TECHBYTE.skTECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Čítaš: Kuracie mäso pestované v laboratóriu je realitou. Čoskoro sa nám môže dostať na tanier
Zdieľať
TECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Hľadať
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Sleduj TECHBYTE
© 2024 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.

Kuracie mäso pestované v laboratóriu je realitou. Čoskoro sa nám môže dostať na tanier

Vedcom sa podarilo vypestovať kuracie mäso, ktoré svojou štruktúrou pripomína klasické mäso. Časom by sa mohlo stať udržateľnou alternatívou.

22. apríla 2025 9:45
Lucia Bihuncová
22. apríla 2025
Zdieľať
3 min
Zdieľať
V skratke
  • Technológia, ktorú vedci použili pri kultivácii mäsa, má širšie použitie
  • Autor tvrdí, že sa dá použiť aj v regeneratívnej medicíne alebo v biorobotike
  • Vedcov čaká ešte niekoľko výziev, napríklad zlepšiť chuť mäsa

Vedci v laboratóriu vypestovali mäso, ktoré má štruktúru celého mäsa a je na prvý pohľad takmer na nerozoznanie od reálneho mäsa. Kúsky vypestovaného kuracieho mäsa sa tak možno čoskoro dostanú aj na naše taniere.

Ako informuje portál Phys.org, vedcom sa to podarilo vďaka bioreaktoru, ktorý napodobňuje obehový systém. Ten môže dodávať vypestovanému mäsu živiny a kyslík. Umelé tkanivo sa tak stáva niečím, čo vyzerá ako reálne mäso. Vedci takýmto spôsobom vyprodukovali viac ako 10 gramov kuracieho svalu na kultiváciu mäsa. O výsledkoch informoval aj Trends in Biotechnology.

Neprehliadnite

Slovensko, potraviny, nakupovanie, porovnávač cien, rast cien
POZOR: Zlá správa pre Slovákov. Mimoriadne obľúbená komodita zdražie až o 50 PERCENT (čo sa deje)
Potraviny, Slovensko, peniaze, porovnávač cien, Slováci
KONEČNE: Táto obľúbená potravina Slovákov trhala cenové rekordy. Teraz zlacnie
Biedronka
JE TO OFICIÁLNE: Biedronka potvrdila termín otvorenia. TOTO je deň a miesto prvej predajne

Vypestované kuracie mäso

Hlavný autor štúdie Shoji Takeuchi z tokijskej univerzity (University of Tokyo) povedal, že ich štúdia predstavuje škálovateľnú stratégiu a preukázala, že je možné produkovať celé krájané kultivované mäso. Nápomocný im bol perfúzny bioreaktor s dutými vláknami. Tento systém podľa jeho slov umožňuje distribúciu buniek, zarovnanie aj kontraktilitu a celkové zlepšenie vlastností, ktoré súvisia s potravinami. Ide o alternatívnu, ktorá sa môže osvedčiť nielen pri výrobe potravín, ale aj na regeneratívnu medicínu, testovanie liekov alebo biohybrdinú robotiku.

Vedci použili polopriepustné duté vlákna, ktoré napodobňujú krvné cievy v ich schopnosti dodávať živiny do tkanív. Takeuchi si myslí, že kultivované mäso môže v budúcnosti predstavovať udržateľnú etickú alternatívu ku konvenčnému mäsu. Napriek prvotnému úspechu čakajú vedcov ďalšie výzvy. Vedec priznal, že replikácia textúry a chuti mäsa je naďalej náročná. Podotkol, že ich technológia umožňuje výrobu štruktúrovaného mäsa so zlepšenou textúrou a chuťou, čo potenciálne urýchľuje jeho komerčnú životaschopnosť. Doplnil, že okrem potravín môže táto platforma ovplyvniť aj regeneratívnu medicínu a mäkkú robotiku, využitie je teda mnohostrannejšie.

vypestované kuracie mäso
Zdroj: Phys.org

Ďalšie výzvy pre vedcov

Autor štúdie uvádza, že budúci výskum potrebuje odhaliť, aké sú dlhodobé účinky perfúzie na kvalitu tkaniva. Nutné je tiež zlepšiť mechanické vlastnosti a štrukturálnu integritu tkaniva, aby lepšie napodobňovalo vlastnosti prirodzeného svalového tkaniva. Takeuchi podotkol, že prekonali výzvu dosiahnuť perfúziu cez hrubé tkanivá a to usporiadaním dutých vlákien s presnosťou na mikroúrovni. Medzi zostávajúcimi výzvami je napríklad zlepšenie dodávania kyslíka do väčších tkanív, automatizácia odstraňovania vlákien a prechod na materiály, ktoré sú bezpečné pre potraviny.

Zdieľaj tento článok
Facebook Kopírovať odkaz Vytlačiť
Predchádzajúci článok Auto, e-shop, kúpa, mimoriadne Deje sa PRESNE to, čo sme nechceli: Automobilka, ktorá vyrába aj na Slovensku, chce presunúť časť výroby do USA
Ďalší článok elektromobily EÚ je nešťastná: Nemáme kde nabíjať elektromobily, chýba 2,2 milióna nabíjacích staníc

Najčítanejšie

Mimoriadne
KONIEC je tu: Po 10 rokoch aj Slovákom zrušia extrémne dôležitú vec (platné 14. októbra)
15. septembra 2025
Mimoriadne
AKTUÁLNE: Brutálny útok bol silnejší, než si mysleli. Mnohí Slováci sa dozvedeli zlú správu (čo sa deje)
16. septembra 2025
Auto, e-shop, kúpa, mimoriadne
POZOR: Spustili nový typ STK. Je OBROVSKÝM postrachom vodičov (čo je nové)
16. septembra 2025
Peniaze, štát, daň, konsolidácia, odvody
Slováci, poponáhľajte sa: Do konca roka si môžete dať od štátu vyplatiť TÚTO dávku
15. septembra 2025

Najnovšie články

  • Máte Spotify zadarmo? Máme skvelú správu. KONČÍ jedno z najväčších obmedzení
  • Parkujete, zarábate: Auto vám vygeneruje peniaze, keď ho nebudete používať (ako to funguje)
  • EÚ ide trestať ľudí: Ak máte takéto auto, pripravte sa, budete platiť viac
  • MIMORIADNE: Slovenská banka na 27 hodín obmedzí, aj VYPNE služby. Týka sa to aj bankomatov
  • POZOR: Na Slovensku spustili PRÍSNE kontroly. Mnohí budú musieť platiť

Bude sa vám páčiť

Mimoriadne, peniaze, štát, zákon, DPH, transakčná daň, pokuta

Odborníci sú zhrození: Konsolidácia negatívne ovplyvní aj pacientov. Na TOTO sa musia pripraviť

17. septembra 2025
Peniaze, štát, životné minimum, euromince, hotovosť

PRVÉ PREPOČTY: O koľko reálne zdražie džem, sušienky a ďalšie potraviny po zmene DPH?

15. septembra 2025
Aktuálna správa

Obľúbená služba Slovákov je v ohrození. Hrozia protesty aj meškanie objednávok (čo sa deje)

15. septembra 2025
Aktuálne, Slovensko, štát

MIMORIADNE: Urýchlene si skontrolujte chladničky. Odhalili nebezpečný výrobok plný olova (+ foto)

13. septembra 2025

 

Spájame vedu, technológie a internetovú kultúru.

Dôležité odkazy

  • Kontakt
  • Reklama
  • O nás
  • Cookies
  • Podmienky používania

Spoj sa s nami

© 2025 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Vitaj späť!

Prihlás sa do svojho účtu

Username or Email Address
Password

Zabudol si heslo?