Ak sa obzeráte po kvalitnej hororovej hre, ktorou by ste si skrátili prvé jarné večery, mám pre vás jeden skvelý tip. Koncom minulého roka debutoval titul s názvom The Callisto Protocol, ktorý možno poňať ako plnohodnotný spin-off legendárnej série Dead Space, nakoľko pochádza od tých istých tvorcov. Je však aspoň rovnako záživný, pútavý a hororový? Nielen na túto otázku sa vám pokúsim odpovedať v recenzii nižšie.

Hernú sekciu prináša ROG

rog logo 1
Zdroj: ROG

The Callisto Protocol: Systémové požiadavky

MinimálneOdporúčané
OSWindows 10Windows 10/11
ProcesorIntel Core i5-8400/AMD Ryzen 5 2600Intel Core i7-8700/AMD Ryzen 5 3600
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1060/AMD Radeon RX 580NVIDIA GeForce GTX 1070/AMD Radeon RX 5700
RAM8 GB16 GB
Úložisko75 GB75 GB
Podľa systemrequirementslab.com

The Callisto Protocol: Úvod do deja

Príbeh hry sa odohráva v roku 2320 na jednom z mesiacov planéty Jupiter, Callisto. Hráči sa postavia do hlavnej úlohy, ktorú zohráva postava menom Jacob Lee. Menší “fun fact” – túto postavu stvárňuje herec Josh Duhamel, ktorého môžete poznať napríklad z filmovej ságy Transformers.

Úvodné minúty zahŕňajú prevažne ukážky. Jacob je spolu so svojím kopilotom na vesmírnej lodi, ktorá nešťastnou náhodou havaruje. Loď narazí do nehostinného povrchu mesiaca Callisto. Túto tragédiu prežije však len jeden – Jacob.

Ten je následne nájdený záchrannými zložkami, avšak namiesto pomoci sa dočká väzenia. A práve tu sa to všetko zvrtne. Krátko po uvrhnutí do cely sa väčšina ostatných väzňov kvôli záhadnej infekcii začne meniť na nechutné príšery. Celá väznica sa ponorí do chaosu, z ktorého sa Jacob musí dostať.

Cesta to je tŕnistá, náročná aj strašidelná. No vďaka všetkým týmto prvkom je najmä záživná a zábavná.

the callisto protocol 15
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

The Callisto Protocol: Hrateľnosť

Nakoľko je The Callisto Protocol produktom tvorcov Dead Space, hry toho majú veľa spoločného. No azda tou najväčšou podobnosťou je unikátny formát pohľadu z tretej osoby. Postava sa nenachádza v strede obrazovky, ale na jej okraji.

Radšej gamepad

Čo sa týka ovládania, ak máte doma gamepad, odporúčam vám ho použiť. Ovládanie prostredníctvom klávesnice a myši je možné, no vie byť celkom komplikované. Inými slovami, niektoré klávesové skratky vedia potrápiť. No na druhú stranu, dá sa to zvládnuť, ak tomu dáte trochu času a trpezlivosti. Myslím si však, že hranie na gamepade bude pre väčšinu oveľa pohodlnejšie.

the callisto protocol 43

Súboje sú o načasovaní

Ďalej sa trochu povenujem combatu. Na rozdiel od Dead Space, boje v The Callisto Protocol sú založené na systéme, v ktorom sú dôležité len dve veci – útočenie a uhýbanie. Na začiatku (a v podstate väčšinu) hry útočíte zbraňou na blízko, pričom neskôr si môžete pomôcť aj strelnými zbraňami. Čo sa týka uhýbania, to treba vždy správne načasovať v súlade s útokmi nepriateľa alebo nepriateľov. Na klávesnici k tomuto úkonu slúžia klávesy “A” a “D”, na gamepade zase ľavá páčka.

The Callisto Protocol nie je jednou z tých hier, kde sa s bohatým arzenálom vrhnete na hordy nepriateľov. Práve naopak, väčšinou sa budete snažiť o zneškodniť nepriateľov jedného po druhom. Samozrejme, štýl hrania sa do veľkej miery odvíja od zvolenej náročnosti. Tá prichádza v troch úrovniach – nízka, stredná, vysoká.

the callisto protocol 26

Oblek ako estetický doplnok

Späť k podobnostiam s Dead Space, aj v The Callisto Protocol si na seba nasadíte špeciálny oblek. Trochu ma však sklamal jeho dizajn, ako aj to, že si ho nemožno v priebehu hry vylepšovať. Taktiež treba poznamenať, že na jeho získanie si chvíľu počkáte (opäť v závislosti od toho, na akej náročnosti hráte). Konkrétne sa k nemu dostanete v kapitole Habitat, teda približne v polovici hry.

Hoci mi to nerobí radosť, skritizovať musím aj inventár. Ten má na začiatku značne obmedzenú kapacitu, a teda musíte dôkladne zvážiť, čo si doň uložíte a naopak. Neskôr si ho síce môžete rozšíriť o ďalšie sloty, no aj tak to nie je žiadna sláva.

Vylepšovať môžete, no nie všetko

Oblek si síce vylepšovať nemôžete, no môžete si vylepšovať iné veci, ako napríklad vašu zbraň na blízko, strelnú zbraň či špeciálnu rukavicu, ktorá vám umožňuje priťahovať či odhadzovať nepriateľov. Vylepšenia je možné vykonávať pri určených termináloch, na ktoré budete priebežne narážať. Nie sú však zadarmo. Každé vylepšenie stojí určitý počet kreditov, ktoré získavate z truhiel, mŕtvych nepriateľov (tým, že ich rozdupete) alebo ich, s trochou šťastia, nájdete pohodené na zemi.

the callisto protocol 41
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Treba aj premýšľať

Na záver tejto sekcie musím hru pochváliť za to, že obsahuje zopár častí, pri ktorých je potrebné aj trochu premýšľať. S komplexnými hádankami nerátajte, no tu a tam sa objaví miestnosť, z ktorej sa dostanete len tak, že zapojíte trochu logického myslenia. A to naozaj oceňujem.

The Callisto Protocol: Grafika

Ako ste zrejme vyčítali zo systémových požiadaviek, The Callisto Protocol nepatrí medzi najnáročnejšie hry na trhu. Rozbehnú ju aj slabšie zostavy, hoci nie zrovna na tých najvyšších grafických nastaveniach.

Napriek tomu však hra vyzerá parádne. Osobne som ju testoval na vysokých grafických nastaveniach. A musím uznať, tvorcovia si dali naozaj záležať. Herný svet má vynikajúce osvetlenie, ktoré pridáva na hororovej atmosfére, rovnako ako prepracované tiene. Vývojári sa poctivo vyšantili aj na textúrach a detailoch nepriateľov, ktorí pôsobia priam hrôzostrašne, nielen ako kopa neidentifikovateľnej hmoty.

A pre tých najnáročnejších – áno, hra podporuje ray-tracing.

The Calisto Protocol: Hororové prvky

The Callisto Protocol je veľmi netradičná, no stále veľmi schopná hororovka. Opiera sa predovšetkým o atmosféru – na každom kroku máte strach, či na vás niečo nevyskočí. A občas sa tak aj stane, čo pri zhasnutých svetlách a s kvalitnými slúchadlami na hlave dokáže poriadne nakopnúť srdcový tep.

Pomerne strašidelné sú však aj niektoré súboje, a to najmä vtedy, keď sa na vás rúti obrovské monštrum s pahýľmi až po zem a vy neviete, či máte najskôr útočiť, pokúsiť sa uhnúť alebo vziať nohy na ramená.

Taktiež ma potešilo, že nie vždy je najlepšou taktikou bojovať. V určitých častiach hry sa musíte okolo nepriateľov preplaziť, čo vie byť taktiež veľmi intenzívne a napínavé. Asi to je preto, lebo v prípade odhalenia vám hrozí istá smrť.

Dá sa povedať, že z hľadiska strašidelnosti hre nič nechýba. Má skvelú atmosféru, napínavé sekcie, ako aj všetkým známe “jumpscary”. A ak toto všetko ešte skombinujeme s najvyššou dostupnou náročnosťou, máte zarobené na poriadny zážitok.

the callisto protocol 51
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

The Calisto Protocol: Na čom som testoval?

The Callisto Protocol som testoval na hernom notebooku ROG Flow X16. Zariadenie sa pýši špičkovým procesorom AMD Ryzen 9 6800HS, grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti (8GB), 32 GB RAM a 1 TB interného úložiska. Prvotriedne kapacity interných komponentov vizualizuje špičkový 16-palcový displej s rozlíšením 2 560 x 1 600 pixelov, obnovovacou frekvenciou 165 Hz a 100-percentným pokrytím DCI-P3.

Ako som už spomenul vyššie, hru som si vychutnával na vysokých detailoch, pri ktorých sa snímkovanie väčšinu času pohybovalo v rozmedzí od 60 do 90 FPS, v závislosti od prostredia a počtu nepriateľov a efektov. Cítil som, že notebook miestami dostával zabrať, a to najmä kvôli hlučnosti ventilátorov, ako aj teplote zariadenia, ktorá sa šplhala k 90 °C. Aj napriek tomu si však myslím, že to zvládol priam bravúrne.

rog flow x16 1
Zdroj: ROG

The Callisto Protocol: Verdikt

Hra ma naozaj bavila. Áno, nájdu sa určité veci, ktoré musím hre musím vytknúť, no aj tak ten čas, ktorý som za ňou strávil, hodnotím veľmi pozitívne. Bolo celkom príjemné vyskúšať niečo nové, niečo, čo sa na dnešnej hernej scéne len tak nevidí.

Väčšinou nie som fanúšik dlhých ukážok, no pri The Callisto Protocol mi vôbec neprekážali. Príbeh je výborne spracovaný, zaujímavý a pútavý. Atmosféra je hororová a napínavá. Boje sú zábavné a intenzívne. Koniec koncov, dá sa povedať, že hre takmer nič nechýba.

Ak teda hľadáte skvelú hororovku, pri ktorej by ste zabili zopár večerov, The Callisto Protocol je vynikajúcou voľbou. Hru si teraz môžete stiahnuť prostredníctvom platformy Steam, kde je dostupná v 30-percentnej zľave za 41,99 eur.

the callisto protocol 18
Hodnotenie
Zhrnutie
Príbeh je výborne spracovaný, zaujímavý a pútavý. Atmosféra je hororová a napínavá. Boje sú zábavné a intenzívne. Koniec koncov, dá sa povedať, že hre takmer nič nechýba.
Pozitíva
Prepracovaný príbeh
Unikátny štýl boja
Vynikajúca atmosféra
Negatíva
Malý inventár
Žiadne možnosti vylepšenia obleku
8.5
Hodnotenie