Kúpa nových spotrebičov do domácnosti je často náročný a dlhotrvajúci proces. Zahŕňa čítanie recenzií, oboznamovanie sa s funkciami a samozrejme porovnávanie cien. Nejde totiž o kus elektroniky, ktorú budete chcieť o dva-tri roky vymeniť, ale o spoľahlivé vybavenie domácnosti, ktoré by malo vydržať čo možno najdlhšie.

Týmto procesom sme si v našej domácnosti prešli aj my. Novú kúpeľňu sme chceli vybaviť práčkou a sušičkou, ktoré budú nielen spoľahlivo plniť svoj účel, ale nebudú kaziť celkový dizajnový dojem.

V portfóliu výrobcu Samsung nájdete množstvo spotrebičov, z ktorých je mnohokrát ťažké vybrať. Rozhodli sme sa teda spracovať svoje skúsenosti, ktoré vám možno pri výbere vašej novej práčky, sušičky alebo kombinácii oboch pomôžu.


Prehľad kapitol


Samsung SmartThings
So SmartThings sú dostupné všetky novšie spotrebiče vrátane nádherných spotrebičov radu Samsung Bespoke. Zdroj: Samsung

Aké spotrebiče?

Našim cieľom bolo vybaviť domácnosť spotrebičmi, ktoré už nebudú tak “hlúpe” ako kedysi. Chceli sme mať presný prehľad o tom, ktoré spotrebiče sa aktuálne používajú, možnosť meniť nastavenia cez aplikáciu a mať prehľad o tom, koľko energie spotrebovali. Tak nejak si predstavujeme zariadenia určené pre 21. storočie.


Prečítajte si tiež


Nakoniec sme sa rozhodli pre riešenie, ktoré ponúka Samsung. Ich práčka a sušička pochádzajú z jedného dizajnového (aj funkčného) radu, majú schopnosť pripojiť sa k ekosystému SmartThings a podľa recenzií (napr. dTest), patria medzi špičku.

Prepojenie s aplikáciou Smart Things

Základom kúpeľne alebo práčovne je samozrejme práčka. Model WW90M649OPM/ZE kupovaný v roku 2020 ponúka viac funkcií, než by ste možno od tak základného spotrebiča čakali. Na to Samsung samozrejme myslel tiež, preto práčku vybavil funkciou Smart Connect, vďaka ktorej môžete spotrebič spárovať s aplikáciou SmartThings vo vašom smartfóne.

Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Aplikácia SmartThings je univerzálna aplikácia, prostredníctvom ktorej môžete ovládať všetky smart zariadenia vo vašej domácnosti. A nemusí ísť len o zariadenia od spoločnosti Samsung. Keď si domov prinesiete nové smart zariadenie, ktoré pripojíte na vašu domácu Wi-Fi, aplikácia Smart Things ju automaticky zaregistruje. Prostredníctvom tejto aplikácie tak môžete ovládať nielen spotrebiče a inteligentné doplnky Samsung (napríklad slúchadlá, hodinky či televízor) ale aj množstvo iných, napríklad inteligentné osvetlenie od Philips, hlasových asistentov od Amazon či Google, reproduktory od Bose či rôzne senzory a domáce kamery. Podporovaných produktov je skutočne veľa, ich prehľad nájdete na webovej stránke Smart Things.

Aplikácia je veľmi prehľadná, jednoduchá a intuitívna. Spárované produkty si môžete rozdeliť podľa miestností, aby ste mali pri väčšom počte spárovaných produktov jednoduchší prehľad.

Späť však k práčke a sušičke. Ak si nie ste ovládaním prostredníctvom hlavného kolieska úplne istí alebo na začiatku používania neviete, aký program bude najvhodnejší, je tu jednoduché riešenie. Aplikácia vám pomôže. Stačí len naplniť práčku, zapnúť ju a aktivovať funkciu Smart Connect tlačidlom na ovládacom paneli. V aplikácii si potom nastavíte, akú bielizeň sa chystáte prať. Ak nemáte dokonalý prehľad o tom, čo sa s čím môže prať, nemusíte mať obavy. Aplikácia je natoľko inteligentná, že vám poradí, aké typy bielizne sa k sebe hodia a spoločné pranie im nijako neublíži.

Nevieš čo s čím prať? Nevadí, SmartThings ti poradí

Ak teda v aplikácii označíte, že sa chystáte prať jemné prádlo, neodporučí vám pridať oblečenie z hrubšej tkaniny ako napríklad džínsy či outdoorové oblečenie a naopak. Okamžite teda vidíte, aké prádlo sa k sebe hodí a čo sa, naopak, odporúča prať oddelene.

V ďalšej sekcii vyberiete farbu prádla (biele, farebné alebo tmavé) a úroveň znečistenia. Po kliknutí na „Navrhnúť cyklus“ sa vám ukáže program, ktorý bude vzhľadom na typ oblečenia najvhodnejší.

Používanie aplikácie však nie je len nápomocné, ale aj zábavné. Je pekné vidieť, ako rýchlo sa hýbe technológia dopredu.

Po ukončení pracieho cyklu vás aplikácia prostredníctvom notifikácie vo vašom smartfóne upozorní na koniec programu. Ak sa však nachádzate doma, koniec pracieho cyklu určite započujete. Práčka to oznámi melódiou, ktorú určite neprepočujete.

Aplikácia neslúži len na ovládanie zariadení. Prostredníctvom nej môžete monitorovať prehľad spotreby energie, nájsť používateľskú príručku či spustiť údržbu spotrebiča, na čo vás však aplikácia upozorní sama.

Fungujú v symbióze

Práčka sa síce postará o čistú a voňavú bielizeň, no tým sa starostlivosť nekončí. Nasleduje usušenie, žehlenie a skladanie, čo zrovna nepatrí medzi obľúbené činnosti. Vysušiť oblečenie je najväčším problémom v chladných mesiacoch, najmä ak bývate v paneláku. Všetky tieto starosti však eliminuje jeden z najšikovnejších pomocníkov v domácnosti – sušička.

Samozrejme, aj sušička zo série DV6800N disponuje funkciou Smart Connect, preto ju môžete využívať prostredníctvom aplikácie Smart Things spolu s práčkou. Tiež vám poradí, aké druhy oblečenia je vhodné sušiť spolu a ktoré naopak nie. Ak sa budete riadiť inštrukciami, aplikácia vám navrhne najvhodnejší cyklus pre váš typ bielizne, aby bol výsledok po sušení presne taký, ako si ho predstavujete.

V ďalšom kroku si môžete zvoliť úroveň vysušenia. Prednastavená je úroveň „Normálne vysušenie“, ktoré je určené pre bežnú praciu várku. Ak si však z nejakého dôvodu žehlenie užívate, môžete zvoliť úroveň „Sušenie pre žehlenie“, ktorá bielizeň vysuší len čiastočne. Poslednou úrovňou je „Úplné vysušenie“, ktorá je najsilnejšia. Môžete ju využiť na sušenie veľkých várok alebo kusov bielizne.

Tiež si môžete zvoliť, či chcete, aby bola bielizeň pripravená pre jednoduché žehlenie. Ak funkciu zapnete, sušička bude aj po zvolení programu prádlo občasne prehadzovať, čím zabráni pokrčeniu. Spravidla je ale najvhodnejšie bielizeň ihneď po skončení cyklu vybrať a vzápätí i poskladať, čím sa žehleniu vyhnete úplne.

Spojenie týchto spotrebičov je v domácnosti obrovským prínosom. Inteligentné ovládanie je takisto veľkou pomocou a zjednodušením používania, na ktoré si zvyknete takmer okamžite. Spotrebiče teda stačí naplniť a zapnúť ich aj na diaľku v čase, kedy vám to bude vyhovovať a bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate. Ihneď po naplnení však nesmiete zabudnúť aktivovať funkciu Smart Connect priamo na spotrebiči.

Sledovanie auta/bicykla/kočíka

Veľmi podceňovanou funkciou, ktorú SmartThings zvláda absolútne bravúrne, je sledovanie objektov. Je pravda, že na túto funkcionalitu budete potrebovať dodatočné, hoc nie veľmi drahé zariadenie – SmartTag. Malý štvorček s vlastnou vymeniteľnou batériou dokáže precízne sledovať polohu toho, čo chcete.

Zdroj: Samsung

Jeden z nich si môžete dať do auta a mať tak vždy prehľad o tom, kde sa nachádza. Druhý môžete schovať do kočíka a tretím môžete vybaviť bicykel. Ak ho schováte dostatočne dobre, veľmi ľahko sa vám podarí vystopovať zlodeja, ak by došlo ku krádeži.

Tak ako to pri SmartThings býva zvykom, presnú polohu všetkých SmartTagov môžete sledovať priamo v aplikácii. K dispozícii budete mať mapu s poslednou známou polohou zariadenia. Poloha sa bude aktualizovať priebežne podľa toho, aké zariadenia cestou stretne. Veľmi šikovná vecička, ktorá vám môže ušetriť desiatky, stovky, ba až tisíce eur.

Zdroj: Samsung

Toto bolo len niekoľko príkladov, ako zo SmartThings vyťažiť čo najviac. Služba by sa ale dala opísať ako živý organizmus, ktorý sa neustále vyvíja a učí novým schopnostiam. Je viac než pravdepodobné, že o rok či dva bude SmartThings na nepoznanie v porovnaní s tým, čo ponúka dnes.