobňuje obehový systém. Ten môže dodávať vypestovanému mäsu živiny a kyslík. Umelé tkanivo sa tak stáva niečím, čo vyzerá ako reálne mäso. Vedci takýmto spôsobom vyprodukovali viac ako 10 gramov kuracieho svalu na kultiváciu mäsa. O výsledkoch informoval aj Trends in Biotechnology.

Neprehliadnite

Slovensko, potraviny, nakupovanie, porovnávač cien, rast cien
TÁTO potravina extrémne zdražila: Slováci za ňu budú VÝRAZNE viac platiť aj v budúcnosti (prečo)
potraviny, pozor, falšované potraviny, nevyhovujúci výrobok, syry, SOI
POZOR: Zo všetkých slovenských predajní sťahujú TENTO obľúbený výrobok. Je nebezpečný!
Ilustračný obrázok
Vedci vytvorili umelý roh nosorožca. Chcú obmedziť zabíjanie zvierat

Vypestované kuracie mäso

Hlavný autor štúdie Shoji Takeuchi z tokijskej univerzity (University of Tokyo) povedal, že ich štúdia predstavuje škálovateľnú stratégiu a preukázala, že je možné produkovať celé krájané kultivované mäso. Nápomocný im bol perfúzny bioreaktor s dutými vláknami. Tento systém podľa jeho slov umožňuje distribúciu buniek, zarovnanie aj kontraktilitu a celkové zlepšenie vlastností, ktoré súvisia s potravinami. Ide o alternatívnu, ktorá sa môže osvedčiť nielen pri výrobe potravín, ale aj na regeneratívnu medicínu, testovanie liekov alebo biohybrdinú robotiku.

Vedci použili polopriepustné duté vlákna, ktoré napodobňujú krvné cievy v ich schopnosti dodávať živiny do tkanív. Takeuchi si myslí, že kultivované mäso môže v budúcnosti predstavovať udržateľnú etickú alternatívu ku konvenčnému mäsu. Napriek prvotnému úspechu čakajú vedcov ďalšie výzvy. Vedec priznal, že replikácia textúry a chuti mäsa je naďalej náročná. Podotkol, že ich technológia umožňuje výrobu štruktúrovaného mäsa so zlepšenou textúrou a chuťou, čo potenciálne urýchľuje jeho komerčnú životaschopnosť. Doplnil, že okrem potravín môže táto platforma ovplyvniť aj regeneratívnu medicínu a mäkkú robotiku, využitie je teda mnohostrannejšie.

vypestované kuracie mäso
Zdroj: Phys.org

Ďalšie výzvy pre vedcov

Autor štúdie uvádza, že budúci výskum potrebuje odhaliť, aké sú dlhodobé účinky perfúzie na kvalitu tkaniva. Nutné je tiež zlepšiť mechanické vlastnosti a štrukturálnu integritu tkaniva, aby lepšie napodobňovalo vlastnosti prirodzeného svalového tkaniva. Takeuchi podotkol, že prekonali výzvu dosiahnuť perfúziu cez hrubé tkanivá a to usporiadaním dutých vlákien s presnosťou na mikroúrovni. Medzi zostávajúcimi výzvami je napríklad zlepšenie dodávania kyslíka do väčších tkanív, automatizácia odstraňovania vlákien a prechod na materiály, ktoré sú bezpečné pre potraviny.

Zdieľaj tento článok
Facebook Kopírovať odkaz Vytlačiť
Predchádzajúci článok Auto, e-shop, kúpa, mimoriadne Deje sa PRESNE to, čo sme nechceli: Automobilka, ktorá vyrába aj na Slovensku, chce presunúť časť výroby do USA
Ďalší článok elektromobily EÚ je nešťastná: Nemáme kde nabíjať elektromobily, chýba 2,2 milióna nabíjacích staníc

Najčítanejšie

POZOR, podvod, Slovensko, peniaze
POZOR na nový zákon: Štátni kontrolóri vám môžu NASILU vstúpiť domov, udeľujú pokuty
10. novembra 2025
Mimoriadne, Slovensko, vláda, štát, zákon, legislatíva, novela, zákaz, posudky
Štát odklepol ZMENU, ktorá nikoho nepoteší: Budete mu POVINNE platiť aj počas choroby (+ dátum)
9. novembra 2025
Peniaze, príspevok
Zavedú NOVÚ 15 % daň: Platiť ju bude obrovská skupina Slovákov
9. novembra 2025
Gmail
AKTUÁLNE: Potvrdili OBROVSKÝ útok. Ľuďom začali odporúčať, aby boli pripravení na najhoršie
10. novembra 2025

Najnovšie články

  • AKTUÁLNE: Operátori ZADARMO rozdávajú prémiové TV. Tieto môžete pozerať už teraz! (PREHĽAD)
  • Slováci sú zúfalí: Štát nedodržal slovo, potvrdili zdražovanie až o 50 % (+ prehľad)
  • Vodiči, POZOR: Za túto maličkú chybu dostali STOVKY Slovákov pokutu 240 €
  • Veľká zmena od 1. januára 2026: Veľkej časti Slovákov „cinkne“ na účet viac peňazí (+ sumy)
  • Odborníci varujú pred temnou budúcnosťou: ZÁKLADNÝ poplatok stúpol o 43 %, lepšie to už nebude

Bude sa vám páčiť

Slovensko, peniaze, konsolidácia, dane, poistenie

Slovákom sľubovali, že TOTO bude lacnejšie. Pravdou je ale opak (prečo je to tak)

11. novembra 2025
Potraviny, supermarket, ceny potravín, potravina

TÚTO obľúbenú potravinu v slovenských obchodoch už nenájdete. Alternatíva je drahšia

8. novembra 2025
potraviny, pozor, falšované potraviny, nevyhovujúci výrobok, syry, SOI

Hygienici nariadili IHNEĎ stiahnuť TÚTO potravinu z trhu. Predával ju známy reťazec

5. novembra 2025
vianočné pečivo, vianočné koláče

Hrozí, že budú vianočné koláče luxusom? TÁTO surovina extrémne zdražela (čo čakať)

4. novembra 2025

 

Spájame vedu, technológie a internetovú kultúru.

Dôležité odkazy

  • Kontakt
  • Reklama
  • O nás
  • Cookies
  • Podmienky používania

Spoj sa s nami

Viac z nášho portfólia

© 2025 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Vitaj späť!

Prihlás sa do svojho účtu

Username or Email Address
Password

Zabudol si heslo?